Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba trešanja
  • 29.07.2017. 14:00

Zašto je obavezna ljetna rezidba trešanja?

Ljetna rezidba trešanja ili rezidba u zeleno može se obavljati odmah nakon završetka berbe pa sve do konca rujna.

  • 1.402
  • 77
  • 0

Ljetna rezidba trešanja ili rezidba u zeleno može se obavljati odmah nakon završetka berbe pa sve do konca septembra odnosno u dva-tri navrata pa i više, kako bi stres voćke koji smo izazvali ljetnom rezidbom sveli na što manju mjeru.

Glavni cilj ljetne rezidbe je postizanje prozračne krošnje kako bi sunce prodrlo što dublje do centralne provodnice i time se omogućilo kvalitetno odrvenjavanje jednogodišnjih izboja koji se nalaze duboko u krošnji voćke. Veći dio onih grana koje sprječavaju prodor svijetla u unutrašnjost krošnje trešanja rezidbom se uklanja.

Smiriti voćke da ne idu u drugi porast

Pretjerana zasjenjenost dubine krošnje trešanja izaziva propadanje i gubitak listova te odumiranje odnosno sušenje izboja, ogoljavanje unutrašnjosti krošnje i seljenje vegetacije i roda na rubove krošnji trešanja, što nije dobro iz više razloga:

  • plodovi bliži centralnoj provodnici uvijek su krupniji i bolji
  • pepopunjen prostor za razvoj voćke u centru krošnje
  • postepeno ogoljavanje i odumiranje tog centralnog dijela krošnje radi nedostatka svjetlosti
  • potrebno je odstraniti upravo veliki broj tih vanjskih izboja radi propuštanja svjetlosti u centralni dio

Kod ljetne rezidbe trešanja uglavnom umjerenom rezidbom nastojimo smiriti voćke da ne idu u drugi porast tj. izbjegavamo poticanje vegetativnog porasta. Cilj nam je isto tako i to da se sva hranjiva tada troše na zametanje rodnih pupova, zatim dobro odrvenjavanje jednogodišnjih izboja u dubini krošnji i pohranjivanje dovoljne količine rezervnih hranjiva kako u nadzemnom tako i u i podzemnom dijelu voćaka za jesen i naročito za zimu. Ako sve te uvjete zadovoljimo, trešnja će ući u zimu sa dovoljnom zalihom rezervnog hranjiva, a što je vrlo važno za proljeće tj. za novu vegetaciju.

Adekvatna zaštita protiv bolesti i štetnika

Ovdje je svakako potrebno još spomenuti, a što nije direktno vezano na ljetnu rezidbu, da je potrebno kroz cijelo vrijeme vegetacije, dakle i nakon berbe provoditi adekvatnu zaštitu trešnje protiv bolesti i štetočina, zatim navodnjavanje s fertirigacijom kaoi folijarnu prihranu odgovarajućom kombinacijom gnojiva, ovisno o fenofazi.

Isto tako je vrlo važno povremeno dodati i odgovarajuću dozu biljnih hormona i aminokiselina da bi se ublažio stres uzrokovan učinkom enormno visokih temperatura koje vladaju u cijeloj RH.

Autor: Marijan Mavračić dipl. ing. agr., Foto. Pixabay/jingoba


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemovi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Rezidba Voćke Trešnja Orezivanje Jesen

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]