Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zasad maline
  • 09.09.2021. 14:00

Zaštita maline poslije berbe i uklanjanja dvogodišnjih izdanaka

Nakon berbe provodi se folijarna prihrana, uništavaju se lisne uši i grinje, staklokrilac, muha galica i drugi prezimljujući oblici insekata, kao i didimela i antraknoza.

Foto: Jelena Gajić Đokić/Depositphoto/RodimovPavel
  • 1.750
  • 347
  • 1

Rezidba maline prilično je jednostavna. Obzirom da rađa na dvogodišnjim izdancima, koji se poslije berbe osuše, oni se odstranjuju iz zasada. Najbolje ih je orezati odmah poslije berbe. To je jedan od pomotehničkih zahvata koji će osjetno smanjiti pojavu bolesti i sušenje. Ovim se takođe oslobađa prostor novim izdancima da se dobro razviju i zametnu dovoljno cvijetnih pupoljaka za iduću godinu.

U proljeće se jednogodišnji izdanci prikraćuju i prorjeđuju, tako da ih ostane upravo onoliko koliko je potrebno, uzimajući u obzir agroekološke uslove i bujnost sorte.

Sušenje izdanaka maline ili ljubičasta pjegavost (lat. Didymella applanata) gljivično je oboljenje koje je prošireno u svim proizvodnim područjima naše zemlje i pričinjava ovoj voćnoj vrsti najveće štete.

Bakarni kreč efikasan protiv ljubičaste pjegavosti

Parazit prezimljava na jednogodišnjim izdancima, kao i na starijim, ukoliko nisu uklonjeni poslije branja plodova. Primarna zaraza vrši se sporama obično u drugoj polovini maja, kada mladi izdanci dostignu visinu oko 30cm. Na njihovim donjim dijelovima, posebno oko pupoljaka, prvo se javljaju ljubičasate pjege koje kasnije dobijaju smeđu boju. Sekundarna zaraza nastaje malo kasnije, odnosno, kada konidije izazivaju pucanje epidermisa i pojavu uzdužnih smeđih brazda ili pukotina. Do narednog proljeća izdanci dobijaju srebrnastu nijansu, a na lišću duž nerava javljaju se tamne fleke.

 Kojim mjerama održavati zasad zdravim ? (Foto. D. Plavšić)

Tokom ljeta patogen smanjuje porast izdanaka, uništava pupoljke i oštećuje lišće, što znatno smanjuje njihovu otpornost prema zimskim mrazevima. Bolest se najjače manifestuje iduće godine tako što se na napadnutim izdancima slabije razvijaju i rastu rodne grančice, dolazi do defolijacije, plodovi su sitni i mekani, bez ukusa, a pri jačem napadu dolazi i do masovnog prijevremenog sušenja rodnih izdanaka.

Pored preventivnih mjera u ovom periodu potrebno je izvršiti i prskanje hemijskim sredstvima. Od preparata koriste se bakarni kreč super u koncentraciji 0,3%, bakarni faltanom 0,3%, nordox super 75, ronilan WP 0,15%, Cuprablau i drugi.

Kupine osjetljivije od maline na antraknozu

Antraknoza (lat. Elsinoe veneta) je takođe opasna gljivica koja napada izdanke, lišće, cvjetove i plodove maline. Primarna zaraza askosporama nastupa u proljeće, kada ova kultura počinje da lista, a sekundarna nešto kasnije i to konidijama. Najuočljivije simptome nalazimo na izdancima, u obliku sitnih svijetlosivih pjega.

Pri jačem napadu usporava im se rast, a kada konidije prekriju cijelu površinu dolazi i do njihovog sušenja. Javlja se u vlažnim godinama, kada je kišovito vrijeme. Bolest se može javiti i na lišću, ali vrlo rijetko izaziva defolijaciju. Prema ovom oboljenju nešto su osjetljivije kupine od maline.

Suzbijanje antraknoze pri jačem napadu je teško pa se preporučuje orezivanje svih izdanaka do zemlje i njihovo iznošenje iz zasada, a zatim spaljivanje.

Pri manjem napadu, prskanjem protiv didimele eliminiše se i ona.

Malinina mušica izdanka i kako je se riješiti

Staklokrilac (lat. Bembecia hylaeiformis) je leptir sličan osici. Odrasla forma pojavljuje se od sredine maja sve do avgusta kada ženke polažu jaja na koru izdanaka maline. Razvijene gusjenice buše ga do srži i kroz srž od korijena prema vrhu prave hodnik, usljed čega dolazi do venjenja a zatim i do sušenja napadnutog dijela.

Za suzbijanje staklokrilca preporučuju se samo preventivne i mehaničke mjere i to orezivanje i spaljivanje izdanaka koji su donijeli rod odmah nakon završene berbe, a u slučaju pojave te štetočine i prije ih orezati do zemlje, iznijeti iz zasada i zapaliti.

Malinina muha galica (lat. Lasioptera rubi) je insekt dugačak oko dva milimetra. Godišnje ima samo jednu generaciju. Prezimljava u izdanku, kao larva narandžaste boje. Odrasle jedinke javljaju se od maja do avgusta. Ženke buše izdanke i u njima prave zadebljanja - kvržice ili guke, gale usljed čega se izdanci slabije razvijaju, a često se i lome na zadebljalom dijelu. Sigurnije mjere zaštite su sadnja zdravih sadnica, kao i orezivanje i spaljivanje izdanaka sa kvržicama.

Pomažu i Plavo i Crveno ulje

Lisne uši (lat. Aphididae) javljaju se u kolonijama na mladim listovima, izdancima i rodnim grančicama. Malinu napada više vrsta ovih ušiju, a najčešća je mala zelena uš. Prezimljavaju u obliku jaja položenih u pupoljcima. U proljeće se javljaju rano, odmah kada počne listanje i vrlo brzo se razmnožavaju jer prosječno godišnje imaju sedam do osam generacija, a u povoljnim uslovima i do 15.

Pričinjavaju malini velike i različite štete tako što sisanjem sokova troše hranu i iscrpljuju izdanke i deformišu njihove vrhove, ali i lišće i vrhove rodnih grančica. Isto tako su najznačajniji prenosnici, odnosno, vektori virusnih oboljenja a na mednoj rosi koju ispuštaju naseljavaju se gljivice čađavice čija prevlaka ometa normalno odvijanje procesa asimilacije i transpiracije u usjevu.

Primjenite ove prirodne preparate u borbi protiv lisnih vaši

Pomenute štetne insekte treba suzbijati redovno prskanjem, a u periodu poslije berbe i orezivanja dvogodišnjih izdanaka sredstvima kao što su Sistamin E-40 ili Chromorel i to zajedno sa folijarnom prihranom lista - Vuksalom ili Folifertilom.

Prije početka vegetacije preventivno protiv navedenih bolesti i štetočina provodi se tretiranje Plavim ili Crvenim uljem.


Tagovi

Zaštita maline Rezidba maline Ljubičasta pjegavost maline Antraknoza Preventivne mjere Malinina muha Plavo ulje Crveno ulje


Autorica

Saima Trako-Silajdžić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, voćarstva i vinogradarstva. Najveći dio svog bogatog radnog staža provela je u oblasti hortikulture i rasadničarske proizvodnje ukrasnog bilja, sadnica voća i ljekovitih vrsta. Imala je uticaja i na agrarnu politiku u Bosni i Hercegovini, što je rezultiralo ekspanzijom, posebno u proizvodnji jagodastog voća.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]