Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište voća
  • 20.01.2021. 15:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Voćarsku 2020. obilježio mraz, korona, otežan plasman - što učiniti da ova godina bude bolja?

Sektor voća i povrća može biti generator razvoja pojoprivrede, jer je idealan za male površine kojih Hrvatska ima dovoljno, kaže potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice Stjepan Zorić.

Foto: Renata Prusina
  • 314
  • 477
  • 0

Voćarska 2020. godina je bila kompleksna, ocjenjuju mnogi hrvatski proizvođači. Ponajprije jer su pretrpjeli velike štete od kasnog proljetnog mraza, koje su na nekim lokalitetima dosezale i do 90 posto, i tako svele prošlogodišnju proizvodnju jabuka prema zadnjoj procjeni na manje od 50.000 tona.

Uzmemo li u obzir još i neadekvatne skladišne prostore, prevelik uvoz i loš plasman, ne samo na domaće nego i na inozemno tržište, koronavirus je samo nanio dodatni udarac. 

Što napraviti po tom pitanju, a sve kako bi 2021. bila bolja za voćare, Osječkoj televiziji pojasnio je predsjednik klastera Slavonska jabuka i potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice Stjepan Zorić. On je, kao i brojni drugi, mišljenja kako bi, ako se problemi s pandemijom nastave, a granice zatvore i onemogući uvoz hrane, hrvatsko stanovništvo moglo ostati gladno.

Okrenuti se razvoju lokalnog tržišta

"To nam pokazuje i statistika. Država sada proizvodi čak milijardu dolara manje hrane nego što je to prije deset ili dvadeset godina“, kaže Zorić. Na svu sreću, dodaje prošla godina je prema podacima donijela neki napredak, a bruto proizvodnja povećala se za 5%. Prema njemu, to nije puno, ali je dobar pokazatelj da sva ulaganja iz ruralnog razvoja daju pozitivne rezultate. 

Kao najbitnije stavke uspjeha poljoprivrede, istaknuo je okretanje prema domaćoj proizvodnji i razvoju lokalnog tržišta prodaje. "U tom kontekstu je i bila naša inicijativa za razvoj Regionalnog distribucijskog centra. No, država bi se, osim ovog u Osijeku, trebala zalagati za izgradnju skladišnih kapaciteta diljem naše zemlje“, sugerira te dodaje kako su nedavno zbog toga predložili operativni program za izgradnju skladišta s hladnjačama, sortirnicama i pakirnicama.

Napomenuo je i da smo jedna od rijetkih zemalja koja se može pohvaliti s dvije klimatske zone, ali da to ne znamo iskoristiti. "Imamo pogodnosti za uzgoj voća koje neke zapadne i sjeverne zemlje ne mogu proizvesti, pa ih možemo njima plasirati. Države poput Austrije, Njemačke, Belgije uvoze i milijune tona, a na nama je da to prepoznamo“, kaže predsjednik klastera.

Savjetuje i da poljoprivrednici svoju proizvodnju trebaju preusmjeriti na ono voće i povrće koje je traženo na tržištu, a odustati od onoga koje nema mjesto na policama marketa.

Mali poljoprivrednici - ključ uspjeha

Posebnu pozornost, kako napominje treba posvetiti malim poljoprivrednicima. "Sektor voća i povrća može biti generator razvoja pojoprivrede, jer je idealan za male površine kojih Hrvatska ima dovoljno, a druge zemlje se ne mogu time baš pohvaliti“, pojašnjava Zorić te naglašava kako bi baš mala poljoprivredna gospodarstva mogla biti ključ uspjeha, ali samo uz razvoj lokalnog tržišta prodaje i kratkih lanaca opskrbe što se ne može ostvariti bez podrške političkih struktura.

Kao primjer navodi projekt sheme školskog voća za kojeg smatra da nije dobro razvijen. Kako tvrdi, u gradu Osijeku niti jedna škola nije uključena u ovu shemu, dok se na razini županije provodi u dosta njih. "Ovim projektom osim što se poboljšava razvoj lokalnog tržišta, djeca se zdravije hrane i trebalo bi više poraditi na tome“, zaključio je sugovornik.

Više o temi možete pogledati u videu:


Tagovi

Mraz Korona 2020. godina Tržište Skladišta Prodaja Mali poljoprivrednici Stjepan Zorić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]