Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovita višnja
  • 28.06.2020. 09:10

Zašto je dobro imati višnju u svom vrtu?

Višnja posjeduje mnogobrojne korisne osobine. Obiluje vitaminima A, C, E i mineralima. Nadamo se da će te nakon pročitanog teksta poželjeti zasaditi bar jedno stablo ove voćke.

Foto: Arhiva Dragoja Dojčinovića
  • 11.069
  • 1.135
  • 0

Sezona je berbe višanja i pravljenja sokova i ostalih prerađevina od ove voćne vrste. Ima li neko da je ne voli?! Da se radi o posebnom voću, govori i to da su mnoge djevojčice dobijale imena upravo po njoj.

Iako je nije teško proizvoditi, ovog puta nećemo govoriti o njenom intenzivnom uzgoju već o njenim nutritivnim i ljekovitim svojstvima, a saznanja o tome će vas podstaknuti da zasadite bar jedno stablo.

Višnja (lat. Prunus cerasus) potiče iz Sjeverne Indije i Irana i pridaje joj se značaj od davnih vremena. Kod nas su najzastupljenije sorte: Oblačinska, Šumadinka, Hajmanova konzervna, Reksele, Meteor i druge. Oblačinska čini čak 90% proizvodnje. 

Samo 12 plodova liječi bol

Ona spada u rano voće koje se manje konzumira u svježem stanju, a više industrijski prerađeno u džemove, sokove, rakije, likere, vino, kompot, ali i kao dodatak za konditorske proizvode.

Da li je u svježem stanju ipak najukusnija?

Poznata je po svojim ljekovitim karakteristikama i antioksidativnom djelovanju. Navedene osobine proizilaze iz njenog bogastva vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, te mineralima K, Mg, Fe i vlaknima. Višnja sadrži fenole, galičnu i p-kumarinsku kiselinu.

Pojedina istraživanja ukazuju na to da dvanaest plodova dnevno ima isti učinak kao aspirin ili ibuprofen u borbi protiv bolova. Umanjuje bol kod gihta i upale mišića, osteoatritisa i reumatidnog atritisa jer ima snažne antiupalne osobine. Normalizuje nivo triglicerida i holesterol. Štiti nervni sistem i sprječava stres. Djeluje antikancerogeno, naročito na rak debelog crijeva.

Voće bogato melatoninom

Višnja je jedna od rijetkih voćnih vrsta koja sadrži hormon melatonin. Riječ je o prirodnom hormonu koji reguliše san. Naš ga organizam luči poslije 21 sat, tako da ko ima problem sa nesanicom čaša soka od višnje rješiće problem.

Neke od njenih ljekovitih osobina:

  • hrani i štiti mozak;
  • smanjuje rizik od dijabetesa;
  • pomaže kod bubrežnih smetnji;
  • sprječava upale;
  • potpomaže probavu, rad organa za varenje;
  • pomaže prilikom mršavljenja;
  • poboljšava i reguliše san;
  • smanjuje rizik od srčanih bolesti;
  • pomaže kod upale mokraćnih kanala i čisti ih.

Koje greške prave voćari kod berbe višanja i trešanja?

Višnje se dosta koriste u kulinarstvu, za pravljenje raznih poslastica kolača, napitaka, sokova, likera, džemova, kompota.  Zbog svog karakterističnog mirisa koristi se i u kozmetici.

Napravite jednostavno zdrav sok

Najviše se upotrebljava za spravljanje sokova pa evo jednog vrlo jednostavnog recepta.

Potrebno je: 5 kilograma višanja, 4 kilograma šećera, 25 grama limuntusa, 1 litar vode. Očišćene višnje pomješati sa limuntusom i vodom. Ostaviti 24 sata da odstoji i nakon toga procijediti kroz gazu, dodati šećer i miješati dok se šećer ne otopi. Zatim, nasuti sok u prethodno sterilisane staklene boce.

U novije vrijeme na tržištu su se pojavile veoma korisne sprave za čišćenje košpica kod višnje i trešnje. Možete ih nabaviti u bolje snadbjevenim agro centima i poljo apotekama.


Tagovi

Berba višnje Uzgoj višnje Sorte višnje Intenzivni uzgoj Antioksidativno djelovanje Ljekovite osobine Hormon melatonin Sok od višnje


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