Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj u tunelu
  • 02.06.2019. 07:30

Uzgoj jagoda u tunelima - veći prinosi i više cijene

Ranijim pojavljivanjem plodova na tržištu postižu se znatno više cijene te uz veće prinose koji su također karakteristični za zaštićeni prostor, ovaj način uzgoja jagode može biti dosta rentabilan.

Foto: Savjetodavna RS
  • 2.314
  • 81
  • 0

Potražnja za jagodom van sezone, ali sve češći nepovoljni klimatski faktori (velike količine padalina, kasni proljetni mrazevi, grad i jako sunčevo zračenje nakon oblačnosti) utjecali su na proizvođače da pokušaju pronaći uspješan sustav uzgoja jagode u zaštićenom prostoru. Ovisno od tipa zaštićenog prostora, jagoda se može uzgajati u niskim ili poluvisokim tunelima. Svi tuneli se baziraju na potrebi da se biljkama osiguraju što bolji uvjeti za rast i razvoj i u onim periodima godine kada im klima to ne dozvoljava.

Proizvodnja u niskim tunelima

Investicije u ove tunele su manje i mogu se otplatiti već poslije prve godine uzgoja jagode. Visoki su do 60, a široki do 150 centimetara ovisno od širine gredice. Najčešće pokrivaju jednu gredicu s jedan do tri reda jagoda na crnoj foliji. Ovakvom proizvodnjom postiže se zaštita jagode od kasnih proljetnih mrazeva, obilnih padalina i tuče. Plodovi sazrijevaju ranije za 10 i više dana nego na otvorenom polju. Zaštitu je lakše provoditi ali i berbu, jer su plodovi suhi i čisti.

Jagode je bolje saditi u proljeće, u jednoredu

Nedostatak niskih tunela, pored investicijskih ulaganja, je i obaveza čestog podizanja folije sa strane duž reda radi obavljanja berbe i zaštite, a zatim ponovo spuštanje folije ako temperatura pada ili imamo najavu padalina i tuče, što zahtijeva dodatnu radnu snagu. U uvjetima visokih dnevnih temperatura napola podignuta folija služi kao zaštita od sunca, a ujedno potpomaže strujanje zraka da ne bi došlo do pregrijavanja biljaka.

Proizvodnja u poluvisokim tunelima

Proizvodnja u poluvisokim tunelima je sve prisutnija. Tuneli su visoki su od 180 do 250 centimetara, široki su od tri do osam metara i dugi do 50 metara. Tuneli se prave od drveta ili cijevi s folijom koja se učvršćuje ukopavanjem u zemlju. Provjetravanje tunela se obavlja otvaranjem frontalnih strana. Pokrovna plastična folija je najčešće jednostruka, debljine 0,15-0,20 milimetra, s rokom trajanja od jedne do nekoliko godina. Generalno, ovi tuneli su najjeftiniji jer traju više godina.

Jagoda se u poluvisokim tunelima može uzgajati na zemljištu i hidroponski u vrećama i u koritima  ili u gajbama na nosačima uz prekrivanje folijom.

Nedostatak  su veća ulaganja u izdizanje iznad zemlje i pripremu korita i gajbi.

Prednosti su u uštedi radne snage kod izvođenja radova i berbe, nema korova, bolja je kvaliteta ploda i ranije sazrijevanje.

Ranijim pojavljivanjem plodova na tržištu postižu se znatno više cijene te uz veće prinose koji su također karakteristični za zaštićeni prostor (ponekad i do 40 – 50 posto), ovaj način uzgoja jagode može biti dosta rentabilan, iako nisu mali troškovi oko nabavke materijala za postavljanje zaštićenog prostora.

Autor: Aleksandar Popović, Savjetodavna RS


Tagovi

Uzgoj u tunelima Uzgoj jagoda Jagode Isplativost Cijena Prinosi Niski tuneli Visoki tuneli

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]