Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navrtanje maslina
  • 10.05.2021. 11:00
  • Zadarska, Raštane Gornje

Većina cijepi pod koru ili klin, Ivan Serdarević usavršio je navrtanje masline - bušilicom

Masline Ante Serdarevića bušilicom je nacijepio stric mu Ivan koji kaže da su primitak i srastanje više nego odlični, a tako dobiveni navrci otporni na snažne udare bure.

Foto: mr. sc. Marijan Tomac    
  • 13.498
  • 807
  • 0

Sve je moguće osim drvenog šporeta i visećeg aerodroma pa tako i nacjepljivanje ili, kako kažu u Dalmaciji, navrtanje maslina uz pomoć bušilice. Kako to izgleda pratio je poznati agronom mr.sc. Marijan Tomac u masliniku Ante Serdarevića u Raštanima Gornjim.

Ante, kojega od milja zovu i Toćan, poznati je nogometni trener, ali i oduševljeni maslinar.

Oblica idealna kao podloga

"Kad sam ih sadija u modi je bila Oblica“, kaže Ante. S vremenom se kao i većina drugih maslinara uvjerio da ta, kod nas još uvjek najraspostranjenija sorta, ima i svoje mane. Najveće su alternativna rodnost i sklonost bolestima, posebice paunovom oku, koja je, kako ističe Tomac, nepremostiv problem posebice u ekološkom uzgoju. Zato Oblicu mnogi prenacjepljuju i na nju navrću rodnije i otpornije sorte, a kao podloga je gotovo idealna: podnosi sušu i niske temperature što je u klimatskim promjenama postalo jako bitno.

 Ivan Serdarević inovator u navrtanju maslina

"Oblica će živit vječno, ali kao podloga”, zna reći poznati zadarsko-novigradski maslinar dr. Ivica Vlatković. On je među prvima, prije gotovo 15 godina, počeo na Oblicu ili Orkulu, kako je nazivaju u Ravnim kotarima nacjepljivati druge, rodnije sorte, među kojima čak i afričke kao što su Chamlal i Marocane picholine.

Navrtanje sve u šesnaest

U "điru" su i talijanske Leccino, Pendolino, Coratina... Od domaćih Lastovka, Levantinka, Krvavica čak i Istarska bjelica, a navrćanje se "sve u šesnaest" odvija upravo ovih dana kad je počelo resanje maslina, kad njom u punom intenzitetu kolaju sokovi i kad se, kaže Tomac, kora najbolje odvaja od debla. Većina nacjepljivača prakticira dvije najraširenije metode cijepljenja pod koru ili na klin, a poneki se odlučuju i na eksperimente.

Jedan od njih, Ivan Serdarević, tu je metodu toliko usavršio da se o njegovom umijeću priča ne samo u Raštanima Gornjim i Ravnim kotarima nego i diljem Dalmacije, a odsad će i šire.

"Evo, pogledajte kako izgleda“, pokazao je Ante Serdarević agronomu Tomcu jednogodišnju dobro razvijenu plemku Leccine , koju mu je koristeći bušilicu na Oblicu nacijepio Ivo Serdarević. Da sve bude zanimljivije Ante i Ivan su bliski rođaci. Ivan, koji je upravo dolazio u maslinik da nastavi ono što je lani započeo, Anti je rođeni stric, a kako je tekla operacija prenacjepljivanja Oblice uz pomoć bušilice uživo je pratio, snimao i zapisivao agronom Tomac.  

Prenacjepljivanje bušilicom u sedam koraka

Prvi korak je odabrati skeletnu granu na maslini koja će se cijepiti. Može se odstraniti krošnja s te grane, a moguće je i ostaviti, pojašnjava Ivan prvi korak u precjepljivanju. Zatim treba odabrati plemku na sorti kojom ćemo obaviti precjepljivanje. Najbolja je jednogodišnja vodopija promjera osam do dvanaest milimetara. Plemku prikraćujemo na dva pupa i skidamo koru s njenog donjeg dijela u dužini oko dva centimetre. Time je posao pripreme plemke završen.

Ante Serdarević 

Sljedeći vrlo važan korak je izmjeriti šublerom promjer plemke na mjestu gdje smo skinuli koru. Potom ide posao na stablu. Potrebno je izbušiti rupu bušilicom onoliko duboko koliko je na plemki skinuta kora. Rupa mora biti manja par desetinki milimetra od promjera plemke na mjestu bez kore. Na primjer, ukoliko je promjer 8,5 milimetara bušimo svrdlom promjera 8 milimetara. Kod bušenja bušilica mora raditi malim brojem okretaja da ne dođe do zagrijavanja stabla oko rupe. Zbog toga je najbolje upotrebljavati jaku bušilicu.

Nakon toga frezom poravnamo koru oko rupe radi boljeg sljubljivanja kora plemke i podloge. Sljedeće je staviti plemku u rupu na podlozi. Kako je rupa tijesna zbog boljeg srastanja plemku u podlogu nabijemo čekićem. Nakon toga mjesto cijepljenja i vrh plemke premažemo voćarskim voskom. Isto učinimo s mjestom na podlozi iznad cijepljenja ukoliko smo odstranili granu. Time je posao završen, pojašnjavao je Ivan Serdarević, a Tomac sve zabilježio i objavio u Plodovima zemlje i mora Zadarskog lista.

"Primitak i srastanje je više nego odlično, a mogu sa sigurnošću tvrditi da tako dobiveni navrci su otporni na snažne udare bure kakva zna puhati na našem području", zajamčio je Ivan Serdarević.

Vinarski šampion i inovator u navrtanju

On je, inače, vlasnik poznatog Auto centra u Zadru, ali čim završi posao s automobilima žuri u Raštane Gornje gdje živi s obitelji i obrađuje imanje. Na tri hektara, koje je naslijedio, uzgaja 120 maslina, vinograd sa 700 trsova vinskog i 50 panja stolnog grožđa, 70-ak raznih voćaka, verdure...

Cijepljenje na Oblicu

"Nakon posla u Zadru dođem u Raštane i ovo je meni razonoda, ispušni ventil", govori Ivan kojemu je posao na imanju ipak više od hobija. Ima sve potrebne strojeve i alate, a posebno je ponosan na vino kojega proizvede i do 1.800 litara. Ne za prodaju nego za obitelj i prijatelje. A da je "grom gromova“ potvrđuju i dvije srebrne medalje koje je ove godine osvojio na tradicionalnoj maninifestaciji Vinkovo 2021 u Stankovcima.

"Ulje bog bogova, a vino grom gromova", dodaje magistar Tomac, koji za Serdarevića ima samo riječi hvale. Sve mu ide od ruke, od poslova s autobobilima  u autocentru pa do "rađe" u vinogradu i masliniku. A povrh svega postao je i inovator u cijepljenju maslina bušilicom, dokazujući i time da ništa ne uspijeva tako dobro kao - uspjeh!  


Fotoprilog


Tagovi

Masline Cijepljenje Ante Serdarević Raštane Gornje Ive Serdarević Bušilica


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]