Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 23.02.2023. 13:30

Vrijeme je za zimsko prskanje, obavite ga na temperaturi iznad 6°C

Preporuka je obaviti zimsko ili tzv. plavo prskanje voćaka, maslina i vinove loze čim to vremenski uvjeti dozvole.

Foto: Depositphotos/Vynikal
  • 5.306
  • 336
  • 0

Godinu za godinom postajemo sve više svjesni kako i koliko klimatske promjene utječu na naš život i rad. Posebno je to vidljivo u poljoprivrednoj proizvodnji, a poglavito u voćarstvu i vinogradarstvu.

Dug period iznadprosječno toplog vremena koje smo imali početkom zime, uzrokovao je kretanje sokova u biljkama, pogotovo koštičavim voćnim vrstama kao što su breskva, nektarina, marelica, višnja i trešnja.

Srećom, zahlađenje koje je uslijedilo donekle je umirilo fiziološke procese u biljkama i odgodilo početak vegetacije. Međutim, dugoročne vremenske prognoze najavljuju nam povećanje dnevnih temperatura i do 10℃.

Ne štedjeti na škropivu

Budući da breskve, nektarine, marelice i bajami prvi kreću s vegetacijom, preporuka agronoma tvrtke Chromos Agro je da se čim vremenski uvjeti dozvole, obavi zimsko ili tzv. plavo prskanje preparatom Cuprablau Z 35 WG.

"Treba ga obaviti po suhom danu bez vjetra kada je temperatura zraka iznad 6 ℃", upozorili su rekavši da voćke treba dobro okupati i ne štedjeti na škropivu.

Sredstvom treba okupati voćku (Foto: Depositphotos/lightpoet)

Pored dobro natopljenih pupova, kažu da trebaju biti dobro oprskane sve rodne grančice, tanje i deblje grane, kao i debla jer se na svim tim dijelovima stabla nalazi mnoštvo spora od kuda ih vjetar ili kapljice kiše odnose na pupove.

Iz spomenute tvrtke, istaknuli su neke od prednosti sredstva Cuprablau Z 35 WG. Riječ je o novoj poboljšanoj formulaciji odnosno vodotopivim granulama. Također, ima širok spektar djelovanja na patogene gljive kao i dobro baktericidno djelovanje.

Pridonosi sprječavanju pojave rezistentnosti, ne utječe na populaciju korisnih organizama, a pogodno je kako za integriranu tako i za ekološku proizvodnju.

Od kojih sve bolesti štiti?

"Kovrčavost lista breskve (Taphrina deformans) najčešća je bolest ove voćke kod nas i uzrokuje najveće štete, pogotovo u amaterskim voćnjacima na okućnicama", napomenuli su iz Chromos Agro-a.

Kako kažu, za suzbijanje ove bolesti koristi se ranije navedeno sredstvo i to u količini 1,6 – 2,04 kg/ha uz utrošak 500 – 1500 l vode po hektaru. "Ista količina sredstva primjenjuje se i za suzbijanje kovrčavosti i šupljikavosti lista bajama", dodaju.

U maslinicima njegovom primjenom suzbijaju se paunovo oko masline i bakterijski rak. Naime, zbog blagih i kišovitih zima, ove bolesti uzrokuju sve veće štete, a najosjetljivija sorta masline je oblica.

Djeluje na kovrčavost lista breskve (Foto: Martina Pavlović)

"Za zaštitu od navedenih bolesti, Cuprablau Z 35 WG se primjenjuje u jesen u količini 1,6 – 2,2 kg/ha ili u proljeće najkasnije do cvatnje masline", savjetuju iz ove tvrtke.

Međutim, zbog širokog spektra suzbijanja svih značajnijih uzročnika biljnih bolesti u voćarstvu, ovo se sredstvo koristi i za suzbijanje:

  • šupljikavosti i pjegavosti lista višnje i trešnje (1,6 – 2,04 kg/ha)
  • rogača ploda šljive (1,6 – 2,04 kg/ha)
  • u jabukama, kruškama i dunjama suzbija krastavost plodova i listova te rak kore (1,62-2,175 kg/ha)
  • sušenje izboja u bobičastom voću (1,28 – 1,7 kg/ha)
  • crne pjegavosti vinove loze i plamenjače (1,7 -1,9 kg/ha)

Za suzbijanje štetnika dodaje se mineralno ulje

"Za suzbijanje štetnika koji tijekom zime prezimljuju na i pod korom voćaka i vinove loze (primjerice jaja crvenog voćnog pauka ili zimska jaja lisnih uši) ovom sredstvu potrebno je dodati i mineralno ulje", napominju iz Chromos-a.

Podsjećaju da i suvremeni plantažni uzgoj lijeske, oraha i kestena također zahtijeva obavezno zimsko prskanje koje suzbija bakterijsku pjegavost, a na koju su posebno osjetljive ove voćne vrste. "Cuprablau Z 35 WG je potrebno primijeniti u količini 1,6 – 1,7 kg /ha", ističu.

Napominju da je lijeska trenutno u fazi intenzivne cvatnje pa je aplikaciju poželjno tempirati neposredno pred otvaranje lisnih pupova, dakle okvirno sredinom ožujka.

Lijeska je u fazi cvatnje (Foto: Depositphotos/Hans_Chr)

"Na vrijeme pomozimo voćkama da u novu vegetacijsku sezonu uđu bez prisutnosti štetne populacije štetnika i uzročnika bolesti", poručili su iz ove tvrtke.

Za više informacija, obratite se im se na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Zimsko prskanje Plavo prskanje Chormos Agro Zaštita voća Zaštita maslina Zaštita vinove loze


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]