Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinina muha
  • 23.07.2016. 10:30

Vrijeme za zaštitu - započeo let maslinine muhe!

Obavještavaju se maslinari s područja Istre da je započeo let maslinine muhe, te da se može započeti sa preventivnim mjerama zaštite.

Foto: mreza.tv
  • 1.875
  • 188
  • 0

Obavještavaju se maslinari s područja Istre da je započeo let maslinine muhe (Bactrocera oleae) te da se može započeti sa preventivnim mjerama zaštite.

U preventivne mjere spada i metoda zatrovanih mamaca tj. tretiranje dijelova krošnje. U tu svrhu se može koristiti gotovi pripravak pod nazivom Success bait.

Umjesto gotovog pripravka, stručnjaci iz Savjetodavne službe preporučaju insekticid + atraktant. Od insekticida se mogu koristiti oni na bazi dimetoata (Rogor 40, Chromogor, Perfekthion, Calinogor) te atraktant Buminal. Ova metoda zasniva se na tome da se prskaju samo dijelovi krošnje ili samo pojedine grančice i to u pravilu koje su manje rodne. Tretiranje ponavljamo svakih 10-15 dana i obavezno nakon kiše, savjetuje agronom Marina Kocijančić.

Maslinari se također upozoravaju da se u zaštiti masline smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB).

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi. Preparate koristiti prema uputama proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijsku listu o uporabi SZB.

Sve poljoprivredne proizvođače podsjećamo na obvezu redovitog pregleda prskalica sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida (N/N 14/2014) i Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (N/N 142/12). Svi uređaji moraju biti barem jednom pregledani do 26.11.2016 godine a popis ovlaštenih ispitnih stanica nalazi se na stranicama Ministarstva poljoprivrede. Uređaji koji ne podliježu pregledu su ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i ručni pogon, te leđni raspršivači na motorni pogon.

Foto: mreza.tv


Tagovi

Maslinina muha Maslinari Zaštita Insekticid Tretiranje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024