Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 24.07.2015. 15:00
  • Šibensko-kninska

Zaštita maslina od svrdlaša i muha

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 214
  • 13
  • 0

Upozoravaju se maslinari koji u svojim maslinicima imaju zasađene sorte sitnijeg ploda da i dalje obilaze svoje maslinike te izvrše pregled plodova kako bi utvrdili prisustvo i eventualne štete od maslininog svrdlaša (Rhynchites cribripennis). Na napadnutim plodovima. štete su lako uočljive, u obliku većeg broja crnih točkica.

Ukoliko je napad jak odnosno postoji veliki broj plodova sa simptomima, za suzbijanje svrdlaša može se koristiti registrirani pripravak Rogor 40. Zaštitu provedite u ranim jutarnjim satima ili kasno popodne.

Pregledom lovki na kontrolnim punktovima i dalje se bilježi let maslinine muhe (Bactrocera oleae), iako u smanjenom intenzitetu. S obzirom da je jučer lokalno padala kiša, a i za nekoliko narednih dana najavljuje se slična situacija, preporučujemo maslinarima, koji u svojim maslinicima provode suzbijanje odraslih oblika maslinine muhe metodom zatrovanih mamaca, da istu nastave provoditi u redovitim razmacima prema uputama proizvođača korištenih pripravaka navedenim u obavijesti od 03. srpnja koje se možete prisjetiti ovdje.

Pripravake koristite prema uputama proizvođača.

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju pripravaka, a praznu ambalažu propisno zbrinuti. Akcije sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja na području Šibensko-kninske županije, održat će se 15. rujna ove godine, prema slijedećem rasporedu: 15.09.2015. kod skladišta Poljoprivredne zadruge Primošten Burnji, Draga 6, Primošten Burnji od 10.00 do 11.30 sati i kod tvrtke Dalmacija vino d.d. u stečaju Split, Radna jedinica Drniš, I. Meštrovića 38, (lokacija Cecela) u Drnišu od 13.00 - 15.00 sati. Detalje o potrebnoj dokumentaciji možete pročitati ovdje.

Gordana Kožarić-Silov, dipl.inž.agr.
e-mail: gordana.kozaric-silov@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Maslinari Sitniji plodovi Maslinin svrdlaš Maslinici Rogor 40 Maslinina muha Kontrolni punktovi Zatrovani mamci Evidencijska lista Prazna ambalaža Primošten Burnji Drniš Šibensko-kninska županija Gorda


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P