Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 14.05.2021. 16:30

Višnja i trešnja izložene pjegavosti lišća, a napadaju i vaši

U zasadima višanja i trešanja registruje se prisustvo crne trešnjine lisne vaši. Zaštitite voće hemijski ili prirodnim preparatima.

Foto: PIS Srbija
  • 347
  • 29
  • 0

Zasadi višanja i trešanja se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim razdobljima razvoja ploda: od faze rasta plodnika, opadanja plodova poslije cvjetanja do faze drugo opadanje plodova. Laboratorijskim pregledom apotecija gljive prouzrokovača pjegavosti lišća višnje i trešnje (Blumeriella jaapii) registrovano je prisustvo zrelih askospora u do 60 procenata apotecija, saopštava PIS.

Sa višednevnim kišnim periodom koji se najavljuje za područje cijele zemlje, postoji visok rizik od oslobađanja askospora i ostvarenja infekcije lisne mase pomenutim patogenom. Najavljene padavine mogu stvoriti povoljne uslove i za zarazu prouzrokovačem šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila).  

Vrijeme pogoduje razvoju čađave krastavosti, paunovog oka i pjegavosti loze, tretirajte nasade

U cilju zaštite višnje i trešnje od navedenih štetnika, pred prognozirane padavine, proizvođačima se preporučuje primjena fungicida na bazi aktivne materije dodin u koncentraciji od 0,1%.

Borba protiv vaši

U zasadima višanja i trešanja registruje se prisustvo crne trešnjine lisne vaši (Myzus cerasii).

Kako smo ranije pisali, na stablima se pojavljuju odmah poslije cvjetanja kada, vrlo brzo, dolazi do uvrtanja listova ka unutra, prema glavnoj žili. List posvijetli, a plodovi opadaju, jer larve sisaju sokove iz tkiva, zbog čega peteljke ne mogu da drže plod. Izlučuju mednu rosu koja privlači mrave i čim vidite njih na stablima znajte da su tu prisutne i lisne vaši.

Voćarima se savjetuje obilazak zasada i ukoliko se evidentira prisustvo navedene štetočine, upotreba insekticida na bazi aktivne materije acetamiprid u dozi 0,025% - u zasadima višanja ili 0,025% - za trešnje.

Primjenite ove prirodne preparate u borbi protiv lisnih vaši

Da ne bi koristili hemijske preparate, postoje i drugi načini borbe. Prvi je, naravno, pomoću koprive. Mnogima je poznato da kada je ostavite da odstoji jedan dan, znači 24 sata, u plastičnoj ili drvenoj kanti, nikako metalnoj, može da se koristi kao insekticid u borbi protiv vaši. Međutim, prskanja moraju da budu češća.

Drugi vid borbe su začini. Da, crni mljeveni biber, čili papričica, ljuta mljevena paprika. Pomažu i sirće, rasol, bijeli luk, cimet, karanfilić, sve što je ljuto. Miješanjem, ali uz dobro cjeđenje (da ne bi došlo do začepljenja dizne na prskalici) ne postoji insekt koji može da izdrži prisustvo začina na svom tijelu koje je meko, bez skeleta. Doze mogu slobodno da se određuju, što ljuće - to bolje.


Tagovi

Pjegavost lista trešnje i višnje Crna trešnjina lisna vaš Zaštita voća


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...