Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 21.07.2015. 14:00
  • Varaždinska

Zaštita nasada jabuka i krušaka

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 71
  • 3
  • 0

Od posljednje preporuke za zaštitu jezgričavoga voća prošlo je deset dana. Razmaci u tretiranjima u ovom razdoblju mogu biti do 14 dana, ovisno o vremenskim uvjetima i pritisku bolesti. Stoga preporučujemo slijedećih dana obaviti zaštitu jabuka i krušaka.

U voćnjacima jabučastoga voća u ovom razdoblju suzbijamo fuzikladij odnosno krastavost plodova ( Enturia inaequalis), gorku trulež plodova (Colletotrichum sp.) i smeđu trulež plodova (Monilinia). Važno je paziti na karencu, pogotovo kod sorata koje se ranije beru. Karenca je minimalni broj dana koji mora proći između zadnjeg korištenja sredstva za zaštitu bilja i berbe.

Za suzbijanje spomenutih bolesti možemo koristiti Chorus WG (K=35 dana), Dodine ili Chromodin WP (K=21 dan), Zato Plus WG (K=21 dan), Zato WG 50 (K=21 dan), Dithane DG Neotec (K=21 dan), Polyram DF (K=28 dana), Stroby DF (K=35 dana), Nativo WG (K=14 dana) i Bellis DF (K=7 za hladnjaču ili 14 dana za tržište).

Za suzbijanje jabučnog savijača ili minera kružnih mina koristite neke od insekticida kao što su Calypso 480 SC (K-14 dana), Match EC (K-14 dana), Mimic SC (K-21 dan), Runner SC (K-14 dana), Mospilan SP (K-14 dana) i Affirm WG (K-7 dana).

U nekim je intenzivnim voćnjacima utvrđena prisutnost jabučne krvave uši (Eriosoma lanigerum). Najčešće se primjećuje na korijenovim izdancima i korijenovom vratu kao bijele paučinaste niti ispod kojih se nalaze uši, koje kad ih stisnemo, ispuštaju crvenu boju. Suzbijaju se najčešće zajedno s ostalim vrstama ušiju, savijača i drugih štetnika, no često treba pristupiti i dodatnoj zaštiti. Suzbijanje se obavlja prije početka vegetacije ili poslije berbe i to prskanjem zone gdje se uši zadržavaju.

Preporuča se i pregledavanje nasade na prisutnost crvenog voćnog pauka. Visoke temperature i nedostatak oborina pogoduje razmnožavanju ovog štetnika. Prag štetnosti je zadovoljen kada broj pauka po listu, pomnožen s brojem dana do berbe, iznosi više od 500. Od akaricida dozvolu, uz neka ograničenja,imaju Apollo, Demitan SC, Vertimec EC, Envidor SC ili Zoom SC.

Važno je pratiti ograničenja primjene za preparate vodeći se Tehnološkim uputama za integriranu proizvodnju voća-dio integrirane zaštite.

Prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitajte priložene upute i upozorenja za uporabu, te ih se pridržavajate. Korisnici su dužni zbrinuti otpadnu ambalažu na propisan način i voditi evidenciju o tretiranjima.

Akcije sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja na području Varaždinske županije održat će se tokom listopada ove godine, prema rasporedu kojeg možete vidjeti ovdje.

Martina Borić dipl.ing.agr
martina.boric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Jezgričavo voće Jabuke Kruške Fuzikladij Krastavost Gorka trulež Smeđa trulež Karenca Jabučni savijač Miner okruglih mina Jabučne krvave uši Korijenovi izdanci Paučinaste niti Crveni voćni pauk Prag š


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]