Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fitosanitarna inspekcija RS
  • 27.06.2017. 14:00

Zabranjen uvoz 10.700 sadnica jabuka

Sadnice sorte "Brookfield" i "Challenger" su imale prouzrokovač raka korijena pa su vraćene u Francusku.

Foto: Bigstock/Photozi
  • 837
  • 38
  • 0

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske je zabranila uvoz 10.700 sadnica jabuke iz Francuske zbog utvrđenog prisustva regulisanog štetnog organizma Agrobacterium tumefaciens (prouzrokovača raka korijena) i naredila njihov povrat u zemlju porijekla (Francusku).

Ni dio materijala nije uvezen u RS

U okviru redovnog fitosanitarnog pregleda pošiljke sadnog materijala jabuke sorte "Brookfield" u količini od 10.000 komada i "Challenger" u količini od 700 komada iz Francuske, zbog sumnje u kvalitet i prisustvo štetnih organizama izvršeno je uzorkovanje i nakon laboratorijskih analiza urađenih na JU "Poljoprivredni institut Republike Srpske" potvrđeno je prisustvo štetnog organizma Agrobacterium tumefaciens-prouzrokovača raka korijena. Zabranjen je uvoz navedenog sadnog materijala jabuke i naređen njegov povrat u Francusku.

Pošiljke koje uzorkuje fitosanitarna inspekcija ostaju na graničnim prelazima pod carinskim nadzorom sve do momenta dobijanja laboratorijske analize, tako da ne postoji bojazan da je dio ovog sadnog materijala uvezen u Republiku Srpsku.

Prošle godine vraćenno 211.050 sadica maline

Isti štetni organizam Agrobacterium tumefaciens je utvrđen i prošle godine u pošiljci sadnica maline iz Poljske u količini od 211.050 sadnica, koju je fitosanirana inspekcija Republike Srpske presrela na području Republike Srpske, koja je u BiH uvezena preko graničnog prelaza Izačić od strane uvoznika iz Mostara. Sav zaraženi sadni materijal maline je uništen u prisustvu i pod nadzorom fitosanitarne inspekcije

U toku 2017. godine fitosanitarna inspekcija je zabranila uvoz u Republiku Srpsku 9 pošiljki sjemenskog krompira porijeklom iz Danske, Luksemburga, Holandije, Njemačke i Francuske, te naložila njihov povrat pošiljaocu u ukupnoj količini od oko 140 tona, jer je kod istih utvrđeno prisustvo regulisanog štetnog organizma "Fusarium sp.".

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske prilikom uvoza vrši detaljne kontrole sjemena i sadnog materijala, što pored pregleda dokumentacije koja prati pošiljku i vizeuelnog pregleda sjemena i sadnog meterijala, podrazumijeva i uzorkovanje za laboratorijske analize.

Dobro funkcioniranje inspekcije i nadzora

U prvih 5 mjeseci 2017. godine, prilikom uvoza pregledano je 58 pošiljki sadnog materijala od kojih je na osnovu procjene rizika uzeto ukupno 20 uzorka u kojima laboratorijskim analizama nije utvrđeno prisustvo štetnih organizama. U istom periodu pregledano je 440 pošiljki sjemena poljoprivrednog bilja od kojih je uzeto ukupno 137 uzorka, od čega je u 9 pošiljki utvrđeno prisustvo štetnog organizama, dok je za ostalih 128 uzoraka utvrđeno da odgovaraju propisanim normama kvaliteta.

Ovo je najbolji dokaz dobrog funkcionisanja fitosanitarne inspekcije Republike Srpske i cjelokupnog sistema fitosanitarnog nadzora pri uvozu.

Cilj rada fitosanitarne inspekcije je osigurati kvalitetan repromaterijal koji se prometuje i koristi u Republici Srpskoj i upravo na taj način svojim aktivnostima obezbijediti snažnu podršku našoj poljoprivrednoj proizvodnji i našim poljoprivrednim proizvođačima.

Foto: Bigstock/Photozi


Tagovi

Agrobacterium tumefaciens Prouzrokovač raka korijena Rak korijena Fitosanitarna inspekcija RS Sadnice jabuke


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas