Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 28.07.2015. 10:00
  • Koprivničko-križevačka

Zaštita jabuka od krastavosti i pepelnice

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 93
  • 4
  • 0

Od posljednje preporuke za zaštitu jabuka, agroklimatska stanica u Đelekovcu zablježila je 15 litara kiše po četvornom metru, u Novigradu Podravskom 41 litru kiše, a u Ferdinandovcu 56 litara kiše po četvornom metru. Voćarima preporučamo da ponove zaštitu jabuka birajući sredstva kraće karence, osobito na sortama koje ranije dozrijevaju.

Tijekom ljetnih mjeseci, u zaštiti plodova jabuke od uzročnika krastavosti, koristimo preventivne fungicide na bazi kaptana, ditianona, mankozeba, metirama, ciprodinila ili dodina.

Za zaštitu od pepelnice jabuke i krastavosti mogu se koristiti pripravci koji suzbijaju obje bolesti kao što su strobilurini (Stroby DF, Zato 50 WG) te kombinirani pripravci (Nativo 75 WG, Luna Experience).

Za posljednja tretiranja predlažemo primjenu pripravka Bellis. Karenca mu iznosi 14 dana, a za jabuku koja se skladišti 7 dana.

Prilikom odabira fungicida vodite računa o maksimalno dopuštenom broju tretiranja nekom aktivnom tvari tijekom jedne sezone.

Tijekom protekla dva tjedan i dalje bilježimo let leptira jabučnog savijača. Zbog toga preporučujemo voćarima da redovito obavljaju suzbijanje ovog štetnika primjenom insekticida kraće karence kao što su Affirm, Coragen 20 SC, Calypso SC 480, Mospilan 20 SP ili Runner.

Klimatski uvjeti tijekom srpnja pogodovali su razvoju crvenog voćnog pauka (Panonichus ulmi) i hrđaste grinje jabuke te je potrebno redovito pratiti njihovu populaciju i prema potrebi primijeniti neki od dozvoljenih akaricida kao što su Envidor (karenca 14 dana), Masai WP (karenca 21 dan) , Zoom SC, Vertimec EC ili Kraft EC (karenca 28 dana).

Podsjećamo voćare u integriranoj proizvodnji da se drže ograničenja u vezi maksimalnog broja tretiranja pojedinim pripravcima, kao i ostalih ograničenja navedenih u Tehnološkim uputama za integriranu poljoprivrednu proizvodnju. Upotreba akaricida u integriranoj proizvodnji dozvoljena je samo jednom u vegetaciji.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom gospodarite u skladu sa zakonom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u RH, vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na ovoj web adresi.

Akcije sakupljanje prazne ambalaže u Koprivničko-križevačke županije održat će se tokom listopada i prosinca ove godine, prema rasporedu kojeg možete pogledati ovdje.

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: zeljkica.ostrkapa.medjurecan@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Jabuke Đelekovec Novigrad Podravski Ferdinandovac Krastavost Pepelnica Bellis Jabučni savijač Crveni voćni pauk Hrđasta grinja Integrirana proizvodnja Evidencija Koprivničko-križevačka županija Željkic


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024