Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 11.05.2022. 09:00

Zaštitite trešnje i višnje maraske od kozičavosti, šupljikavosti lista i lisnih ušiju

Nestabilni vremenski uvjeti s padalinama, mogu još  značajnije utjecati na pojavu spomenute infekcije. Posebno je zaštita nužna na ranim sortama trešanja.

Foto: Depositphotos/Valerii_Honcharuk
  • 1.126
  • 73
  • 0

Kako ove godine vegetacija ponešto kasni, trešnja i višnja maraska u prosjeku još nisu razvile lisnu masu u većoj mjeri.

"Ipak, neke ranije sorte trešnje su već u fazi da je potrebno obaviti zaštitu protiv kozičavosti lista (Blumeriella jaapii) i šupljikavosti lista (Stigmina carpophylla)“, savjetuje dr. Josip Ražov. Nestabilni vremenski uvjeti s padalinama, mogu još  značajnije utjecati na pojavu spomenute infekcije. Posebno je zaštita nužna na ranim sortama trešanja.

Na raspolaganju su sljedeći fungicidi: Captan (50 % a.t., Captan WP 50, Kasor), 3 kg/ha, Captan (80 % a.t., Merpan 80 WDG), 2 kg/ha, Dodine WP 655, (Chromodin S 65), 1 kg/ha i Dodine SC 544, (SYLLIT 544 SC), 1,25 l/ha.

Za Ditianon (Delan 700 WDG), 0,7 kg/ha, dozvola vrijedi samo na trešnji.

U voćnjacima gdje je zabilježena bolest sušenje i uvijanje lista (Apyognomonia erythrostoma) u prethodnim godinama, ističe da, od navedenih fungicida, djelotvornost na ovu bolest ima samo fungicid na osnovu djelatne tvari dodine (Chromodin, Syllit) i ditoanon (Delan).

Lisne uši se još nisu pojavile, ali je za očekivati njihovu pojavu vrlo skoro. Ukoliko se primijete prve kolonije, uputno je dodati i jedan od insekticida protiv lisnih ušiju: Sulfoksaflor (Closer) 0,3 l/ha, acetamiprid (Mospilan 20 WP) 0,25 kg/ha i deltametrin (Decis 100) 0,15 l/ha.

Za insekticid Spirotetramat (MOVENTO) 1,5 l/ha, dozvola važi samo na trešnji, ističe dr. Ražov i sugerira: Na ranim sortama trešnje voditi računa o karencama.

Sredstvo Decis je kontaktno te ga koristiti samo ako uši nisu u kovrčama!

Sredstvo na bazi acetamiprida djeluje i na maraskinog svrdlaša (Furcipus (Anthonomus) rectirostris) te kasnije na trešnjinu muhu (Rhagoletis cerasi) za koju je još rano, poručuje dr. Josip Ražov.


Tagovi

Trešnje Višnje maraske Šupljikavost Kozičavost Lisne uši Dr. Josip Ražov


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]