Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvjetanje voćaka
  • 01.03.2016. 11:30

Vrijeme poludjelo - procvjetali voćnjaci!

Hoće li voćari ove godine doživjeti pravu katastrofu u proizvodnji nekih voćnih vrsta? Sudeći prema preranom cvjetanju nekih najranijih sorata marelica, bresaka, nektarina to bi se, nažalost, uistinu moglo dogoditi.

  • 2.290
  • 319
  • 0

Vremenske prilike kao da su poludjele, priroda se prerano probudila. Poznati voćar dipl. inž. Davor Golub iz Našica kaže da su u njegovu voćnjaku i susjedstvu neke sorte marelica počele cvjetati još prije tjedan dana, što nije normalno!?

"Prva je procvjetala sorta bergeron koja je među kasnijim sortama po vremenu sazrijevanja, ali cvjetaju i ostale sorte. Procvjetalo nam je i nekoliko sorata bresaka, a i ostale bi mogle jako brzo. Kruške su jako napupale, dok se jabuke, trešnje i višnje bolje drže", kaže Golub.

Pupovi breskve

Voćari se pribojavaju katastrofe

Budući da u voćnjaku ima najviše bresaka i nektarina ovaj voćar pribojava se ovih ćudljivih i nepredviđenih vremenskih neprilika. "Teško je očekivati da sljedeći mjesec-dva dana neće biti jačeg mraza. Cvjetni pupovi izdrže i nešto temperature ispod nule, ali otvoreni cvjetovi, osobito osjetljivijih voćaka poput marelica i bresaka, počinju izmrzavati već od temperature minus 1-2 celzijevih stupnjeva", strahuje Davor Golub od mogućih posljedica preranog kretanja vegetacije.

Marelice procvjetale i u Brodskom Stupniku

I mr. agronomije Marija Milašin, stručna savjetnica (hortikultura) u Poljoprivredno-savjetodavnoj službi Brodsko-posavske županije potvrdila nam je da su već prošlog tjedna procvjetale neke sorte marelica i bresaka na južnim ekspzicijama u Brodskom Stupniku i Starom Slatiniku. I sama ima nasad od 500 stabala marelica koja, kaže, nasreću još nisu procvjetala, ali pupovi su dobrano nabubrili i ako potraje toplo vrijeme uskoro bi se mogli otvoriti u cvjetove.

"Lani smo imali slabiji urod marelica, otprilike samo dvadesetak posto od očekivanog, a ove godine, zbog izrazito toplog vremena u siječnju i veljači, sokovi su ranije krenuli što bi zaista moglo biti pogubno za ovu voćnu vrstu", kaže savjetnica Milašin.

Sve je u Božjim rukama

Sa puno zebnje razvoj vremenskih prilika u sljedećim mjesecima očekuje Josip Pap iz Aljmaša koji pod voćnjacima ima 45 hektara, od toga raznih sorata marelica čak 20 hektara.

"U našem voćnjaku još nisu procvjetale, ali pupovi su u fazi da se, ako potraje toplo vrijeme, mogu otvoriti za nekoliko dana. Opravdan je veliki strah voćara od mogućih izmrzavanja, tim više što je kretanje vegetacije poranilo punih mjesec dana. Lani su marelice kod nas počele cvjetati 28. ožujka, a eto kod nekih voćara su već su sada u punoj cvatnji", kaže Pap koji ima i bajame i kruške, voćne vrste koje također ranije cvjetaju.

Pupovi marelice

Kaže da je ova godina do sada bila jako obećavajuća, voćke su pune cvjetnih pupova i da je nekakva normalna godina mogli bi se očekivati rekordni prinosi. "Nažalost, niske temperature bi sve to mogle upropastiti, mi voćari tu malo sada možemo pomoći, sada je sve u Božjim rukama".

I kruške su jako osjetljive na mraz

Dr. Ivo Krpina, jedan od vodećih stručnjaka s područja voćarstva u Hrvatskoj, također strahuje da bi voćari ove godine mogli stradati, pa i doživjeti pravu katastrofu.

"Marelice su krenule i u slučaju jačih mrazeva osim cvijeta mogu stradati i cijela stabla. Donekle im se moglo pomoći bijeljenjem stabala, koje utječe na nešto kasnije kretanje sokova", kaže dr. Krpina.

Nažalost, dodaje, da bi i sa kruškama ove godine moglo biti velikih problema jer su pupovi nekih sorata jako nabubrili pa bi i ta osjetljiva voćna vrsta mogla početi cvjetati puno ranije od nekakvih normalnih rokova. "Ustvari, većina voćnih vrsta mogla bi osjetiti posljedice ranijeg kretanja vegetacije. Eto, mi u našim voćnjacima imamo oko 25 tisuća stabala jabuka. Rano cvjetanje i kasni mrazovi velika su prijetnja i njima", kaže dr. Krpina.

Hoće li neke marelice izmrznuti već ovaj tjedan!

I mr. sc. Dražen Kaučić, agrometeorolog Državnog hidrometeorološkog zavoda, potvrđuje da zbog preuranjenog kretanja vegetacije, osobito voćaka, stanje nije dobro. Kaže da je to posljedica akumulacije visokih temperatura, neobičnih za ovo doba godine. Prema njegovim riječima, neke rascvjetale voćke mogle bi stradati već ovaj tjedan, jer se očekuju temperature ispod nule.

Voćari se nerado sjećaju 2012. godine kada se početkom travnja temperatura spustila i do 10 stupnjeva ispod nule i poharala mnoge voćnjake u Hrvatskoj. Pitanje je što će nam ove godine donijeti globalno zatopljenje s prevrtljivim i nepredvidivim vremenom. Uz mnogobrojne druge probleme u poljoprivredi moguću katastrofu voćari bi teško podnijeli.


Povezana biljna vrsta

Marelica

Marelica

Sinonim: Kajsija | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Marelica (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) pot­ječe iz sjeveroistočne Kine, odakle se proširila dalje u svijet. Sta­bla marelice dospijevaju u rod nakon 3 - 4 godine... Više [+]

Tagovi

Davor Golub Marelica Cvjetni pupovi Josip Pap Izmrzavanja Kruške Ivo Krpina Dražen kaučić Globalno zatopljenje Katastrofu.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.