Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jabuka
  • 21.05.2021. 11:00

Uzgoj jabuka: Zašto je rađanje jednogodišnje grane nepoželjno?

Tijekom protekle godine zbog izmrzavanja većeg dijela cvjetova na starijem i dvogodišnjem drvetu neki voćari ostavili su sav urod na jednogodišnjim granama neprorijeđen. Posljedice su vidljive i u ovoj godini.

Foto: Adrian Horvat
  • 372
  • 22
  • 0

Na naslovnoj fotografiji je jednogodišnja grana sorte Zlatni Delišes narasla u prošloj godini, koja cvate ove godine.

Kako je protekle godine bio slabi urod na tome stablu i nije bilo opterećenja urodom, pa tako ni pojačane koncentracije giberelina, nakon završenog rasta jednogodišnja grana imala je dovoljno hranjiva, energije i vremena do berbe da započne uzdužno sa diferenciranjem cvjetnih pupova.

Ovo se naročito događa u godinama bez uroda, u voćnjacima pothranjenim dušičnim gnojivima, ili nakon prskanja Ca-proheksadionom (Regalisom). Tretmani giberelinima u rodnoj godini na zlatnom delišesu protiv mrežavosti također mogu doprinijeti umanjenoj diferencijaciji cvjetnih pupova za narednu godinu. 

Rađanje jednogodišnje grane (2021.) nepoželjno je pošto je time onemogućeno pravilno diferenciranje kvalitetnih cvjetnih pupova na istoj za narednu, 2022. godinu. Cvatu i do desetak dana nakon dvogodišnjeg i višegodišnjeg rodnog drveta i najčešće daju veći udio sitnijih plodova na stablu, prvenstveno zbog smanjenog EPP (efektivnog perioda polenizacije), time i smanjenog broja oplođenih sjemenih zametaka – sjemenki. 

Premala lisna površina za ishranu plodova 

Jednogodišnje grane i grančice imaju tanki presjek provodnih snopova, premalu lisnu površinu za ishranu plodova, a cvjetovi imaju slabi EPP. Stoga ne mogu zadovoljavajuće ishraniti plodove na njima. Ovih dana na Zlatnom delišesu već se opaža razlika u promjeru oplođenih plodića na starijem rodnom drvetu (4-6 mm) i tek oplođenih po jednogodišnjim granama (2-3 mm).

Najčešća je situacija da je centralni plod starijeg rodnog drveta izmrzao, a gotovo svi preostali plodići su iste veličine.

Tijekom protekle godine zbog izmrzavanja većeg dijela cvjetova na starijem i dvogodišnjem drvetu neki voćari ostavili su sav urod na jednogodišnjim granama neprorijeđen. Posljedice su se očitovale u prevelikom postotku sitnih plodova koji nisu mogli ući u prvu klasu jabuke.

Također, posljedice su vidljive i u ovoj godini, pošto se na tim istim granama gotovo da i nisu razvili cvjetni pupovi, što je i razumljivo jer su grane jedva mogle ishraniti urod na njima. Giberelini su samo pogoršali situaciju.

Dvogodišnja grana u rezidbi bez cvjetnih pupova.

Zbog ponovnog, ovogodišnjeg izmrzavanja dijela cvjetnih pupova dvogodišnjeg i starijeg rodnog drveta na Zlatnom delišesu (od 30 do 60 posto u prosjeku u Međimurju) alternativa u većem broju slučajeva neće biti problem jer će se svi izmrzli pupovi već ovih dana pripremati za cvatnju naredne godine.

Kako se prorjeđivanje za alternativu mora obaviti u roku od 20 dana od cvatnje, a prorjeda za kvalitetu i krupnoću oko 50 dana od cvatnje, poželjno će biti tijekom narednih dana ovisno o udjelu uroda na starijem i dvogodišnjem drvetu obaviti u slučaju jake alternative kemijsku prorjedu.

A u slučaju manje alternative samo ručnu prorjedu na urodu sa jednogodišnjih grana.

U velikom broju slučajeva jabuka je na jednogodišnjim granama ostala presitna u berbi

Time ćemo povećati udio prve klase na njima i omogućiti određen razvoj cvjetnih pupova za narednu godinu.


Tagovi

Uzgoj jabuka Praktični savjet Rađanje jednogodišnje grane


Autor

Adrian Horvat

Više [+]

Adrian Horvat je diplomirani inženjer agronomije i viši stručni savjetnik hortikulture.