Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnik lijeske
  • 01.10.2019. 07:30

Uzgoj lijeske: Prekopavanjem suzbijte ljeskotoča

Zbog skrivenog načina života ličinke je nemoguće kemijski suzbijati, međutim obradom zemljišta oko stabla, dubokim prekopavanjem ili sakupljanjem oštećenih plodova s ličinkama, može se značajno smanjiti brojnost ovog štetnika.

Foto: Gordana Nastić/Bigstockphoto/SteveMcBill
  • 2.375
  • 203
  • 0

Ljeskotoč (Balaninus- Curculio nucum) tvrdokrilac je iz porodice pipa i najčešći je uzrok propadanja plodova lijeske. Ekonomski je najznačajniji i najpoznatiji štetnik lješnjaka i najčešći uzrok nerodnosti lijeske.

Odrastao kukac je s dugom tankom rilicom žuto smeđe boje, odnosno, boje lješnjaka. Ličinka je bijela sa smeđom glavom. Ljeskotoč je isključivo štetnik lijeske i uzrokuje oštećenje jezgre ploda. Prisutan je u svim našim krajevima gdje se uzgaja ova voćna vrsta. 

Kako prepoznati prisutnost štetnika?

Štetnik prezimljava u stadiju lutke u zemljištu u blizini stabla lijeske. Odrasli kukac pojavljuje se tijekom ranog proljeća, hraneći se cvjetovima, ne nanoseći značajnije štete. Odrasli kukci mogu živjeti i do tri mjeseca. Tijekom svibnja i lipnja počinju se hraniti mladim, tek zametnutim plodovima, koji ostaju sitni i dobivaju svijetlosmeđu boju. Poslije parenja, ženka rilicom oštećuje plod i polaže po jedno jaje na površinu ploda, obično kada se plodovi lješnjaka približe njegovoj normalnoj veličini. Ličinke prodiru u unutrašnjost ploda i oštećuju ga, hraneći se sadržajem jezgre. Napadnuti plodovi opadaju, ali se mogu razviti i do normalne veličine.

Štetnici lijeske i način suzbijanja

Ličinka buši izlazni otvor u plodu promjera 1-1,5mm, nakon čega odlazi u zemljište, gdje se pretvara u lutku i zadržava do narednog proljeća. Oštećeni plodovi podložni su sušenju i truljenju, uzrokovanom gljivicama Monilinia sp. i Botrytis sp.

Skriveni način života otežava suzbijanje

Suzbijanje se vrši od početka pojave odraslih jedinki, u periodu dopunske ishrane, primjenom insekticida s kontaktnim i digestivnim djelovanjem (početak svibnja do kraja lipnja). Zbog skrivenog načina života ličinke je nemoguće kemijski suzbijati, međutim, s obzirom da se ličinke pretvaraju u lutke u zemljištu i to na dubini od samo nekoliko centimetara, obradom zemljišta oko stabla, dubokim prekopavanjem ili sakupljanjem oštećenih plodova s ličinkama, može se značajno smanjiti brojnost ovog štetnika. 

Suzbijaju se samo odrasle jedinke.

Preporuka je da se koriste insekticidi iz grupe piretroida i organofosfata, kao što su Karate, Vantex, Decis, Festac, Talstar, Tonus. Uspješnom suzbijanju ovog štetnika, osim primjene insekticida, doprinosi i površinska obrada zemljišta u proljeće čime se ometa normalan razvoj ovog štetnika, objašnjava dipl.inž. Branko Galović.

Štete čine i ličinke i odrasli kukci

Odrasli kukci oštećuju lišće i plodove, a ličinke unutrašnjost plodova. Odrasli kukci izgrizaju mlado lišće praveći male rupe, a ženke buše mlade tek zametnute plodove koji opadaju. Ubodna mjesta na plodovima posebno su značajna jer oštećene plodove redovno naseljavaju fitopatogene gljivice, koje su uzročnici truleži, posebice ako se tijekom ljetnih mjeseci jave učestali kišni periodi. U takvim uvjetima, propada više od 50 posto roda lijeske, zbog razvoja pojave truleži plodova lijeske.  


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Tagovi

Štetnici lijeske Ljeskotoč Lješnjak Jezgra ploda Kontaktni insekticidi Digestivni insekticidi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.