Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 28.04.2015. 12:00
  • Koprivničko-križevačka

Zaštita aronije od dlakavih ružičara

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 260
  • 16
  • 0

Posljednjih nekoliko godina najvažniji štetnici u nasadima aronije su dlakavi ružičari koji oštećuju cvjetove biljke te mogu značajno umanjiti urod.

S obzirom da kemijske mjere zaštite nisu prihvatljivo rješenje, voćarima preporučamo metodu masovnog ulova upotrebom vizualnih mamaca ili plavih posuda s vodom u koje možemo dodati eterično ulje anisa ili detergent s voćnim mirisom. Plave posude s vodom i anisom potrebno je postaviti u voćnjak u redove, a razmak između posuda oko 10 metara. Kako dnevni ulov kornjaša može biti vrlo velik, potrebno je redovito (barem svaki drugi dan) prazniti sadržaj posuda te ponovno ulijevati vodu s dodatkom anisa.

Posljednjih godina dostupni su i trapovi Csalomon VARb3 koji sadrže kemijski sintetiziran biljni atraktant i svijetloplavu ploču. Pogodni su za ranu detekciju i ocjenu jačine napada te masovni ulov. Kada se koriste za masovni ulov potrebno je postaviti 20-30 trapova na hektar voćnjaka.

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Sinonim: Crnoplodna aronija | Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Aronija Dlakavi ružičari Masovni ulov Vizualni mamci Plave posude Eterično ulje Anis Voćni miris Kornjaši Trapovi Csalomon VARb3 Atraktant Svjetloplave ploče Detekcija Željkica Oštrkapa-Međurečan


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/