Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 03.07.2015. 18:00
  • Šibensko-kninska

Zaštita maslina od svrdlaša i muhe

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 202
  • 14
  • 0

Pregledom maslinika na kontrolnim punktovima, uočene su štete od napada maslininog svrdlaša (Rhynchites cribripennis) i to prvenstveno na sortama sitnijeg ploda. Napadnuti plodovi su otpali ili vise u krošnji i na njima se može uočiti veći broj crnih točkica.

Svrdlaš, pipa crvenkaste boje, veličine 5,5 do 6 milimetara, vizualnim se pregledom teže uočava, pa preporučujemo u jutranjim satima vršiti otresanje grana na bijelu podlogu, a tjedni pregled maslinika obavljajte sve do faze okoštavanja. Ukoliko je napad jak i postoji veliki broj izbodenih plodova, za suzbijanje svrdlaša možete koristiti registrirani pripravak Rogor 40.

Pregledom lovki na kontrolnim punktovima bilježi se i početak leta maslinine muhe (Bactrocera oleae). S obzirom da se tijekom slijedećega tjedna, prema najavama Državnog hidrometorološkog zavoda, očekuje toplinski val i tempetarure iznad 33 C, koje ometaju razvoj muhe, u slijedećem se razdoblju preporuča započeti s preventivnim mjerama zaštite, metodom zatrovanih mamaca. Njome se suzbijaju odrasli oblici ženke maslinine muhe, prije nego odlože jaje u plod. Za ovu namjenu moguće je koristiti gotov mamac Eco trap ili pripravak Succes bait (spinosad+atraktant). Mamce primjenite prema priloženoj uputi te vodite računa da imaju najbolji učinak, ako se upotrebljavaju na širem području.

Također možete koristi kombinaciju atraktanta Buminala i insekticida na osnovi dimetoata (Chromogor, Rogor 40, Calinogor, Perfethion). Mamac se pripravlja na način da se u 10 litara vode stavi 1 dcl Buminala i 10-15 ml jednog od insekticida. Pripremljenim škropivom tretira se jedna grana na maslini, uz utrošak 1-2 dcl škropiva ili se pripremljenim mamcem pune boce s otvorima.

Pripravke koristite prema uputama proizvođača.

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o tretiranju, a praznu ambalažu, propisno zbrinuti. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u RH, vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na ovoj web adresi.

Sakupljanje ambalažnog otpada u Šibensko-kninskoj županiji, provest će se 15. rujna 2015. u Primoštenu Burnom (kod zadruge) od 10:00 do 11:30 i u Drnišu, lokalitet Cecela od 13:00 do 15:00 sati. Detalje o potrebnoj dokumentaciji možete pročitati ovdje.

Gordana Kožarić-Silov, dipl.inž.agr.
e-mail: gordana.kozaric-silov@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Maslinici Maslinin svrdlaš Otresanje grana Okoštavanje Rogor 40 Maslinina muha Toplinski val Zatrovani mamci Primošten Burni Drniš Gordana Kožarić-Silov


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?