Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 10.05.2022. 10:30

Voćari, vrijeme je za zaštitu jabuke nakon cvatnje!

Pogodni su uvjeti za pojavu uzročnika krastavosti lista i ploda jabuke, ekonomski najznačajnije bolesti jezgričavog voća. Potrebno je obaviti adekvatnu zaštitu, ali i obraniti nasad od pepelnice i štetnika.

Foto: Depositphotos/OliaWhite
  • 965
  • 71
  • 0

Za razliku od dosadašnjih godina, kraj zime i početak proljeća nisu obilježili temperaturni ekstremi kao što je bio slučaj u posljednjih šest godina. Cvatnja jabuke prošla je u više manje povoljnim uvjetima bez prodora izrazito niskih temperatura te je shodno tome opravdano očekivati i dobar urod.

Kako bi se osigurao dostatan i kvalitetan prinos potrebno je sve pomotehničke zahvate obaviti u odgovarajućem vremenskom roku u skladu s vremenskim prilikama. S obzirom na to da su trenutni vremenski uvjeti, česte oborine i dovoljno visoke temperature zraka, više nego pogodni za razvoj uzročnika krastavosti lista i ploda jabuke, ekonomski najznačajnije bolesti jezgričavog voća potrebno je obaviti adekvatnu zaštitu.

Plodna tijela uzročnika bolesti, tj. askusi prisutni su u voćnjacima tijekom cijele godine jer gljivica prezimljuje na otpalom lišću te kod povoljnih uvjeta dolazi do otpuštanja askospora čijem razvoju pogoduju učestale oborine i raspon temperature zraka od 0 do 25°C, a optimalno 16 do 22°C. Također je poznato da je za klijanje spora potrebna i svjetlost tako da kiša tijekom noći ne utječe na zarazu, ali razvoju bolesti pogoduje stalno vlažan list za čije je sušenje potrebno dosta vremena osobito u uvjetima intenzivne proizvodnje i gustog sklopa.

Zaštita od krastavosti ploda i lista

U ovoj fazi rasta i razvoja plodova, tj. završetku cvatnje (sorte gala, zlatni delišes) i formiranje plodova (idared) potrebno je obratiti pažnju na pravovremenu i kvalitetnu aplikaciju sredstava za zaštitu novoformiranih plodova, ali i lisne mase koja u ovim uvjetima ima intenzivan porast. Kako svim proizvođačima nije dostupan antifuzikladijski program praćenja zaraze potrebno je voditi računa o količini oborina i temperaturama zraka te temeljem toga odabrati adekvatna sredstva za zaštitu i prema tome temeljiti vremenski razmak između dvije aplikacije.

Krastavost je ekonomski najznačajnija bolest jezgričavog voća (Foto: Depositphotos/_Vilor)

Preporuka tvrtke Chromos Agro d.o.o. što se tiče suzbijanja uzročnika krastavosti ploda i lista jabuke u ovoj fazi rasta i razvoja je preparat Argo, iz skupine triazola aktivne tvari difenkonazol, koji osim preventivnog djelovanja ima i kurativno djelovanje, tj. djeluje na uzročnika bolesti i nakon infekcije, u periodu inkubacije, ali prije pojave simptoma na listu i plodu. Zaštita jabuke je složena iz razloga što do pojave prvih simptoma na listu dolazi u rasponu od 8 – 20 dana od infekcije, u pojedinim uvjetima i duže stoga što je period inkubacije u pozitivnoj korelaciji s temperaturama zraka.

Navedeni preparat je potrebno primijeniti u dozi 0,2 – 0,25 l/ha. On je pravi sistemik što znači da štiti i novi porast, a uz njega potrebno je dodati i kontaktno sredstvo kako bi se osigurala potpuna zaštita, različiti mehanizmi djelovanja i spriječila pojava rezistentnosti, tj. otpornosti patogena na sredstva za zaštitu. Preporučuje se primijeniti preparat Argo u dozi 0,2 – 0,25 l/ha ovisno o tome da li ga primjenjujemo preventivno ili kurativno u kombinaciji s kontaktnim preparatom Delan 700 WDG (a.t. ditianon) u dozi 0,5 – 0,75 kg/ha ili Polyram DF (a.t. metiram) u dozi 2 – 3 kg/ha. Također osim navedenog može se primijeniti preparat Delan Pro (a.t. ditianon; kalijevi fosfonati), kombinirani preventivni fungicid sistemičnog djelovanja u dozi 2,5 l/ha.

