Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vegetacija voćaka
  • 06.03.2023. 09:00

Zahvaljujući snijegu voćke miruju - šta uraditi kada otopli?

Svaki dan kasnijeg cvjetanja može da spasi voćke od mraza koji je posljednjih godina najveći remetilački faktor za rod

Foto: Bojan Kecman
  • 294
  • 90
  • 0

Zahlađenje je dovelo stvari u red i ako ne bude velikih temperaturnih ekstrema, početak cvjetanja ili puno cvjetanje, kod skoro svih voćnih vrsta uslijedit će kad bi i trebalo, odnosno od 05. do 15. aprila.

Zahvaljujući snježnim padavinama u proteklom periodu, voćke miruju. S vegetacijom su ranije krenule koštičave vrste - kajsije, breskve i šljive, a od jabučastog voća - kruška.

Koštičave voćke krenule s vegetacijom

Visoke temperature i toplo vrijeme, što je bio slučaj i u decembru, pa i većim dijelom novembra, uzrokovale su početak vegetacije krušaka pa su Abate Fetel i Santa Marija, naročito u nižim krajevima, u BBHC skali, u fazi 01, odnosno početku bubrenja lisnih pupoljaka. Na pupoljcima se mogu vidjeti imaga i jaja kruškine buve koja je najveća štetočina ovog voća. Sorta Viljamovka, za sada, miruje.

Cvjetanje se očekuje u prvoj polovini aprila

Šljiva, breskva, višnja, trešnja su u fazi mirovanja ili bubrenja pupoljaka, što zavisi od sortimenta i koja sorta ranije kreće sa vegetacijom. U pojedinim, višim područjima, u decembru i novembru prošle godine, čak je došlo do cvjetanja pojedinačnih cvjetnih pupoljaka, zbog visokih temperatura.

Nije kasno za tretmane bakrom

Kod breskvi već su trebali da se urade tretmani bakrom protiv kovrdžavosti listova breskve, Taphrina deformans. jer ako pupne pup i pojavi se zeleni vrh, voćari imaju samo dan do dva da pokriju vrh zaštitnim sredstvom.

U suprotnom, gljivica će da prodre u unutrašnjost i ostvari zarazu koja se u kasnijim fazama ne može spriječiti.

Kad otopli obavezno uradite tretman bakrom

Jabuka se uglavnom nalazi u fazi mirovanja, BBHC skala 00. Inače, kada temperature zemljišta pređu 5°C tada se stvaraju povoljni uslovi za početak vegetacije. Voćke se još uvijek dobro odupiru ranijem cvjetanju do kojeg dolazi zbog neuobičajeno visokih zimskih temperatura jer faze bubrenja pupoljaka, kao i ostale faze, sve do cvjetanja, dolaze ranije nego u prethodnim desetljećima. Srećom cvjetanje, uglavnom, dolazi kada bi i trebalo.   

Krečenje pomaže

U prilog ovome ide i to da su voćari, koji su ranije orezali voće, primijetili da je i ove godine ranije nastupilo kretanje sokova od korijena ka stablu jer su makaze bile mokre od soka nakon rezova.

Ovaj proces nemoguće je spriječiti, ali može barem malo da se uspori i to krečenjem debla i ramenih grana. Svaki dan kasnijeg cvjetanja može da spasi voćke od mraza koji je posljednjih godina najveći remetilački faktor za rod.


Fotoprilog


Tagovi

Taphrina deformans Kovrdžavost listova breskve Bubrenje pupoljaka Cvjetanje voća BBHC skala Krečenje Mraz Kruškina buva


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !