Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana klorpirifosa
  • 02.03.2020. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Voćari u problemu zbog pesticida: Samo još ovaj mjesec moguće korištenje klorpirifosa

Trenutno nam zabrana predstavlja ogroman problem jer ne znamo s čim ćemo ga nadomjestiti u proizvodnji. Pravo korištenja zaliha imamo do travnja, kaže dopredsjednik Hrvatske voćarske zajednice Stjepan Zorić.

Foto: Depositphotos/Photozirka
  • 9.318
  • 514
  • 1

Prošli mjesec je iz Bruxellesa članicama Europske unije stigla definitivna zabrana proizvodnje i uvoza voća koje sadrži tragove klorpirifosa, insekticida koji se smatra štetnim za ljudsko zdravlje. 

Poljoprivredna televizija razgovarala je sa zamjenikom predsjednika Hrvatske voćarske zajednice i predsjednikom Klastera Slavonska jabuka, Stjepanom Zorićem o posljedicama koje će ova odluka imati na proizvodnju. 

EU zabranjuje primjenu pesticida s dvije sporne aktivne tvari?

"Taj pesticid je bio u širokoj upotrebi kod nas kao najbolji insekticid, a koristili smo ga u voćarstvu, vinogradarstvu, povrtlarstvu i ratarstvu. Trenutno nam predstavlja ogroman problem jer ne znamo s čim ćemo ga nadomjestiti u proizvodnji. Pravo korištenja zaliha imamo do travnja“, rekao im je Zorić.

Adekvatne zamjene trenutno nema, a problem je i roba koja se uvozi iz susjednih zemalja

"Na tržištu nema dobre zamjene, međutim sve velike kuće koje se bave proizvodnjom pesticida rade na tome. Trebamo se prilagoditi, no nismo sigurni kako ćemo usjeve i nasade zaštititi. Klorpirifos je bio dobar omjer učinkovitosti i cijene. Trenutno postoje sredstva koja su cijenom pristupačna, ali lošije kvalitete ili ona koja su vrhunska, a opet našim poljoprivrednicima cjenovno nedostupna“, pojašnjava prvi čovjek Klastera. 

EU zabranjuje uvozno voće tretirano insekticidom klorpirifosom

Zorić smatra kako su veći problem od ove zabrane stroge kontrole koje se provode nad domaćim, malim proizvođačima, dok je uvezena roba iz zemalja koje nisu članice kao što su BIH, Srbija, Kosovo i Makedonija pod slabijim ili nikakvim provjerama. "Na našem tržištu postoji najveći udio proizvoda koji nisu iz zemalja EU i nisu podložni zakonima o proizvodnji od europske strane. U sebi imaju daleko više pesticida pa nam nije jasno čemu onda ova zabrana. Trebala bi se na carinama provjeravati količina insekticida pa ukoliko je neusklađeno s propisima, roba se treba vratiti.“

Visoke temperature doprinose sve većoj najezdi štetnika 

Zbog visokih temperatura koja nisu normalne za ovo doba godine javlja se sve više štetnika, a u voćnjacima se trenutno obavlja rezidba i zimska zaštita. "Nikad nismo radili u ovakvim uvjetima. Trenutno obavljamo rezidbu, a voćke nisu još ni ušle u fenofazu zimskog mirovanja kada se ona obavlja. Jako je velika najezda štetnika zbog visokih temperatura i ovaj insekticid bi nam odlično došao. Ostane li ovakvo vrijeme to neće biti problem, ali nas plaše ekstremi. Dovoljan je jedan dan u minusu da nam ode sav urod. Na svu sreću, veliki dio voćara koristi mjeru europske police osiguranja pa će to biti garancija da neće pretrpjeti štetu kakvu su imali prošle godine“, zaključuje. 

Više o zabrani ovoga insekticida i što je rekao Stjepan Zorić možete pogledati u videu:


Tagovi

Zabrana klorpirifosa Europska komisija Hrvatska voćarska zajednica Klaster Slavonksa jabuka Stjepan Zorić Zakonska regulativa Rezidba Zaštita Visoke temperature Europska polica osiguranja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo