Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šljive
  • 28.08.2020. 07:30

Vremenske neprilike pomutile i tržište šljiva: Neke zemlje krenule i u raniju berbu

Vremenske neprilike u Europi utjecale su i na prinose šljiva, što se odrazilo na njihov izvoz i cijenu.

Foto: JumpStory
  • 290
  • 44
  • 0

Vremenske neprilike diljem cijele Europe imale su loš utjecaj na svu poljoprivrednu proizvodnju pa tako i na prinose šljiva. Moglo bi se reći da je Norveška najgore prošla jer je čak 80% berbe propalo zbog snježnih padalina početkom svibnja. Berba se procjenjuje na 600-700 tona (u odnosu na 1.900 tona prošle godine).

Što se tiče belgijske proizvodnje, količina na tržištu usporediva je s prošlogodišnjom. Iako se očekivalo kako će prinosi biti puno veći, proljetni mraz također ju je uništio. Kvaliteta ploda izgleda dobro, a potražnja za ovim voćem u Belgiji neprestano raste. 

U Njemačkoj i Francuskoj berba započela nešto ranije

Domaće sorte poput Top, Hanita i Cacaks Schöne trenutno dominiraju njemačkim tržištem,a berba je ove godine započela nešto ranije. Budući da je opskrba sama po sebi dovoljna, cijene se kreću između 1-2 eura/kg. Šljive koje se uvoze najčešće su sorte Čačanka iz Poljske, Češke i Srbije. 

Izuzetno rano sazrijevanje nastavilo se tijekom cijele sezone u Francuskoj, što je ovu godinu učinilo prilično posebnom. Kao rezultat, berba će također završiti nešto ranije, a procjenjuje se da će prinosi biti za trećinu manji od prošlogodišnjih.

Međutim, manje količine osiguravaju bolju kvalitetu s visokim udjelom šećera. Iako su cijene dosta pristupačne, potražnja je bila nešto niža u odnosu na prijašnje godine, piše Fresh Plaza

Manjak šljive digao cijenu, na europskom tržištu tražene i borovnice iz Hrvatske

Također, dobre cijene zabilježene su i u sjevernoj Italiji. Na veletržnici Vignola, u Modeni, kvaliteta voća je jako dobra, a cijene se kreću od 0,80 do 3 eura/kg, ovisno o sorti i veličini. Nažalost, zbog mraza izgubljeno je 60% proizvodnje. Regina je trenutno najpopularnija, a kilogram košta između 2 do 3 eura. Veća potražnja je i za Grossa di Felisio, čija je cijena oko 1,50 eura/kg. 

Gubitak brazilskog tržišta doveo do pada cijena u Španjolskoj

Količina proizvodnje šljiva u španjolskoj regiji Extremadura, najvećem dobavljaču voća u zemlji, oko 25% je manja u odnosu na prošlu godinu. Iako je prvi dio sezone bio dobar, kada su u pitanju potražnja i cijene, iznenađujuć gubitak brazilskog tržišta doveo je do njihovog pada

Iako se voće do neke mjere plasira i na druga tržišta, poput Indije, Europa je i dalje zajedno s Brazilom, jedno od glavnih odredišta. 

Kada govorimo o Turskoj, ovo se voće uzgajaju diljem zemlje, uglavnom duž obale Sredozemnog i Egejskog mora. Proizvodnja se neprestano povećava jer se i hektari šire. Ove godine vremenski uvjeti osigurali su dobru kvalitetu ploda. Potražnja za japanskom šljivom raste u Europi, ali turska većinu njih šalje u azijske zemlje poput Indije, Singapura, Hong Konga i Malezije. 

U Kini drastičan pad izvoza

Šljiva Shuanghua trenutno je najpopularnija na kineskom tržištu. Prosječna cijena je oko 0,49 eura/kg. Najekskluzivnija sorta, međutim, je Fengtang, čija prosječna cijena iznosi oko 8,80 €/kg. 

U posljednje vrijeme i Xiangcui također dobiva na popularnosti i uzgaja se u sve većem broju regija. Ova sorta se izvozi i u jugoistočnu Aziju. U travnju su, međutim, vremenski uvjeti bili loši i to je utjecalo na kvalitetu.

Stanley je šljiva za sve namjene

Zbog koronavirusa i ekstremnih vremenskih uvjeta, količina izvoza drastično je smanjena ove godine. Štoviše, cijena na veletržnici pala je za gotovo trećinu. Izvozna sezona u Kini traje od srpnja do listopada, a Sjedinjene Države i Turska glavni su konkurenti.

Prema posljednjim podacima Hort Innovation-a, proizvodnja šljiva u Australiji u 2019. godini bila je nešto veća nego prethodnih. Količine su porasle za 8%, na 32.241 tonu, a vrijednost je porasla za 4%, na 75,7 milijuna austrijskih dolara (oko 460 milijuna eura). Izvoz se također povećao za 29%, i to ponajviše u Kinu gdje je sa samo jedne tone u 2017. porastao na 2.604 tona u 2019. godini. 


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Tagovi

Tržište Šljiva Vremenske neprilike Prinosi Cijene Izvoz


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]