Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 16.04.2015. 12:00
  • Međimurska

Zaštita koštičavog voća od tripsa i voćnih osica

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 392
  • 21
  • 0

U Međimurskoj županiji je uzgoj koštičavog voća u suvremenim nasadima zastupljen u manjoj količini u odnosu na jabučasto voće. Najviše ima bresaka i nektarina na 23,81 ha, zatim šljiva na 11,80 ha te trešanja i višanja na 9,74 ha. No, veći broj vlasnika manjih, mješovitih voćnjaka uz okućnice i vikendice, također uzgaja koštičavo voće.

Budući su najviše dnevne temperature zraka porasle na vrijednosti veće od +19°C tek nakon druge dekade ovog mjeseca, otvaranje prvih cvjetova na šljivama (npr. sorta Stanley) i trešanja (npr. sorta Van) u okolici Čakovca je započelo tek 11. travnja, što je, primjerice, 21 dan kasnije nego protekle 2014. godine! U proteklih smo pet dana zabilježili optimalne uvjete za cvatnju koštičavih voćaka, uz slabiji vjetar brzine, ne veće od 18 km/h i raspon temperatura između +6° i +23°C, pa je većina koštičavog voća, kao što su breskve, šljive, trešnje i neke sorte krušaka, ovih dana u punoj cvatnji. Meteorolozi tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana najavljuju vrlo toplo vrijeme, a promjenu vremena uz jačanje vjetra i mogućim oborinama očekujemo s petka na subotu odnosno 17. na 18. travnja! U takvim uvjetima očekujemo relativno dobru i brzu cvatnju i oplodnju koštičavog voća, jer bilježimo pojačanu aktivnost korisnih oprašivača poput pčela medarica, solitarnih pčela i bumbara. U uvjetima toplog i suhog razdoblja, tijekom cvatnje koštičavih voćnih vrsta, bilježili smo smanjenu opasnost od najopasnije gljivične bolesti - paleži cvata i rodnih grančica (Monilinia laxa, Monilinia fructicola). Tek naredne, najavljene oborine, krajem ovog tjedna, mogu pogodovati razvoju ove bolesti, pa je dobro primijeniti neki od fungicida navedenih u Tablici 1.:

Tablica 1. Neki fungicidi dopušeni za suzbijanje paleži cvata i rodnih grančica koštičavog voća (Monilinia spp.) u našoj zemlji:

Pripravak

Primjena

Voćna vrsta

Chorus 75 WG

300-400 g/ha

višnja

Indar 5 EW

0,07-0,1 %

breskva, trešnja, šljiva

Luna Experience SC

0,25-0,75 lit./ha

breskva, trešnja

Nativo 75 WG

300 g/ha

breskva, nektarina, šljiva, trešnja

Signum DF

0,056-0,075 %

koštićave voćke

Switch WG

80-100 g/100 lit.

trešnja, šljiva, breskva, nektarina

Teldor 500 SC

7-10 ml/10 lit.

breskva, trešnja, šljiva

Ali, proteklo sunčano i toplo razdoblje pogoduje i pojavi štetnih organizma životinjskog podrijetla. U koštičavim voćnim vrstama to su najčešće lisne uši (Aphidae), štetni tripsi (Thrips spp.) i voćne osice (Hoplocampa spp.). Na šljivama se tijekom cvatnje gotovo svake sezone pojavljuju šljivine osice, a proteklih je dana vidljiva na bijelim, ljepljivim pločama u okolicu Čakovca, njihova vrlo kritična brojnost. Napadaju tek zametnute plodove, pa na nezaštićenim stablima, ubrzo nakon cvatnje, primjećujemo masovno otpadanje tek zametnutih plodova šljiva.

Stoga vlasnicima šljiva preporučujemo da pregledaju zdravstveno stanje cvjetnih organa ili tek zametnutih plodova, a završetkom cvatnje odnosno početkom masovnog otpadanja latica, planirajte primjenu insekticida. Populacija šljivinih osica može se pratiti pomoću bijelih, ljepljivih ploča. Suzbijanje šljivinih osica treba planirati, ovisno o lokalitetu i završetku cvatnje dominantnih sorata šljiva! Suzbijanje šljivinih osica preporučujemo obavljati isključivo u ranim jutarnjim ili večernjim satima, odnosno u doba dana kada pčele medarice ne lete. Pritom cvatući podrast ispod voćaka (npr. maslačak), prije primjene insekticida, nakon cvatnje, mora biti pokošen! U našoj su zemlji za suzbijanje šljivinih (voćnih) osica registrirani pripravci na osnovi dimetoata (vrlo otrovan i opasan za pčele- vidi Tablicu 2.), te iz skupine sintetskih piretroida alfa-cipermetrina (npr. Direkt) i deltametrina (Decis 2.5 EC), ali isti nisu dopušteni u integriranoj proizvodnji (skupina sintetskih piretroida). Voćne osice također napadaju i druge kulture, posebno jabuke i kruške, a optimalni rokovi njihova suzbijanja poklapaju se sa završetkom cvatnje, odnosno na šljivama i kruškama, kalendarski su nešto raniji nego na jabukama. U breskvama i nektarima, krajem cvatnje preporučujemo suzbijati lisne uši (Aphidae) i štetne tripse (Thrips), a dopuštenje ima, primjerice, pripravak na osnovi acetamiprida (Mospilan SP, 0,015 %).

Vrlo je važno u mješovitim voćnjacima, gdje se cvatnja različitih voćnih vrsta "preklapa", zbog zaštite pčela medarica, bumbara i solitarnih pčela, ne koristiti jako otrovne i opasne insekticide (navedene u Tablici 2.). "Pravilnikom o uputama kojih su se obavezni pridržavati korisnici sredstava za zaštitu bilja te uvjetima kojima moraju udovoljavati" (NN 135/08, 73/10) u Člancima 6. i 7. propisane mjere za zaštitu pčela. Članak 6. propisuje da korisnik u vrijeme cvatnje poljoprivrednih kultura mora obavijestiti pčelare, najbližu pčelarsku udruguili Hrvatski pčelarski savez, najmanje 48 sati prije tretiranja kontaktnim sredstvom opasnim za pčele. Članak 7. propisuje da podrast u višegodišnjim nasadima mora u trenutku tretiranja sredstvima opasnim za pčele, biti pokošen. U vrijeme cvatnje poljoprivrednih kultura zabranjena je primjena sistemičnih sredstava opasnih za pčele. Primjena kontaktnih sredstva opasnih za pčele u vrijeme cvatnje poljoprivrednih kultura, dopuštena je samo u noćnim satima i to počevši dva sata nakon zalaska do dva sata prije izlaska sunca.

Tablica 2. Za pčele vrlo otrovna i opasna sredstva za zaštitu bilja (insekticidi) koja su u našoj zemlji dopuštena za primjenu u višegodišnjim nasadima voćnjaka i vinograda. Pčele jako stradaju ako se prskanje obavlja tijekom njihova leta, ali zbog njihove perzistentnosti i narednih pet dana nakon tretmana:

Djelatne tvari

Trgovački pripravci

abamektin

Vertimec EC, Kraft EC

klorpirifos-etil

Pyrinex 250 ME

dimetoat

Rogor 40 EC (Chromogor, Perfekthion, Calinogor, Zagor, Ritam, Sistemin E-40)

imidakloprid

Confidor 200 SL (Boxer, Rapid, Magnum, Kohinor, Dali, Congo)

tiametoksam

Actara WG

VAŽNO: Uredbom Europske komisije od 24. svibnja 2013. godine, insekticidima na osnovi tiametoksama (Actara WG) i imidakloprida (Confidor, Boxer, Rapid, Congo, Dali i Kohinor 200 SL ) zabranjena je folijarna primjena voćaka prije i tijekom cvatnje, zbog zaštite oprašivača, pčela medarica, bumbara i solitarnih pčela! Do zabrane su dovele spoznaje o mogućim negativnim posljedicama za pčelinje zajednice od ostataka neonikotinoida (npr. tiametoksam, imidakloprid) u gutacijskoj tekućini i peludu tretiranih biljaka!

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Šljive Višnje Bumbari Trešnje Čakovec Pelud Jabuke Nektarine Pčelari Lisne uši Integrirana proizvodnja Koštičavo voće Tripsi Breskve Savjeti Milorad Šubić Gljivične bolesti Međimurska županija Mas


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]