Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klaster poljoprivrednika
  • 11.12.2021. 13:30
  • Vukovarsko-srijemska, Tovarnik

Vlatko Glavašić: Više ne nosim 100 kg lješnjaka na rukama za Zagreb - dođu i odnesu

Svoje lješnjake Glavašić sada prodaje na kućnom pragu preko Agro-klastera i kaže da mu je to velika odskočna daska. Isto čini i Damir Sovar s orahom.

Foto: Depositphotos/siculodoc
  • 1.692
  • 212
  • 2

Jedan se odlučio za orahe, drugi za lješnjake. Jedan je nasad oraha podigao 2006. godine, drugi pak 2008. godine, a obojica ističu da su zadovoljni i da sve proizvedeno prodaju.

Do jučer su to činili sami, a danas to Damir Sovar iz Sotina i Vlatko Glavašić iz Tovarnika rade preko Agro-klastera Vukovarsko-srijemske županije. 

Damir Sovar je na čelu klastera koji okuplja desetak proizvođača orašastih plodova, a upravlja s dva i pol hektara nasada pod orasima. Kaže da je godina bila rodna, pa se ubralo dosta plodova

"Kad očistimo, mislim da će biti tona oraha. Tržište je osigurano jer je orah kvalitetan, pa cijena ne bi trebala biti upitna", kaže navodeći da kroz suradnju s Agro-klasterom nema problema s plasmanom ni prodajom u zadnji trenutak. Za kilogram oraha, otkriva, dobit će 60 kuna.

"Smatramo da će proizvodnja svake godine biti sve veća", kaže i Željko Cirba, zamjenik direktora Agro-klastera d.o.o.

Ove godine urod lješnjaka upola manji

Inače, Agro-klaster d.o.o. Vinkovci osnovala je Vukovarsko-srijemska županija prije četiri godine, kako bi svojim članovima olakšali plasman proizvoda koje su do sada prodavali na sajmovima ili kod kuće. Šest je udruga klastera i to proizvođača orašastih plodova, jaja, sira, mesa i prerađevina, voća i voćnih proizvoda te lubenica.

Lješnjak Vlatka Glavašića, već je pretežno suh i strojno očišćen od komušine. Naime, kako bi olakšao svoj posao, prijavio se na natječaj Programa ruralnog razvoja za male poljoprivrednike 6.3.1. i uspješno nabavio potrebne strojeve koji plodove lome, čiste, kalibriraju i sortiraju. Kaže da nabavljeni stroj izlomi 200 kilograma lješnjaka za sat vremena. No godina i nije bila najbolja. 

"Ove godine urod je manji za 50 posto i lošije kvalitete. Mlađi nasadi su bolje podnijeli mraz, pa onda sušu i nedostatak vlage", podsjeća na vremenske neprilike. 

Godina je, kada je u pitanju orah, bila plodna, kaže Damir Sovar (Foto: Printscreen)

I on je dio priče udruženih proizvođača ove županije. Odlučio je kroz Agro-klaster tržiti lješnjak. Kad je sve stavio na papir i zbrojio, dvojbe nije bilo.

"Zasad je isplativo jer nemam velikih rashoda, pretežno sve sami obradimo, strojni smo. Imam računa. Ovo je za nas velika odskočna daska i puno je lakše nego prije kada sam nosio preko 100 kilograma u rukama u Zagreb. Sad mi dođu i odnesu od kuće“, zadovoljno će uzgajivač koji ove godine u prodaji ima 700 kilograma lješnjaka.

Za razliku od Damira, koji je podignuo dva hektara novog nasada, Vlatko još razmišlja o proširenju.

Lani prodali 3,5 tona orašastih plodova preko Agroklastera

Inače, na području najistočnije županije nasadi orašastih plodova trenutačno se prostiru na površini od 500 hektara.

Agro-klaster za sada otkupljuje pakirane proizvode od 20-tak proizvođača, od 250 grama, pola kilograma i kilogram, ovisno o tome kako traže kupci, a njih je popriličan broj, kaže Željko Cirba.

Najviše se prodaju lješnjaci, ali i orasi te bademi, ukupno oko 3,5 tona prodano je lani, a količina se povećava svake godine.

"Mislim da imamo što pokazati - kvalitetan dobar proizvod koji bi trebao naći svoje mjesto ne samo u našoj županiji nego i puno šire“, zaključio je zamjenik direktora.

Pogledajte video:


Fotoprilog


Tagovi

Agro-klaster d.o.o. Željko Cirba Damir Sovar Vlatko Glavašić Proizvodnja orašastih plodova Lješnjaci Orasi Vukovarsko-srijemska županija


Autor

Jasna Matija Sabljo

Više [+]

Novinarka Vinkovačke TV.