Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 09.07.2015. 18:00
  • Šibensko-kninska

Zaštita maslina od maslinina svrdlaša

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 238
  • 14
  • 0

Obilaskom maslinika na pojedinim lokalitetima u obalnom području Šibensko-kninske županije, uočene su značajnije štete uzrokovane štetnikom poznatim pod nazivom maslinin svrdlaš (Rhynchites cribripennis). Stoga upozoravamo maslinare da narednih dana obiđu svoje maslinike te izvrše pergled plodova. Napadnuti plodovi su ili već otpali ili crni vise u krošnji, a na njima se može uočiti veći broj crnih točkica. One se mogu vidjeti i na plodovima koji su još zeleni ili su počeli mijenjati boju prema žuto-smeđoj ili su se počeli smežuravati.

Svrdlaš, inače pipa crvenkaste boje, veličine 5,5 do 6 milimetra, vizualnim pregledom se teže uočava, pa preporučujemo da u jutranjim satima obavite otresanje grana na bijelu podlogu. Tjedne preglede maslinika savjetujemo obavljati do faze okoštavanja.

Napadu svrdlaša podložnije su sorte sitnijega ploda, te lokaliteti na kojima se ovaj štetnik u većem intenzitetu javljao i proteklih godina. Ukoliko je napad jak i vidite veliki broj izbodenih plodova, za suzbijanje svrdlaša možete koristiti registrirani pripravak Rogor 40.

Savjetujemo da zaštitu obavite u ranim jutarnjim satima ili kasno popodne. Pripravak koristite prema uputama proizvođača.

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja, nakon tretiranja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju preparata, a praznu ambalažu propisno odložiti. Skupljanje ambalažnog otpada, provest će se 15. rujna 2015. u Primoštenu Burnom (kod zadruge) od 10:00 -11:30 i u Drnišu, lokalitet Cecela, od 13:00-15:00.

Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr.
e-mail: gordana.kozaric-silov@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Maslinici Šibensko-kninska županija Maslinin svrdlaš Rogor 40 Primošten Burni Drniš Gordana Kožarić-Silov


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.