Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ogrozda
  • 19.01.2021. 16:30

Za visoke prinose, najbolje je ogrozd uzgajati u dvoredu

Mladice zasađene u jesen će spremnije ući u novu vegetaciju, no u područjima s ranim jesenskim mrazom, ovo je voće bolje saditi u proljeće.

Foto: Depositphotos/Valentyn_Volkov
  • 388
  • 32
  • 0

Iskustvo koje imam, pokazuje da je ogrozd najbolje uzgajati u sustavu žive ograde, što nameće potrebu da razmak u redovima bude uvijek znatno manji nego onaj međuredni. Pri tome je potrebno voditi računa o smjeru pružanja redova.

Na većim visinama poželjno je da njihov smjer bude sjever - jug, u cilju pojačanja osvijetljenosti s istoka, a na nižim položajima i ravnijim terenima, u pravcu istok - zapad, radi slabljenja osunčanosti i nepovoljnog utjecaja suše. Ovo treba primijeniti posebice na područjima s češćim kasnim proljetnim mrazovima, koji mogu oštetiti cvjetne pupoljke, cvjetove ili tek zametnute plodove.

Preporuka je da se uzgaja u dvoredu (špalir) i to na razmaku od 2-2,5 m između redova i na 0,6 x 0,75 x 1,20 i 1,50 m unutar reda, kao i na razmak tri metra međuredno i 1,5 m u redu, uglavnom u skladu s plodnošću tla i bujnosti sorte.

Prinos i do 40 t/ha

S razmakom mora biti usklađen i broj grana u grmu, obično tri do šest u prvim i 12 - 15 u kasnijim godinama, pri punoj rodnosti. Uzgojen na ovakav način, daje i do 40 tona po hektaru.

U svakom slučaju, optimalni razmak omogućava primjenu mehanizacije za obradu tla, zaštitu od bolesti i štetnika, kao i u samoj berbi. Mora se težiti da ono bude dovoljno, ali da se istovremeno uskladi i s omogućavanjem visokih prinosa koji u najvećoj mjeri ovise o broju biljaka po jedinici površine.

Ogrozd treba saditi u jesen i to što ranije, jer se tako postiže obnavljanje korijena još prije početka zime, a u proljeće bujnije i pravovremeno raste, što je vrlo korisno za dobar razvoj i obilnu rodnost. Na područjima s ranim jesenskim mrazovima bolje ga je saditi u proljeće.

Sadnje je za 4-5 cm dublja nego u rasadniku, kako bi nekoliko najnižih pupoljaka bilo pokriveno zemljom. Time se ojačava cijeli grm.

Kemijska analiza tla obavezna

S obzirom na duži rok iskorištavanja plantaže ove voćne vrste (15-20 godina), izboru i pripremi tla neophodno je posvetiti posebnu pažnju, kao osnovnom preduvjetu o kojemu bitno ovisi uspjeh u proizvodnji.

Ako je tlo dobre kvalitete, odnosno ako nije riječ o nekoj svježoj krčevini drvenastih dugogodišnjih biljaka, treba ga izrigolati na cijeloj površini, na dubinu 45-50 cm.

Ukoliko nije plodno, bogato humusom i mineralnim hranjivima, potrebno je prije rigolanja po cijeloj površini ravnomjerno razbacati 30-40 tona dobro zrelog stajnjaka, 800-1200 kg superfosfata i 250-300 kg kalij-sulfata ili kalijeve soli po hektaru.

U skladu s prilikama, ove količine mogu biti manje ili veće, što će pokazati kemijska analiza tla koja mora prethoditi podizanju svake plantaže.

Zaštita od bolesti, štetnika i korova

Najčešće bolesti ogrozda su:

  • Pepelnica - Uzročnik je parazit Sphaerotheca mors-uvae, a uočava se na lišću, izbojima i plodovima u vidu pepeljaste prevlake, koja kasnije prelazi u tamno crvenu. Zahvaćeni dijelovi se suše i odumiru. Ova bolest suzbija se u proljeće, pri pojavi prvih pjega. 
  • Hrđa - Okidač ove bolesti je parazit Puccinia pringsheimiana. Manifestira se u vidu narančastih pjega koje zahvaćaju lišće, mladice i plodove. Zahvaćeni dijelovi ploda suše se i odumiru. Suzbija se prskanjem pred otvaranje pupoljaka. 

Najzastupljeniji štetnici ove voćne vrste su

  • Ogrozdov plamenac (Zophodia grossulariella) - U proljeće ženka polaže dva do tri jaja u cvijet ili mlade plodove. Jedan plamenac položi i do 200 jaja. Ispiljene gusjenice prodiru u mlade plodove u kojima se hrane uglavnom sjemenkama koje se tek razvijaju. Svaka gusjenica može uništiti tri do četiri ploda.
  • Ogrozdova grbica (Abraxas grossulariata). Jedna ženka može na lišću položiti i do 300 jaja. Ovaj štetnik oštećuje pupoljke i lišće.

Zasadite atraktivno bobičasto voće - Jostu

Navedeni štetni kukci suzbijaju se s jednim do dva prskanja, odmah poslije precvjetavanja

Sredstva koja imaju dozvolu za suzbijanje uzročnika bolesti i štetnika ogrozda, kao i herbicidi primjereni za suzbijanje korova, mogu se naći u FIS bazi Ministarstva poljoprivrede.

Veliki uspjeh u borbi protiv bolesti i insekata postignut je i uzgojem otpornih hibrida, točnije joste i kroma.


Povezana biljna vrsta

Ogrozd

Ogrozd

Sinonim: - | Engleski naziv: Gooseberry | Latinski naziv: Ribes grosularia L.

Ogrozd pripada porodici kamenika (Grossulariaceae). To je grm srednjeg rasta koji počinje roditi druge godine, a punu rodnost daje s 5-8 godina. U prosjeku živi oko 15 godina, no... Više [+]

Tagovi

Uzgoj ogrozda Ogrozd Kemijska analiza tla Plantažni uzgoj Sadnja u proljeće Otporni hibridi


Autorica

Saima Trako-Silajdžić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede, voćarstva i vinogradarstva. Najveći dio svog bogatog radnog staža provela je u sektoru hortikulture i rasadničarske proizvodnje ukrasnog bilja, sadnica voća i ljekovitih vrsta.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]