Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 02.07.2015. 15:00
  • Brodsko-posavska

Zašta jezgričavog voća od krastavosti ploda

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 131
  • 9
  • 0

U nasadima jezgričavog voća preporučujemo preventivnu zaštitu od bolesti krastavosti ploda (Venturia inaequalis), koristeći se jednim od preventivnih pripravaka kao što su Dithane M- 45, Star 80, Delan 700 WDG, Mankozeb, Captan 80 WDG ili Merpan 80 WDG. U jabukama, za suzbijanje pepelnice (Podosphaera leucotricha) upotrijebite pripravke na osnovi sumpora.

Za suzbijanje minera kružnih mina (Leucoptera malifoliella) možete Calypso 480 SC ili Mospilan 20 SP. Isti pripravci suzbijaju i jabučnog savijača (Cydia molesta). Budući da se let jabučnog savijača i ostalih uzročnika crvljivosti, javlja do početka rujna, preporučujemo redovitu zaštitu plodova jabuka i krušaka, uz mogućnost upotrebe pripravaka Calypso 480 SC, Runner 240 SC, Mospilan 20 SP ili Coragen 20 SC.

Od 01. srpnja 2015. godine, pripravak Rely 40, više se ne smije upotrebljavati!

Pratite populaciju crvenog pauka (Panonychus ulmi) i primijenite jedan od akaricida. Podatke o sredstvima za zaštitu bilja koja su registrirana u RH, pogledajte u Fitosanitarnom informacijskom sustavu, dostupnom na ovoj web adresi. Prije upotrebe obavezno pročitajte upute priložene uz pripravak, evidentirajte prskanje, a praznu ambalažu zbrinite na propisani način.

Mara Maglić dipl.ing.agr.
E-mail mara.maglic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Mara Maglić Jezgričavo voće Krastavost ploda Pepelnica Sumpor Mineri kružnih mina Jabučni savijač Crvljivost Jabuke Kruške Crveni pauk Mara Maglić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić