Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jabuka
  • 04.05.2016. 14:30

Voćari u problemima, traže zaštitu države!

Ono što voćarima najteže pada je niska otkupna cijena jabuka, te nepostojanje adekvatne državne zaštite po pitanju prevelikog uvoza.

Foto: Udruženje voćara
  • 1.411
  • 63
  • 0

I voćare tište problemi. OPG Velikanović iz Trnjana već 20 godina bavi se proizvodnjom jabuka. Obitelj posjeduje oko 65 tisuća stabala, uzgajaju 11 različitih sorti na 20 hektara površine.

Ono što im najteže pada je niska otkupna cijena jabuka te nepostojanje adekvatne zaštite od strane države po pitanju uvoza.

Stipo Velikanović, voćar iz Trnjana, kaže kako je voćarstvo zadnjih godina palo na niske grane. Zaštitna sredstva, gnojiva, sve je skuplje iz godine u godinu, a cijena jabuke stalno pada. Problem je što se jabuka uz pomoć države sufinancirala, pa se kretala od oko 2,50 do 3 kune, dok u zadnjih dvije do tri godine toga više nema, pa je cijena jabuke sada od 1,10 do 1,50 kuna za kilogram jabuke.

Poziv na udruživanje

Voćari ističu i problem udruživanja u proizvođačke organizacije, čime bi dobili na tržišnom pozicioniranju. Ovako velik broj voćara s manjom površinom ne može konkurirati velikim igračima, a osobito uvoznicima iz europskih zemalja.

Moramo s velikom količinom izaći na tržište. Ovako ćemo preko noći propadati.

Hladnjače su dobili veliki igrači, ističe Velikanović, a mali voćari nisu bili u toj mogućnosti. "Sada nam se pruža mogućnost da kroz ruralni razvoj gradimo hladnjače. Financijski smo iscrpljeni i rijetko tko se može pustiti u izgradnju hladnjače, koja bi koštala od četiri, pa do sedam milijuna kuna", nezadovoljan je Velikanović.

Napominje kako voćnjaci i proizvodna tehnologija u Hrvatskoj nisu ništa lošiji od onih u Italiji ili Njemačkoj, gdje ću voćari zaštićeni od strane države putem subvencija.

Velike štete napravio i mraz

Poziva na kontrolu kvalitete jabuka te upozorava na prevelik uvoz iz europskih zemlja. Zbog nedostatka skladišta domaći voćari su prisiljeni svoj proizvod prodati po niskim cijenama.

Pred samu berbu mi uvozimo "smeće" iz drugih zemalja, dok oni čiste svoja skladišta za novu berbu.

Osim niske cijene, veliku štetu napravio je i mraz prije nekoliko dana. Prinosi će biti višestruko smanjeni. Voćari se pitaju kako pokriti troškove koji će nastati u proizvodnji. Preostaje da se udružimo, da probamo dobiti što veću cijenu, kaže Velikanović.

Voćari trebaju pomoć države nakon mraza

Uz ovakve slabe prinose, a velika ulaganja u održavanje i zaštitu voća, ostaje pitanje kako će voćari preživjeti ovu godinu uz sve neprilike. Sa 3. sjednice Vijeća VII. Saziva sabora Hrvatske voćarske zajednice, povodom katastrofalnih posljedica u voćarstvu nastalih od proljetnog mraza zaključeno je da je potrebno tražiti otpis, a ne samo reprogam kreditnih obveza za jednu godinu u kojoj voćari neće imati prihode, smatraju kako bi voćare trebalo osloboditi komunalne i vodne naknade na godinu dana te plaćanja poreza na dohodak od 25% na sezonski rad u poljoprivredi.

Smatraju i da hitno treba promijeniti Pravilnik 17.2 koji regulira osiguranje poljoprivrednih proizvoda na način da zaštiti voćare, a ne osiguravajuće kuće. Važeći pravilnik je napisan tako da voćari ne znaju mogu li osigurati svoje nasade. Hitno treba napraviti reviziju Natječaja 4.1.1. ruralnog programa na način da se financira što više projekata u manjim iznosima, a ne da većinu novca dobije nekoliko ljudi, što su voćari tražili u više navrata.

Foto: Udruženje voćara "Čačanska jabuka"


Tagovi

Voćari Cijena Uvoz Jabuke Državna zaštita Tržište Proizvođači


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]