Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici masline
  • 10.09.2021. 15:00

Vika na muhu i paunovo oko, a svrdlaš prepolovio urod maslina

Zbog dugotrajne suše plod se slabije razvijao pa je svrdlaš imao više vremena za bušiti i hraniti se sjemenkom. Bez sjemenke nema koštice pa su takvi plodovi masovno otpadali, kaže mr. sc. Marijan Tomac

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 951
  • 179
  • 0

Sva vika na maslininu muhu, moljca i paunovo oko, a plodove ove godine uništava svrdlaš.

"Štete na pojedinim mikrolocijama su i do 50 posto“, kaže poznati maslinar dr. Ivica Vlatković. Najveće su u maslinicama na skeletnim, kamenitim terenima. Tamo je dugotrajna suša došla  još više do izražaja, plod se sporije razvijao, a to je za svrdlaša idealna situacija. 

"Što se plod sporije razvijao to je svrdlaš imao više vremena hraniti se sjemenkama plodova, a kad pojede sjemenku nema okoštavanja i takav plod otpada“, dodaje poznati agronom mr.sc. Marijan Tomac.

Masovno otpadanje ubodenih plodova

On o štetnicima masline ima sve u malom prstu. Svrdlaš je mali kornjaš crvene boje i veličine oko pola centimetra. "Ordinira" u maslinicima od travnja pa sve do kolovoza i dalje. U početku se hrani lisnim pupovima, listovima i cvjetovima, a kasnije ishranu nastavlja na mladim plodovima kada su veličine zrna pšenice oko 5 mm i veći, te uzrokuje njihovo sušenje i otpadanje.

Za razliku od maslininog moljca on ne ulazi u plod. Kroz mezokarp (meso, pulpu) svojim svrdlom buši i jede sadržaj sjemenke. Što je plod sitniji, to je šteta veća, a ove godine u maslinicima koji nisu navodnjavani plodovi su mahom ostali sitni, posebice kod sorti kao što je domaća Drobnica ili introduciranih Coratine, Pendolina, Leccina..

Maslinin svrdlaš (Foto: M. Tomac)

Maslinin svrdlaš svojim rilom ubada plod najčešće na njegovu vrhu, što je logičan odabir jer je na tome mjestu plod najsočniji. "Ubodom uzrokuje njegovo sušenje od vrha prema peteljci i nakon toga plodovi otpadaju", pojašnjava Tomac.

Najkritičnije razdoblje i najveće šteta nastale su ove godine od sredine lipnja do kraja srpnja, kada je došlo do masovnog otpadanja plodova.  

Kasnije, krajem srpnja i u kolovozu nakon formiranja koštice maslinin svrdlaš je nastavio s bušenjem otvora na plodu u koje tada odlaže po jedno jaje. Ličinka se ubušuje u još neotvrdnutu košticu i izjeda sjemenku ploda koji kasnije napušta, plod otpada, ličinka odlazi u tlo gdje se kukulji, a neke se ličinke kukulje tek sljedeće jeseni. "Odrasli kukac ostaje u tlu sve do proljeća“, pojašnjava Tomac.  

Najveće štete na nenavodnjavanim skeletnim terenima

Pojava svrdlaša u maslinarskom području ili masliniku je vezana i uz karakteristike terena. Na kamenitim područjima i skeletnim tlima prisutnost i djelovanje jače je izraženo nego na dubokim plodnim tlima.

Ubodi se mogu površnim motrenjem lako zamijeniti s ubodom maslinine muhe. Razliku je lako uočiti upotrebom lupe ili drugog povećala jer su vidljivi okrugli i široki otvori od uboda svrdlaša, u odnosu na one od maslinine muhe koji su uski i klinasti. 

Kasniji napadi svrdlaša, kraj kolovoza i dio rujna ne uzrokuju otpadanje plodova masline, ali je poznato da u sušnim godinama izbodeni plodovi mogu sadržavati i do trećinu ulja manje od zdravih plodova.

Zato ih većina maslinara i ne bere. Jer, osim što je ulja puno manje ono je i slabije kvalitete.

Kad se i kako suzbija svrdlaš?

Suzbijanje je bilo uspješno samo kod onih maslinara koji su poštovali rokove prskanja i intervala između njih. A, podsjetimo, vrijeme zaštite plodova od napada maslininog svrdlaša poklapa se s vremenom napada maslininog moljca generacije na plodu i s vremenom napada prve generacije maslinine muhe. Tko je tada prskao svoje masline insekticidnim pripravcima kao što je Decis, koji se koriste za zaštitu maslina od muhe i moljca u konvencionalnoj proizvodnji, u to vrijeme suzbili su i svrdlaša, koji se ove godine, berem dosad, pokazao opasnijim od maslinine muhe.

Uništeni plodovi masline 

Ovom štetniku do sada nisu išle na ruku velike vrućine i suša, ali otkad su počele niže temperature i palo nešto kiše, evo i muhe, a ona u kratkom vremenu može počiniti najveće štete i to neposredno pred berbu. Svaka muha položi jaja u 50 plodova i to u svaki po jedan, ličinke se brzo razvijaju, hrane se pulpom ploda i tako obezvrijeđuju cjelogodišnji trud maslinara. 

No i bez muhe, ova maslinarska sezona će po misljenju dr. Ivice Vlatkovića, iz više razloga biti ispodprosječna. Tome je, kaže, razlog izrazito sušno proljeće, zatim travanjski udar hladnoće s posljedičnom defolijaciom, otpadanjem lišća na brojnim nasadima i pojava svrdlaša koji je počinio štete na mnogim maslinicima gdje je, inače, oplodnja bila dobra.


Fotoprilog


Tagovi

Štetnici Maslinin svrdlaš Dr. Ivica Vlatković Štete


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]