Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šljiva
  • 17.04.2022. 12:00

Zaštitite šljivu od osica – kako ih suzbiti?

Štetnik ima jednu generaciju godišnje, pa se protiv njega lakše boriti u odnosu na savijača šljive. Ipak, jedan tretman nije dovoljan ako se ne primijeni u pravo vrijeme

Foto: Bojan Kecman
  • 8.372
  • 315
  • 0

Sorte šljiva su, ovisno od lokaliteta, u fazi punog cvjetanja ili precvjetavanja. Krajnje je vrijeme za tretman protiv crne i žute šljivine osice (lat. Hoplocampa minuta i Hoplocampa flava). Ovaj štetnik može uzrokovati opadanje i do 80% tek zametnutih plodova šljiva.

Osice su crne, odnosno žute boje, a dužina im je oko oko pet milimetara. Prezimljava kao lutka, a u vrijeme cvjetanja ženka polaže jaja u listiće čašice cvijeta šljiva. Već nakon desetak dana iz jaja izlaze ličinke koje se ubušuju u mladi plodić. Ako se tada ne reagira šteta je nenadoknadiva, tj. čim se na plodiću vidi crna točka koja predstavlja ulaz ličinke, to je znak da će plodić otpasti jer je ličinka, unutar, zaštićena od insekticida. 

Tretirati u fazi precvjetavanja

Ona izgriza meso plodića i za petnaestak dana završava svoj razvoj. Zajedno s plodom, u stadiju pagusjenice, pada na zemlju u kojoj prezimi. Nekada se vidi i kako se pomoću paučine spušta na zemlju što je siguran pokazatelj da je riječ o osici. Srećom, štetnik ima jednu generaciju godišnje, pa se protiv njega može lakše boriti u odnosu na savijača šljive. Ipak, i taj jedan tretman nije dovoljan ako se ne primijeni u pravo vrijeme.

Svaka upotreba insekticida prije precvjetavanja je besmislena

Dakle, u fazi precvjetavanja, kada opadne 2/3 cvijeta, primjenjuju se sredstva protiv ovog štetnika. S obzirom na to da su neki insekticidi iz grupe neonikotinoida zabranjeni, borba protiv osice, biti izazov. O izboru insekticida potrebno je konzultirati se sa stručnjacima.

Svaka njihova upotreba prije precvjetavanja besmislena je, naročito u fazi cvjetanja, što nažalost pojedini voćari čine i na taj način uništavaju pčele. Mnogima je jedan tretman insekticidom i jedini tijekom godine u šljivama.

Alternativne mjere suzbijanja 

Kemijske mjere zaštite od osice preporučljive su u većim voćnjacima, dok se u manjim mogu primijeniti i nekemijske mjere borbe. Kako je ličinka osice osjetljiva na sve iritirajuće supstance prskanje s mljevenim biberom, čili papričicama, rasolom, ljutom mljevenom paprikom i octom s devet posto alkohola, uništit će je prije nego što se ubuši u plodić. Rezultat je bolji ako nije padala kiša tijekom piljenja ličinke. U slučaju kiše tretman se mora ponoviti još jednom.

Pomaže i tretiranje vodom u kojoj je bio otopljen crveni luk i češnjak, kao i pelin koji mirisom odbija štetnike jer, osim što im je nepodnošljiv, ne mogu ni namirisati plodiće šljiva. Može se primijeniti i kaolinska glina koja ima osobinu iritirirati tijelo ličinke prilikom prelaska u plodić.

Preporučuju se alternativne metode suzbijanja osica

Sve navedeno može se pomiješati zajedno, ali i pojedinačno koristiti. Najbolje se pokazala kombinacija: ocat, rasol, čili i češnjak. Litra octa dovoljna je za 50 litara vode, dvije litre rasola idu u 10 litara vode, ostale biljke i začini dodaju se po volji. Npr. u bačvu od 50 litara dovoljno je staviti litru octa, osam litara rasola i po 100 grama luka, čilija, ljute paprike, mljevenog bibera. Tekućina se promiješa i ostavi jedan dan. Iz ove bačve odvadi se i procijedi pet litara što je dovoljno za prskalicu od 30 do 50 litara. Biljke se moraju dobro okupati.

Pomaže i list japanske jabuke

Isto tako u suzbijanju osice mogla bi pomoći voda u kojoj je bilo potopljeno lišće japanske jabuke koje svojim mirisom odbija insekte. U Japanu se takva voda koristi za premazivanje drvenih kuća kako bi se spriječio napad štetnih insekata, naročito crva, na drvo.

Kao dobra metoda za umanjenje napada pokazala se i primjena zelenih ili plavih plastičnih bočica probušenih sa strane, punjenih alkoholom, koji privlači ženku osice.

Prskanja začinima nisu skupa, a zasigurno, ni štetna. Voćari koji imaju do stotinjak stabala trebali se orijentirati na alternativne metode suzbijanja osica jer tako čuvaju zdravlje sebe i svojih ukućana. Isto tako, malo tko od njih koristi zaštitu prilikom kemijskog prskanja, tj. zaštitne naočale i masku, zbog čega je sve više oboljelih od kancerogenih bolesti.


Tagovi

Šljivina osica Začini Neonikotinoidi Precvjetavanje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]