Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja voća
  • 05.05.2021. 09:00
  • Osječko-baranjska, Bizovac

Voćarska zadruga Jabuka: Na vrijeme smo prepoznali snagu udruživanja

Zajedničkim nastupom postaje se ozbiljni igrač na tržištu, a izgradnja Regionalnog distributivnog centra bit će dobar vjetar u leđa za osnaživanje proizvodnje, kaže upravitelj Zadruge Hrvoje Sudar

Foto: Renata Prusina
  • 549
  • 157
  • 2

Borbu sa sve neugodnijim klimatskim promjenama i sve zahtjevnijim tržištem, proizvođači voća s istoka Hrvatske odlučili su temeljiti na udruživanju snaga i već nepuno desetljeće u tome uspijevaju.

Naime, uskoro će Voćarska zadruga Jabuka sa sjedištem u Bizovcu, osnovana u lipnju 2012. godine, proslaviti još jednu godišnjicu uspješnog rada. Danas okuplja 30-ak proizvođača voća, od fizičkih osoba, OPG-ova i tvrtki kao d.o.o. koji imaju površinu u proizvodnji veću od jednog hektara, i tako ukupno "pokriva" više od 500 ha proizvodnih površina jabuka, višnja, šljiva i kruška s područja tri slavonske županije.

Zadruga najpovoljniji oblik udruživanja

"Baveći se poljoprivredom, uvidio sam da je puno teži individualni nastup na tržištu jer vi kao samostalni poljoprivrednik često ne možete imati količine koje se traže, pa ni kontinuitet isporuke robe. Zbog toga se kao logično nametnulo pitanje udruživanja s kolegama koji se bave istim poslom“, pojašnjava nam Hrvoje Sudar, upravitelj Zadruge, prema čijem je mišljenju upravo ovakav vid udruživanja najbolji.

Jer, ne samo da ovako udruženih tridesetak proizvođača zajedničkim nastupom postaju ozbiljni igrač na tržištu u vidu prodaje, nego ostvaruju i značajne uštede prilikom nabavke repromaterijala.

"Na vrijeme smo prepoznali snagu udruživanja i danas u Zadruzi jako dobro funkcioniramo“, ocjenjuje i potkrjepljuje podatkom kako većinu njihovih proizvoda izvoze na inozemna tržišta.

Svaka godina nosi nove izazove

Na pitanje s kojim su se problemima najčešće sretali odgovara kako su svake godine pred njima novi izazovi, od planiranja proizvodnje s obzirom da na tržištu rada nema dovoljno radne snage, preko klimatskih promjena na koje ne mogu utjecati, do naglih poremećaja na tržištu koji se mogu dogoditi i preko noći.

Hrvoje Sudar: Zadruga je optimalan oblik udruživanja (Foto: Arhiva Sudar)

"Da, problema ima, to je jasno, no od njih ne bježimo. Uvijek može bolje, a upravo nam je ovaj princip udruženog nastupa na tržištu donio neke pogodnosti da se s problemima bolje nosimo“, kaže Sudar ističući kako na plasman robe, s obzirom da im je tržište i izvan Hrvatske, utječu i zbivanja na europskoj razini. Tako je kod velikih kupaca i prerađivača prije dvije godine velike nepoznanice izazvao Brexit, što je rezultiralo poremećajem tržišta.

Unatoč svemu, svoje je velikim trudom stečene tržišne pozicije Zadruga zadržala i u vrlo neugodnim vremenima, a to je svakako još jedna potvrda ispravnosti njihove odluke o udruživanju.

"Prošle godine smo imali još ozbiljniji problem s pojavom Covid-19 koji je izazvao još veće promjene na tržištu, od same isporuke robe i transporta koji je značajno poskupio zbog zatvaranja, do ograničenih količina koje kupci žele preuzeti. Sve su to izazovi s kojima se susrećemo, nastojimo ih prevladati i iz njih učimo za ubuduće“, zaključuje upravitelj i dodaje kako stoga, osim što moraju biti kvalitetni poljoprivredni proizvođači, često moraju biti i dobri menadžeri, predviđati situacije i birati najbolji trenutak za plasman robe na tržište.

