Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognosfruit 
  • 06.08.2022. 13:30

WAPA: Prognoziran bolji rod jabuka i krušaka uprkos suši

Rod jabuka u Evropi će iznositi iznad 12 miliona, a krušaka oko dva miliona tona.

Foto: Momčilo Karan
  • 104
  • 17
  • 0

Stručnjaci Svjetske asocijacije proizvođača jabuka i krušaka (WAPA) prognoziraju bolji rod tog voća u 2022./2023. godini za oko milion tona u odnosu na prethodnu sezonu uprkos suši, odnosno suočavanju kontinenta sa nekoliko toplih talasa, kao i na mraz prethodne zime.

Potrošnja jabuka se smanjila?

Prognoze su saopštene na vodećem svjetskom događaju u industriji jabuka i krušaka Prognosfruit 2022 koji je održan u Beogradu. Više od 200 učesnika iz 23 zemlje mogli su od stručnjaka asocijacije da čuju ne samo prognoze o rodu, već da dobiju i odgovore i na mnogo druga pitanja vezana za proizvodnju i plasman navedenog voća.

"Mada smo tokom pandemije primjećivali blago povećanu potrošnju jabuka kao voća zdravog za ishranu, ipak u cjelini gledajući njihova potrošnja se smanjila. Sve se manje jedu, što je tužno, ali istinito. Ali, trudimo se da radimo na kvalitetu - da jabuku približimo potrošačima prije svega kroz nove sorte i ukuse", rekao je predsjednik asocijacije WAPA Dominik Vozniak.

Trudimo se da radimo na kvalitetu, rekao je Vozniak (Foto: Prognosfruit)

Proizvodnja jabuka i krušaka u Evropskoj uniji, kako je rečeno, i dalje ima rastući trend, za razliku od nekih većih zemalja u svijetu, kao što su Kina i SAD, gdje imamo blagi pad proizvodnje ovog voća. 

"Zbog toga je važno da se, uz podsticanje konzumacije jabuka i krušaka, usmjerimo i na nova tržišta uprkos izazovnoj globalnoj situaciji", preporučio je Filip Binar, generalni sekretar WAPA.

Veća proizvodnja i izvoz iz Srbije

Na konferenciji je ukazano i na trendove u proizvodnji i plasmanu jabuka i krušaka na Zapadnom Balkanu, gdje je Srbija istaknuta kao lider u regionu. Tu se jabuke proizvode na površini od 27.000 hektara, a proizvodnja se zasniva na savremenim tehnologijama uz pomoć kojih se postižu prinosi od 60 do 80 tona po hektara sa visokim procentom jabuka prve klase.

"Naš izvoz je dostigao preko 190.000 tona, a devizni priliv je po tom osnovu premašio 135 miliona dolara", rekao je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović, navodeći da jabuke iz Srbije osim u neke od okolnih zemalja (Rumunija, Mađarska, Bugarska) stižu i do tržišta Saudijske Arabije, Egipta, Ruske Federacije...,a gotovo svakodnevno se traže putevi za nova tržišta.


Tagovi

Prognosfruit WAPA Rod jabuke Rod kruške Dominik Vozniak Filip Binar Senad Mahmutović


Autor

Momčilo Karan

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik u dnevnom ekonomskom listu "Privredni pregled"