Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Lucio
  • 14.04.2022. 13:00
  • Splitsko-dalmatinska, Grohote, Šolta

Za ulje iz pradjedovog maslinika Dafne i Mario Ružić nagrađeni zlatom u New Yorku

"Nisam osvojila Wimbledon kao Goran Ivanišević, ali ni on nije dobio nagradu za ulje u New Yorku“, kaže nekadašnja šampionka bivše države u tenisu koja sa suprugom na obnovljenom imanju na Šolti razvija maslinarski turizam.

Foto: Arhiv obitelji Ružić
  • 1.902
  • 275
  • 0

Ljubav nije čudo, ali čini čudesa, može se reći i za uspjeh koji je postiglo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Lucio s otoka Šolte u Dalmaciji.

"Nismo profesionalci, maslinarstvo nam je hobi i ljubav“, kaže Dafne Ružić. Ona i suprug Mario (54) ne kriju zadovoljstvo što su njihova dva ulja, monosortno Lucio Šoltanka i mješavina Lucio Oblica&Šoltanka osvojila prve nagrade, prve dvije zlatne medalje za Hrvatsku na NYIOOC-u 2022, tom najvećem i najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja koje se upravo održava u New Yorku.

"Osjećaj je neopisiv. Prvi put sudjelujemo pa dvije nagrade. Neizmjerno smo sretni i zahvalni našim stablima maslina koja nam vraćaju naš uloženi trud i ljubav“, izjavili su Ružići za Olive Oil Times

Karijere u tenisu i poduzetništvu

Životna priča Dafne i Marija je zanimljiva i poticajna. Rođeni su i žive u Splitu. Iza njih su uspješne karijere. Mario je na kruzerima oplovio cijeli svijet, neko vrijeme živio i u New Yorku. Uspješan je poduzetnik. A Dafne teniska šampionka i trenerica. Bila je reprezentativka i prvakinja bivše države Jugoslavije u pionirskoj, juniorskoj i seniorskoj kategoriji.

"Nisam osvojila Wimbledon kao Goran Ivanišević, ali ni on nije dobio nagradu za ulje u New Yorku“, smije se Dafne. Nakon uspješne igračke karijere ona je u Njemačkoj, u Berlinu osnovala školu tenisa, a sada je angažirana na Stručnim studijima Sveučilišta u Splitu. Nije napustila ni tenis, svoje prvo zvanje i ljubav. Upravo ovih dana planira otići u New York gdje trenira djecu američkih  obitelji.

"Oni su zaljubljeni u naše maslinovo ulje“, kaže uz karakterističan osmijeh.

Dafne i Mario Ružić 

Prije 20-ak godina ona se zaljubila u Marija. Obostrana ljubav prerasla je u brak, dobili su sina Nou (18), danas stasitog mladića i odličnog učenika splitske Gimnazije. Malo po malo obitelj se počela vraćati korijenima da bi prije 15 godina Mario odlučio obnoviti djedovinu na Šolti. Imanje se nalazi u blizini mjesta Grohote. Otok Šolta je inače poznat po vrhunskom maslinovom ulju, zaštićeno je i na razini EU, a tu je i netaknuta priroda s brojnim ljekovitim biljem.

Obnova imanja i maslinika na Šolti

"Kad smo prvi put došli zatekli smo zapušteno imanje. Zaraslo u draču i šikaru, ali odmah smo znali da je mjesto posebno“, prisjećaju se Ružići. Nakon višemjesečnog čišćenja izronila su prekrasna stabla maslina koje je posadio Mariov pradjed Lucio po kojemu su nazvali imanje i ulja. Na susjednoj parceli upoznali su Josipa Bilankova (Bepa) svog budućeg najboljeg prijatelja i mentora. "On je sve znao o maslinama. Učeći od njega razvila se u nama velika ljubav za ta čudesna i predivna stabla“, kažu supružnici. Na žalost, Bepo je umro prije pet godina ne dočekavši nagrade koje su osvojili. Bio bi sigurno ponosan na uspjeh svojih učenika.

Kako vrijeme prolazi kod Ružića je sve prisutnija spoznaja da stabla koja su tu već 100-tinjak godina trebaju ostati još dugo i nakon njih. Za buduće generacije. U želji da slobodno vrijeme sve češće provode u prirodi i u kontaktu sa zemljom dokupili su još zemljišta pa se imanje danas proteže na 10.000 metara četvornih. 

Uz obnovu 80-ak starih posadili su i desetak novih maslina. Uglavnom sorte Oblica i Levantinka, uz pokoju Lastovku i Mastrinku. Izgradili su i objekte u tradicionalnom stilu, tri kamene kućice (Hacienda Lucio) s pripadajućim kuhinjama, zatvorenim i otvorenim za korištenje u ljetnim mjesecima. Paralelno su uređivali i okoliš. Izgradili suhozide, zasadili smokve i agrume (limune, naranče, mandarine), uz masline rastu lavanda, ružmarin, smilje i drugo mediteransko ljekovito bilje.

