Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opadanje plodova
  • 14.06.2022. 07:30

Zašto dolazi do opadanja plodova na voćkama?

Uzroci su različiti, od genetske sklonosti do uslova uzgajanja, pojave bolesti, napada štetočina i vremenskih prilika

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 288
  • 31
  • 0

Opadanja plodova voćaka koje se dešava tokom juna i jula je česta pojava koja se dešava kod svih voćnih vrsta. Najviše pogađa jabuku, šljivu i citruse, ali i druge voćne vrste. Kod jabuke može biti veoma izražena i dovesti do opadanja 50 posto nezrelih plodova.

Uzroci su različiti, od genetske sklonosti do uslova uzgajanja, pojave bolesti, napada štetočina i vremenskih prilika.

Mnogo faktora koji djeluju 

Opadanje počinje oko 15 do 20 dana prije berbe, zavisno od vremenskih i drugih uslova uzgajanja. U ovom periodu dolazi do stvaranja etilena koji potiče procese stvaranja opadajućeg (apscisnog) sloja na peteljci.

Voćna stabla u proljeće imaju mnogo više cvjetova nego plodova koje ćemo ubrati. Stablo ne može da ishrani sve one koji su se razvili iz oprašenih cvjetova i dio odbacuje, a osim toga, velik broj može dovesti do lomljenja grana.

Preopterećenost rodom potrebno je dovesti u ravnotežu, jer previše plodova na stablu znači da će biti sitni i manje kvalitetni. Zbog toga se u savremenim voćnjacima obavlja prorjeđivanje.

U savremenim voćnjacima obavlja se prorjeđivanje (Foto: R. Prusina)

Uravnoteženo đubriti voćke

Opadanju će pridonijeti loše oprašivanje ili slaba aktivnost insekata u vrijeme cvjetanja, pretjerana ljetna rezidba, sušno razdoblje, visoke temperature, ali i pojava bolesti i štetočina.

Kako možemo utjecati na povećanje efektivnog perioda oprašivanja kod cvjetova jabuke?

Intenzitetu opadanja doprinijet će dobro i uravnoteženo snabdijevanje biljnim hranivima. Višak kalija i narušen odnos kalija i magnezija doprinose ovoj pojavi. Zbog toga voćke trebaju uravnoteženo đubriti.

Prije i poslije cvjetanja potrebno je obaviti prihranu azotnim đubrivima, jer ovaj element utiče na dobro formiranje cvjetnih pupoljaka, podstiče rast lastara i plodova, na početku proljeća pomaže rast korijena.

S azotnim đubrivima ne treba pretjerivati, posebno u drugom dijelu sezone. Previše ovog elementa može izazvati pretjerani rast i ulazak u zimu s nedozrelim mladarima koji lako izmrzavaju.


Tagovi

Opadanje plodova Uzgajanje voćaka Voćni plodovi Prorjeđivanje plodova Uzgoj jabuke Đubrenje voća


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.