U jednom prohodu zaštita i od pepelnice

Da bi prilikom jedne aplikacije ostvarili zaštitu i od pepelnice koja je druga najznačajnija bolest jabuke, a očituje se sivo-pepeljastom prevlakom na listu jabuke čime se smanjuje fotosintetska površina biljke, a u slučaju intenzivne zaraze javlja se i na plodu čime plod gubi ekonomsku vrijednost. Uvjeti razvoja uzročnika ove bolesti nešto su drugačiji od uzročnika krastavosti lista i ploda obzirom da se ovdje radi o ektoparazitu, tj. gljivici koja se razvija na površini biljnih organa preferira suho i oblačno vrijeme, zrak zasićen vlagom s temperaturama do 25 ˚C.

Pogodni su uvjeti za razvoj bolesti (Foto: Chromos Agro)

Bez obzira jesu li su prisutni idealni uvjeti za razvoj bolesti, micelij prezimljuje u pupu te se u vrijeme kretanja vegetacije iz zaraženog pupa razvija zaražena mladica koja predstavlja izvor infekta te prilikom pojave povoljnih uvjeta dolazi do zaraze drugih biljnih dijelova. Prethodno navedenoj kombinaciji fungicida potrebno je dodati preparat Chromoslu 80 (a.t. sumpor) u dozi 3 kg/ha. U slučaju da su povoljni uvjeti za razvoj pepelnice ili je u prošloj vegetacijskoj sezoni pepelnica uzela maha da bi je držali pod kontrolom može se primijeniti sljedeća kombinacija preparata Delan Pro (a.t. ditianon; kalijevi fosfonati) u dozi 2,5 l/ha, Sugoby (a.t. krezoksim-metil) u dozi 0,2 kg/ha i Chromosul 80 (a.t. sumpor) u dozi 3 kg/ha.

Provjerite prisutnost lisnih ušiju

Osim suzbijanja uzročnika bolesti u ovoj fazi vegetacije potrebno je obaviti detaljan pregled nasad na pojavu zelenih ušiju koje imaju veliki broj generacija tijekom vegetacije i samo pravovremenim suzbijanjem se može držati pod kontrolom. Također, potrebno je pratiti pojavnost krvave uši koje se javljaju u obliku bijelih paperjastih nakupina u pazušcima listova, ranama, udubljenjima na deblu, na nižim etažama stabla obzirom da štetnik prezimljuje na korijenovom vratu ispod površine tla.

Kod pojave samo zelene uši preporučuje se primjena insekticida Rotor Super (a.t. deltametrin) u dozi od 0,5 l/ha uz dodatak okvašivača Chromovit Turbo u dozi od, ovisno o tvrdoći vode, cca 0,1 l na 100 litara vode. Ukoliko se prilikom pregleda nasada utvrdi prisutnost krvave uši, obzirom da je njezino suzbijanje vrlo složeno zbog zaštitne prevlake koju posjeduje i sve manjeg broja djelotvornih insekticida, preporučuje se primjena insekticida Pirimor 50 WG (a.t. pirimikarb) u dozi 0,6 – 0,9 kg/ha uz povećani utrošak vode po jedinici površine, minimalno 800 l vode/ha uz dodatak okvašivača.

Postavite feromone

Uz sve navedeno potrebno je pratiti pojavu i let jabučnog savijača, uzročnika crvljivosti plodova jabuke, postavljanjem feromonskih klopki te na temelju ulova leptira odrediti pravovremene termine suzbijanja.

Šteta na plodu od jabučnog savijača (Foto: Depositphotos/ChWeiss)

Nakon zametanja plodova započinje najintenzivnija faza rasta, tj. diobe stanica te je u ovoj fazi potrebno biljku opskrbiti dovoljnim količinama hraniva, osobito dušika i kalcija, te mogući stres svesti na minimum primjenom biostimulatora Bombardier u dozi 2 – 3 l/ha ili Amalgerol Essence u dozi 2 – 3 l/ha.

Tijekom cijele vegetacije, a osobito u ovoj fazi biljci je potrebno osigurati što je moguće idealnije uvjete stoga što se sada određuju najbitniji parametri u pogledu kvalitete i skladišne sposobnosti ploda, ali i generativna sposobnost biljke u vidu povratne cvatnje sljedeće vegetacijske godine.


Tagovi

Zaštita jabuke Pepelnica Krastavost ploda Lisne uši


Autorica

Nikolina Hasanović

Više [+]

Magistra inženjerka voćarstva, vinogradarstva i vinarstva. Od kraja 2019. godine započinje radni odnos u Chromos Agro d.o.o. kao viša stručna suradnica prodaje i primjene.


Partner