Presudni skladišni kapaciteti

U ovom posljednjem segmentu uvelike im pomažu i vlastiti skladišni kapaciteti za čuvanje robe do povoljnije cijene, no razvojem proizvodnje polako postaju potkapacitirani.

"Kada bi vremenske prilike bile u granicama normalnog, da ne ometaju prirodni tijek poljoprivredne proizvodnje, Zadruga bi samo jabuka imala 70 tona po hektaru, te 40 tona po hektaru ekološke jabuke“, daje prikaz proizvodnje napominjući kako je procjenu prinosa i količine robe teško definirati kada tijekom posljednjih nekoliko godina klimatske promjene snažno utječu na prinos određenih kultura. 

Kao samostalni poljoprivrednik često ne možete imati količine koje se traže, pa ni kontinuitet isporuke robe. Zbog toga se kao logično nametnulo pitanje udruživanja s kolegama.

Tako već sad znaju da će i ove godine imati određene štete od kasnoproljetnog mraza i vrlo niskih temperatura.

I u ovakvim se godinama, baš zbog ciljanog plasmana roba i amortizacije s manjih prinosa većim cijenama, potvrđuje potreba za adekvatnim skladišnim kapacitetima. Upravo tomu će pridonijeti i izgradnja Regionalnog distributivnog centra (RDC) u Osijeku, pokrenuta baš na inicijativu voćara.

Napokon!

"Mogu samo reći – napokon! To je infrastruktura koju mali poljoprivredni proizvođači godinama trebaju i da se centar napravio prije deset godina, ne bi bilo rano za slavonsku i baranjsku poljoprivredu“, kaže Sudar opetovano izražavajući i ovom prilikom veliko zadovoljstvo i zahvalu što će mali proizvođači prema obećanju investitora već iduće sezone svoju robu moći sigurno čuvati i kontrolirati u novim hladnjačama te plasirati kada za to budu najpovoljniji uvjeti na tržištu.

Dobra infrastruktura je nužna za najpovoljniji plasman roba na tržištu (Foto: OBŽ)

"Osobno i kao proizvođač i kao član Voćarske zadruge Jabuka jako dobro znam koliko je truda uloženo, osobito zalaganjem župana Ivana Anušić, te stručnih službi Osječko-baranjske županije, da se pokrene, mogu slobodno reći više desetljetna planirana investicija izgradnje ovog centra“, ističe i dodaje kako će izgradnja RDC-a dati potpuno novu sliku poljoprivredne proizvodnje u županiji.

Kada se tome doda i aktualna izgradnja sustava navodnjavanja, postaje očito, kaže, kako je lokalna vlast prepoznala potrebu za osnovnom infrastrukturom nužnom poljoprivrednicima.

Ovaj dobar vjetar u leđa bit će i jedan od temelja za ostvarivanje planova daljnjeg unaprjeđenja rada i razvoja Zadruge koji prvenstveno obuhvaćaju osnaživanje proizvodnje, te nastavak brendiranja proizvoda.

Želja im je, kaže, dodatno raditi na preradi poljoprivrednih proizvoda i time im dati dodanu vrijednost. I dalje planiraju raditi na pozicioniranju svojih proizvoda koji su proizvodi ekološke poljoprivrede i za kojima je u Europi i svijetu sve veća potražnja. "Voljeli bi ostvariti bolji plasman i na domaćem tržištu, no to je, čini se još uvijek puno teže nego izaći na zahtjevno europsko tržište“, zaključuje Sudar.  


Tagovi

Hrvoje Sudar Voćarska zadruga Jabuka Trženje voća Voćnjak jabuka Ivan Anušić Osječko-baranjska županija


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]