Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani mladih maslinovih ulja Dalmacije
  • 11.12.2017. 09:00

Zagrebački maslinari nauljili Vodice

Uz apsolutne šampione Mladena Košu i Mirka Mišuru, Aurora Volarević je zauzela 3., Gordan Badurina 4. a niz maslinara iz Zagreba koji imaju maslinike od Prevlake do Savudrije osvojili zlatne medalje. Sve su to ekstradjevičanska maslinova ulja, kaže Kruno Kovačević, predsjednik udruge Zagrebački maslinarski institut

Foto: Pixabay/couleur
  • 873
  • 68
  • 0

Maslinari iz Zagreba koji imaju maslinike na otocima i uz obalu od Savudrije do Prevlake postigli su najbolje rezultate na 7. Manifestaciji mladih maslinovih ulja u Vodicama.

Mladen Koša i Mirko Mišura postali su apsolutni šampioni manifestacije, Aurora Volarević je zauzela 3.mjesto, Gordan Badurina bio je 4., a Ivica Pešić, Ivan Prpić, Mladen Koša, Slaven Granić, Željko Kolar i Aurora Volarević dobili su zlatne medalje. Renato Balen osvojio je srebro, a Nikša Šimunović broncu.

"Sve su to ekstradjevičanska maslinova ulja, sam vrh kvalitete ove godine. Vrijednost ovih rezultata je tim veća, jer su ova ulja iz različitih regija, od Istre, Raba, Paga, zaleđa Zadra i Šibenika, sve do dalekog Dubrovnika", kaže Kruno Kovačević, predsjednik udruge Zagrebački maslinarski institut koji okuplja maslinare iz metropole, a imaju maslinike diljem Jadranske obale od Savudrije do Prevlake.

Nagrađeni maslinari

"To je dokaz da su naši članovi vrsni maslinari, znalci, koji postižu vrhunske rezultate bez obzira na regiju, tlo, klimu, sorte maslina. Svojim postignućem znatno su podigli prepoznatljivosti naše udruge među hrvatskim maslinarima", ističe Kovačević.

Podijeljeno 150 zlatnih medalja

Podsjetimo, ove godine je u Vodice na ocjenjivanje su pristigla 282 uzorka maslinovih ulja od ovogodišnje berbe. Uz apsolutne šampione Košu i Mišuru, šampion u kategoriji monosortnih ulja poznati dalmatinski maslinar Joško Veža iz mjesta Brist u općini Gradac s uljem dobivenim iz sorte Coratina. Ukupno gledajući, ove godine je u Dalmaciji urod maslina bio slabiji za oko 40 posto. Međutim, kvaliteta ovogodišnje berbe je bila vrhunska jer nije bilo problema s napadima maslinove muhe. Od 282 prijavljeljenih uzoraka, samo njih 22 nije ocijenjeno klasom ekstra djevičanskog ulja.

"Činjenica da smo podijelili čak 150 zlatnih medalja govori generalno o ovogodišnjoj vrhunskoj kvaliteti ulja", kaže Damir Buntić, tajnik Udruge dalmatinskih uljara koja je organizator manifestacije Dani mladih maslinovih ulja iz Dalmacije. Buntić podsjeća da je prije dvije godine pobjedio Dalmatinac, lani Istrijan, a ove godine apsolutni šampioni su Mladen Koša i Mirko Mišura, maslinari iz Zagreba koji imaju maslinik u Perušiću kod Benkovca. U

lja je ove godine ocjenjivalo 20 kušača iz profesionalnih panela tri dalmatinske županije. Ocjenjivanje je dalo vjerodostojne rezulate. Pobjeda i zlatne medalje pripale su najkvalitetnijim uljima, ističe Damir Buntić.

Foto: Pixabay/couleur; Nedjeljko Jusup


Tagovi

Kruno Kovačević Zagrebački maslinarski institut Dani mladih maslinovih ulja Dalmacije Damir Buntić


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]