Maslinovo ulje nije jedino što proizvode 

Dafne u svojoj destileriji proizvodi prirodne sokove i druge delicije od plodova, zatim hidrolate (biljne tonike) i eterična ulja od smilja, lavande, ružmarina, mirte, kadulje, lovora, koromača, limuna, naranče, grejpa i drugih biljaka s imanja. Tu su i bazen, golf teren, ljuljačke za djecu, trampulin, stolni tenis, košarka, luk i strijela, badminton i drugi sadržaji.

Ulje i maslinici kao turistička atrakcija

"Danas naši prijatelji i turisti uživaju u tom ambijentu, a posebno se vesele maslinovom ulju s imanja“, kaže Dafne. Ona i Marijo znaju da se u susjednoj Italiji snažno razvija oleaturizam, da maslinovo ulje i maslinici postaju turističke atrakcije. To je dobar putokaz i za hrvatske maslinare kako osigurati dodatni izvor prihoda u vlastitim maslinicima.

Masline zahtijevaju njegu i brigu kroz čitavu godinu. Zato koriste svako slobodno vrijeme za odlazak na imanje. Od Splita do Šolte udaljenost je svega 9 milja pa trajektom stignu za nepunih 50 minuta.

Pomaže i sin Noa, koji polako stječe potrebna znanja za budućeg maslinara. Upravo su dovršili rezidbu, a na vrijeme će obaviti i sve ostale agrotehničke radove kako bi i ove godine ostvarili dobar urod i kvalitetan plod. U prilog im ide i gotovo idelna mikrolokacija. Imanje je na nadmorskoj visini od 50 do 100 metara. "Tu uvijek ima vjetra, areacija je savršena. Kamen vapnenac s malo plodne zemlje bogate mineralima i klima s vrućim i suhim ljetima odgovara maslinama, a ljekovito bilje daje šoltanskom ulju neponovljiv okus“, kaže Mario. 

Zbog kamenitog i neravnog terena masline se beru samo ručno, i odmah idu u preradu u Gornje selo u uljaru Olyntia.

"Lastavice" donose radost i dobre energije

"Branje maslina je kruna čitavog procesa u kojem sudjeluje obitelj, prijatelji i gosti koji su u to vrijeme na imanju", dodaje Dafne. Ona posebno ističe članove udruge za inkluziju "Lastavice" Split, koji uvijek donesu dobre energije i radosti. Radi se o ljudima s posebnim potrebama, bivšim štićenicima Doma Juraj Bonaći. "Stalno pitaju kad će berba, kad će berba“, hvali ih Dafne. 

Ponosni su na "lastavice" koji im pomažu u berbi 

Idealna mikrolokacija, tlo bogato mineralima, povoljna klima, ekološki uzgoj, bioraznolikost, berba u optimalnim rokovima, pravodobna hladna prerada, čuvanje ulja u inox posudama i nakon pretoka u tamnim bocama na temperaturi od 16 do 18 stupnjeva Celzija formula je za vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje. A obitelj Ružić, vlasnici imanja Lucio rade upravo tako i zato su u relativno kratkom maslinarskom stažu postigli iznimne rezulalte. Postali su članovi i Udruge Zlatna Šoltanka koja okuplja maslinare s otoka.

Titule na Noćnjaku u Tokiju i New Yorku

Nakon što su dvije godine za redom (2020. i 2021.) osvojili zlatne medalje na regionalnom natjecanju "Noćnjak", lani su odlučili svoje ulje poslati u Tokio gdje su osvojili Best in Class (for blend oil) i Best of Croatia.

"A da ćemo ove godine na najvećem svjetskom natjecanju u New Yorku dobiti 2 zlata za sva ulja, monosortno Lucio Oblica i mješavinu Lucio Oblica/Levantinka to je bilo iznad naših očekivanja. San snova“, poručuju Dafne i Mario Ružić, čija ekstra djevičanska ulja je prosudbeno povjerenstvo NYIOOC u New Yorku ocijenilo kao blago gorka, umjereno pikantna, naglašeno voćna sa okusima  začinskog bilja, zeleni papar, cikorija, list, rotkvica i citrusi.  

NYIOOC: Rekordnih 110 hrvatskih maslinovih ulja u konkurenciji za najbolje na svijetu

Simfonija okusa i mirisa. Sve najbolje, a i to je moguće, duhovito je na kraju prokomentirala Dafne "kad iza uspješnog muškarca stoji još uspješnija žena."  


Fotoprilog


Tagovi

OPG Dafne i Mario Ružić Šolta Imanje Lucio NYIOOC 2022 Zlatne medalje New York


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]