Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 12.05.2015. 15:00
  • Varaždinska

Zaštita nasada jabuka i krušaka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 33
  • 1
  • 0

Obavještavaju se poljoprivrednici koji su obavili zaštitu jabuka i krušaka prije pet ili više dana, da zbog najavljenih kiša krajem tjedna, obave preventivnu zaštitu protiv krastavosti i to pomoću pripravaka kao što su ditianon (Delan 700 WDG), mankozeb (Dithane M-45, Dithane DG Neotec, Mankozeb, Pinozeb M-45, Star 80 WP, Cadillac 80 WP, Penncozeb 75 DG), metiram (Polyram DF), kaptan (Merpan 80 WDG, Captan 80 WG) ili ditianon (Delan).

Pripravci skupine ditiokarbamata ne smiju se koristiti više od tri puta godišnje, niti uzastopno. Protiv pepelnice, nakon cvatnje, možemo koristiti pripravke na bazi sumpora. U nasadima jabuka počeo je let jabučnog savijača i minera kružnih mina.

Ukoliko se ulovi kritičan broj minera kružnih mina potrebno je obaviti prskanje ( posebno u voćnjacima gdje ga je i prošle godine bilo mnogo. Najprije suzbijamo jaja primjenom regulatora razvoja kukaca (Dimilin SC 48, Insegar 25 WP, Runner 240 SC). Drugo tretiranje treba obaviti u trenutku izlaska gusjenica iz jaja i pojave prvih mina (Mospilan 20 SP, Calypso 480 SC, Laser KS, Coragen SC). Najbolji učinak insekticida je na prve razvojne stadije gusjenica, koje se nalaze u minama veličine do 3 mm. Pripravci se koriste samo nakon cvatnje jabuka.

Obratite pozornost na vrijeme prskanja zbog štetnog utjecaja pripravaka na pčele.

Obavezno prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja, pročitajte priložene upute i upozorenja za uporabu, te ih se pridržavajte. Također, otpadnu ambalažu zbrinite na propisani način.

Martina Borić dipl.ing.agr
martina.boric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Kruške Jabuke Krastavost Kiša Dithane M-45 Polyram DF Ditiokarbamat Pepelnica Sumpor Jabučni savijač Miner kružnih mina Let Jaja Runner 240 SC Gusjenice Cvatnja Martina Borić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]