Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 17.07.2015. 14:00
  • Splitsko-dalmatinska

Zaštita maslina od maslinine muhe

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 123
  • 6
  • 0

Redovitim praćenjem maslinine muhe (Bactrocera oleae) na području Splitsko-dalmatinske županije zabilježen se ulov odraslih jedinki slabog do srednjeg intenziteta na otocima i većem dijelu obale, a na području Kaštela i Žrnovnice, jakog inteziteta. Pregledom zaraženih plodova s područja Kaštela, uočene su i žive ličinke maslinine muhe te se kao mjera opreza preporučuje uzorkovanje i pregled plodova. Ukoliko je pregledom utvrđena zaraza na 10-15 % plodova (ubodi su u obliku klina ili zareza), opravdana je uporaba nekog od insekticida na osnovi dimetoata kao što su Chromogor, Rogor 40, Perfethion ili Calinogor, tretiranjem cijele krošnje.

U maslinicima, u kojima nema zaraze, može se nastaviti zaštita primjenom metode zatrovanih mamaca kojima suzbijamo odrasle oblike maslinine muhe, prije odlaganja jaja u plod. Metoda ima učinkovite rezultate ako se primjeni na što širem području i obuhvati što veći broj maslina.

Obilaskom maslinika uočene su i prilične štete od maslinina svrdlaša (Rhynchites cribripennis). Upozoravamo maslinare da i dalje redovito, jednom tjedno, pregledavaju maslinike na prisutnost štetnika. Maslinin svrdlaš radi direktne štete na plodovima masline do okoštavanja, nakon čega ubodeni i deformirani plodovi slabije nakupljaju ulje. Pregled se radi trešnjom grana u jutarnjim satima na bijelu podlogu te provjeravanjem ima li uboda i crnjenja maslina. Napadnuti plodovi pocrne, otpadaju ili vise u krošnji, a na njima se mogu uočiti ubodi (jedna ili više crnih točkica). Također se ubodi mogu vidjeti i na zelenim plodovima. Ukoliko je u masliniku veliki broj napadnutih plodova, može se donijeti odluka o kemijskim mjerama suzbijanja štetnika, registriranim sredstvom Rogor 40.

Zaštitu provodite u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima, prema uputama proizvođača. Vodite evidenciju o tretiranjima, a praznu ambalažu propisno zbrinite. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Republici Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS).

Akcija sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja na području Splitsko-dalmatinske županije održat će se 23. rujna 2015. u Sinju, kod Poljoapoteke Hipodrom, Put Piketa 24, od 09:00 do 11:00 sati. Detalje o potrebanoj dokumentaciji možete pročitati ovdje.

Silvija Marušić dipl.ing.agr.
e-mail: silvija.marusic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Maslinina muha Splitsko-dalmatinska županija Jedinke Kaštela Žrnovnica Ličinke Dimetoat Zatrovani mamci Maslinin svrdlaš Crnjenje masline Rogor 40 Evidencija FIS Prazna ambalaža Sinj Silvija Marušić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić