Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PZ Primošten Burni
  • 26.11.2017. 07:30

Zadruga koja djeluje više od 70 godina? Da, imamo je!

PZ Primošten Burni od 1946. nikad nije bila u blokadi, a zapošljava 15 radnika. Okosnicu proizvodnje ove zadruge čini proizvodnja maslinovog ulja i kiselog kupusa.

Foto: Arif Sitnica, Roberta Kljenak
  • 1.093
  • 106
  • 0

U Primoštenskom Burnjom je sjedište jedne od najuspješnijih zadruga na tom području koja zbog lokalnog patriotizma nosi ime po samome mjestu. Iz tog razloga, djeluje kao društveni interes koji stvara sinergiju i pokreće tržište, a najviše život u ruralnim sredinama u kojima, praktički, kad nema zadruga - nema života.

Da je tome tako, svjedoči i činjenica koja kazuje da PZ Primošten Burni od svog osnivanja, odnosno od 10.svibnja 1946.godine do danas niti jednog dana nije bila u blokadi, a stalno zapošljava 15 radnika. Zahvaljujući tome, stekla je 200 kooperanata te kontinuitet rasta i djelovanja unatoč tome što je u Hrvatskoj zadrugarstvo slabo prepoznatljivo iz više razloga, a poglavito zbog individualnog interesa.

Problematika se, kada govorimo o zadrugarstvu, ogleda u tome što se ne gleda opći interes, nego vlastiti. S druge je strane, na leđima zadrugarstva, mali teret iz prošlosti. Svi misle da je zadrugarstvo tvorevina komunizma, iako je puno starije. Komunizam je iskoristio zadrugarstvo kada su se radile tzv. seljačke radne zadruge gdje su ljudi morali davati zemlju u tu zadrugu koja im ju je otuđivala. To je bila faza koja je prošla, ali je ostavila duboki trag koji se danas osjeća.

Usred kamena žuljevitim rukama prehranjuju obitelji poljoprivredom

No, to, čini nam se, nije slučaj i kod ovih zadrugara koji su poznati po uspjehu. Stanovništvo ovog kraja oduvijek je živjelo samo od škrte zemlje i ničega drugog. Tako je i danas. Većina i dalje živi jednostavnim životom, ručno obrađujući škrtu kamenu primoštensku zemlju koja na kraju, ipak, bogato nagradi uloženi trud. Maslinama, smokvama, bajamom, vinom i kupusom, tamošnji težaci zadrugari, žuljevitim rukama usred kamena godinama uspijevaju prehraniti svoje obitelji. Tome svjedoči i upravitelj Blaž Jurin koji je na čelu zadruge punih 46 godina.

“Iako ime Primošten na prvu asocira na vinograde, Primoštenom Burnim dominira maslina koja se sadi uz puteve i rubove polja, a prema čijem se ulju odnosi kao prema svetinji. Okosnicu djelatnosti ove zadruge čini upravo proizvodnja i plasman maslinovog ulja, zbog čega zadruga već više od 60 godina proizvodi izvrsno maslinovo ulje. Govorimo li o kapacitetima naše uljare, bitno je naglasiti da isti iznosi 3500 kg/ha.

Kisele i prodaju kupus

Za proizvodnju maslinovog ulja koristimo samo najkvalitetnije proizvode, da bi ulje zadovoljilo i najveće nivoe kvalitete. Iz tog se razloga naše ulje odlikuje specifičnim okusom, bojom i aromom. Bitno je, također napomenuti da vršimo usluge prerade maslina, a samo ono ulje koje zadovoljava sve uvjete kvalitete otkupimo, skladištimo te stavljamo na tržište. Opremljeni smo najsuvremenijom tehnologijom za preradu maslina, te smo u mogućnosti preraditi veću količinu maslina u kratkom vremenu. Tako zadovoljavamo osnovni zahtjev kakvoće maslinovog ulja, koji glasi: neposredno ubrani plodovi idu odmah u stroj na preradu, bez čekanja.

Osim toga, bitno je istaknuti da Zadruga od 2000.-te godine u vlastitom novoizgrađenom proizvodnom pogonu obavlja proizvodnju (kiseljenje) i pakiranje kiselog kupusa, rezanog i u glavicama. Sirovinu za kiseljenje nabavlja od kooperanata iz Varaždina, Ogulina, Sinja i Ravnih kotare. U sam je pogon uloženo preko dva milijuna kuna, a trenutni kapacitet istog je 500 tona, objašnjava Blaž Jurin.

Foto: Arif Sitnica, Roberta Kljenak


Tagovi

Maslinovo Ulje PZ Primošten Burni Kapaciteti Uljare Investicija u pogone Kiseli kupus Zadrugarstvo


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce