Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 10.06.2015. 14:00
  • Dubrovačko-neretvanska

Zaštita maslina od moljaca i svrdlaša

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 223
  • 17
  • 0

Upozoravaju se maslinari da je na svim opažačkim mjestima Dubrovačko-neretvanske županije, protekoga tjedna evidentiran intenzivan ulov druge generacije maslininog moljca (Prays oleae). Kemijske mjere zaštite provode se kad je plod veličine zrna pšenice odnosno promjera 4 do 5 mm. Za zaštitu od navedenog štetnika, u RH imaju dozvolu pripravci na osnovi dimetoata (Rogor 40, Chromogor, Perfekthion, Calinogor) i deltametrina (Decis 2,5 EC).

Proizvođači koji su u sustavu ekološke ili integrirane proizvodnje, za suzbijanje gusjenica maslinovog moljca mogu koristiti Baturad WP, Biobit WP ili Neemazal T/S.

Maslinarima savjetujemo da redovito pregledaju maslinike na prisutnost maslininog svrdlaša (Rhynchites cribripennis) koji rade štetu do okoštavanja koštice, a osobito je prisutan na kamenitim terenima i u zapuštenim maslinicima. Najbolje se vidi rano ujutro, metodom trešnje grana na bijelu podlogu ili pregledom malih plodova odnosno traženjem crnih uboda ili točkica.

Dozvolu za suzbijanje maslininog svrdlaša u RH ima pripravak na osnovi aktivne tvari dimetoata (Rogor 40). Zaštitu obavljajte za mirna vremena prema uputama na etiketi sredstva za zaštitu bilja. Svako tretiranje evidentirajte, a ambalažu zbrinite na propisani način. Akcija sakupljanja ambalažnoga otpada u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, bit će organizirana 23. rujna 2015. u Opuzenu, kod tvrtke Poljopromet d.o.o., Jasenska bb od 14:00 do 16:00 sati.

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.
E-mail:ivana.tomac.talajic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Maslinari Dubrovačko-neretvanska županija Maslinin moljac Deltametrin Ekološka proizvodnja Integrirana proizvodnja Gusjenice Maslinin svrdlaš Koštice Kameniti tereni Zapušteni maslinici Dimetoat Evidenc


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]