Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čelićke jagode
  • 02.09.2022. 09:00

Viseće jagode - koje su za hobi, a koje za komercijalnu proizvodnju?

Godišnje proizvedu oko 700.000 sadnica jagode. Svojim radim pravdaju slogan "od sadnice do prodavnice", što se tiče jagode sve je zaokruženo, od pripreme parcela do samog plasmana

Foto: Selma Mujić
  • 711
  • 166
  • 0

Ovog ljeta su stigli prvi plodovi jagoda iz plastenika Opšte poljoprivredne zadruge Tarevci u Modriči, a koje se uzgajaju na površini od 1.120 m2 i to u 10.500 saksija. Riječ je o vertikalnom uzgoju na četiri etaže gdje je zasađeno 31.500 sadnica. Ovaj specifičan sistem uzgoja omogućava da se na manjoj površini proizvede, u ovom slučaju ista količina jagode kao na 10 dunuma na otvorenom.

Radi se, naime, o pilot projektu koji se provodi u Bosni i Hercegovini, a u njemu je svoj udio imala i kompanija Fruit prom Čelić, kojoj je sada ova jagoda najbolja reklama.

"Došli smo na ledinu i razvili kompletan model vertikalnog uzgoja jagode, gdje smo realizirali postavljanje kompletnih stalaža, nabavku saksija, supstrata, a sadni materijal je iz naše proizvodnje", kaže za Agroklub, Armin Terzić, vlasnik i direktor ove čelićke firme.

700.000 sadnica jagode

Bave se prvenstveno proizvodnjom sadnog materijala jagodastog voća, a imaju i segment prodaje za profesionalnu i hobi poljoprivredu. Tako se kod njih mogu naći sadnice jagode, maline, borovnice, aronije, kupine, crne i crvene ribizle, a dio ponude je i uvozni sadni materijal citrusa – limun, narandža, kesten, pistacije, orah. 

Od sadnice do prodavnice 

Godišnje ovdje, proizvedu oko 700.000 sadnica jagode, koje prodaju na području BiH. Trenutno proizvode sorte Clery, Alba, Sirija i Zengan, a od rasadnika iz Evrope uvoze sav asortiman talijanskih i holandskih sorti. Za hobi varijante uzgoja, preporučuju mjesečarku, odnosno sortu Albion. 

"Što se tiče komercijalne proizvodnje preporučujem Clery, ona je najranija i najukusnija sorta, fina i postojana jagoda, može ići za EU tržište jer je plod čvršći i može izdržati transport i čuvanje pet dana od berbe. Ima i mnogo prinosnijih sorti, ali su kratkog vijeka", pojašnjava. 

Ljetna sadnja jagoda: Dobro pripremljeno zemljište i navodnjavanje

Svojim radim, priča nam, pravdaju slogan "od sadnice do prodavnice", što se tiče jagode sve je zaokruženo, od pripreme parcela do samog plasmana. Ove godine su preko 100 tona otkupili i plasirali u domaće markete. 

"Mi vršimo i otkup i pakovanje. Pored jagode tu je i malina, kupina, borovnica, od sadnice pa sav repromaterijal, đubriva, nadzor, sve", ističe ovaj magistar poljoprivrede i dodaje da su frigo-sadnice, koje su zamrznute sve do momenta sadnje, najprofesionalniji vid sadnog materijala za jagodu. 

Citrusi zasad hobi, ali ko zna?

Kompletan sadni materijal je prilagođen za bh. klimatske faktore, pa i citrusi koje kupci trenutno uzimaju uglavnom po komad-dva, dok značajnijih plantaža još uvijek nema. Međutim, naš sagovornik smatra da će se i to ubrzo promijeniti i da doživjeti ekspanziju poput borovnice. 

Izdržljive sadnice, prilagođene bh. klimi

"Prije pet do sedam godina se samo čulo za nju, a sada u BiH imamo ozbiljne proizvođače, tako će i ostale voćne vrste, samom promjenom klime. Zadnjih pet godina nismo imali snijega kako treba i većih minusa, to bez problema ove sadnice mogu da podnesu, čak i maslina koju imamo u ponudi može da izdrži do minus 20. Mi je imamo u proizvodnji izdržala je bez plastenika, napolju prezimila i evo je olistala i raste", kaže Terzić. 

Pametni sistem

Sadni materijal u Čelić stiže iz Turske, Grčke, Italije, Poljske i ostalih dijelova Evrope. No, kada je riječ o navodnjavanju, povjerenje su ukazali srbijanskim partnerima, pa su tako zastupnici Smart wateringa, za kojeg kažu da je četiri puta jeftiniji od primjerice talijanskog proizvođača, a kvalitet je bez zamjerke.

Gradnja akumulacija kao rješenje za sušu - isplativa investicija?

"Mi vršimo prodaju, distribuciju i montiranje pametnog sistema za navodnjavanje. Kompletno upravljanje je moguće preko telefona, odnosno android uređaja. Jedinstveni smo na tržištu jer rješavamo kompletnu problematiku oko navodnjavanja. Posjedujemo i meteo stanice i sve ostalo", navodi. 

Smart watering iz Srbije, četiri puta jeftiniji od talijanskog proizvođača

Montira na već postojeći ili novi sistem koji sami projektuju. Osnova je, kaže, da ima dovoljno vode, a sve ostalo se izračuna  - kapaciteti pumpe, količina koja je potrebna samoj biljci i sl. Naglašava da je cijeli sistem automatizovan, od samog puštanja vode do kontrole kvaliteta i parametara pH vrijednosti, elektroprovodljivosti vode: "I sve to može da se eventualno koriguje i ide sa đubrivima do same biljke." 


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60% vode,  može biti i do 12% šećera te vitamina C od 24 - 97 mg%. Cvjeta više puta u... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Jagoda Sadnice Citrusi Borocnice Masline Vertikalni uzgoj jagode Fruit prom Čelić Armin Terzić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.