Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovita višnja
  • 29.06.2020. 13:30

Zašto je dobro imati višnju u svom vrtu?

Višnja posjeduje mnogobrojne korisne osobine. Obiluje vitaminima A, C, E i mineralima.

Foto: Tomislav Haršanji
  • 876
  • 72
  • 0

Sezona je berbe višanja i pravljenja sokova i ostalih prerađevina od ove voćne vrste. Ima li netko tko je ne voli?! Da se radi o posebnom voću, govori i to da su mnoge djevojčice dobivale ime upravo po njoj.

Iako je nije teško proizvoditi, ovog puta nećemo govoriti o njenom intenzivnom uzgoju već o nutritivnim i ljekovitim svojstvima.

Višnja (lat. Prunus cerasus) potječe iz Sjeverne Indije i Irana i pridaje joj se značaj od davnih vremena. Kod nas su najzastupljenije sorte: Oblačinska, Maraska, Reksele, Meteor i druge. 

Samo 12 plodova liječi bol

Ona spada u rano voće koje se manje konzumira u svježem stanju, a više industrijski prerađeno u džemove, sokove, rakije, likere, vino, kompot, ali i kao dodatak za konditorske proizvode.

Poznata je po svojim ljekovitim karakteristikama i antioksidativnom djelovanju. Navedene osobine proizlaze iz njenog bogastva vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, te mineralima K, Mg, Fe i vlaknima. Višnja sadrži fenole, galičnu i p-kumarinsku kiselinu.

Pojedina istraživanja ukazuju na to da dvanaest plodova dnevno ima isti učinak kao aspirin ili ibuprofen u borbi protiv bolova. Umanjuje bol kod gihta i upale mišića, osteoatritisa i reumatidnog atritisa jer ima snažne antiupalne osobine. Normalizira razinu triglicerida i kolesterol. Štiti živčani sustav i sprječava stres. Djeluje antikancerogeno, posebice na rak debelog crijeva.

Voće bogato melatoninom

Višnja je jedna od rijetkih voćnih vrsta koja sadrži hormon melatonin. Riječ je o prirodnom hormonu koji regulira san. Naš ga organizam izlučuje poslije 21 sat, tako da tko ima problem s nesanicom čaša soka od višnje riješit će problem.

Neke od njenih ljekovitih osobina:

  • hrani i štiti mozak;
  • smanjuje rizik od dijabetesa;
  • pomaže kod bubrežnih smetnji;
  • sprječava upale;
  • potpomaže probavu, rad probavnih organa;
  • pomaže prilikom mršavljenja;
  • poboljšava i regulira san;
  • smanjuje rizik od srčanih bolesti;
  • pomaže kod upale mokraćnih kanala i čisti ih.
Umjesto pet, Davoru Škari kilogram 'marašaka' daje 50 kuna!

Višnje se dosta koriste u kulinarstvu, za pravljenje raznih poslastica kolača, napitaka, sokova, likera, džemova, kompota.  Zbog svog karakterističnog mirisa koristi se i u kozmetici.

Napravite jednostavno zdrav sok

Najviše se upotrebljava za pravljenje sokova pa evo jednog vrlo jednostavnog recepta.

Potrebno je: 5 kilograma višanja, 4 kilograma šećera, 25 grama limuntusa, 1 litra vode. Očišćene višnje pomiješati s limuntusom i vodom. Ostaviti 24 sata da odstoji i nakon toga procijediti kroz gazu, dodati šećer i miješati dok se šećer ne otopi. Zatim, nasipati sok u prethodno sterilizirane staklene boce.

U novije vrijeme na tržištu su se pojavile vrlo korisni aparati za čišćenje koštica kod višnje i trešnje. Možete ih nabaviti u bolje opskrbljenim agro centima i poljoprivrednim ljekarnama.


Tagovi

Berba višnje Uzgoj višnje Sorte višnje Intenzivni uzgoj Antioksidativno djelovanje Ljekovite osobine Hormon melatonin Sok od višnje


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]