Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 25.02.2020. 11:30

Zašto je upotreba ulja važna kod zimskog tretmana voćnjaka?

Bijela ulja svojim insekticidnim i akaricidnim dejstvom, značajna su kod zimskog tretiranja za suzbijanje štetnika gušenjem. Djeluju tako što prave presvlaku preko tretiranog stabla.

Foto: Julijana El Omari
  • 5.712
  • 68
  • 0

Bijelo ulje jedno je od mineralnih ulja koja se koriste u zaštiti bilja. Neke kompanije ga proizvode pod sinonimom i "svijetlo", a uglavnom ima insekticidno i akaricidno dejstvo (ovicid). Na našim prostorima možemo ga naći na tržištu u ponudi većine proizvođača sredstava za zaštitu bilja.

Hemijsko porijeklo sirovine za proizvodnju

Mineralna ulja se dobijaju frakcionom destilacijom nafte. U ovom procesu na kraju ostaje mazut, iz koga se dalje dobijaju laka, srednja te teška ulja.

U tehnologiji proizvodnje FFS koriste se ona srednjeg viskoziteta koja nisu previše isparljiva.

Udio nezasićenih ugljikovodika utvrđuje se sulfoniranjem. Što je više onih nezasićenih, veća je opasnost od fitotoksičnosti. Fitotoksičnost i insekticidnost obrnuto je srazmjerna stepenu destilacije i srazmjerna je specifičnoj težini.

Prvo proljetno prskanje voćaka - kada i kako ga obaviti?

Zimska ulja manje su rafinirana, veće efikasnosti i mogu biti toksična na zelenim biljnim dijelovima. Ljetnja ulja su jače rafinirana, nešto su niže efikasnosti i manje su opasna za biljke. Njih EU dopušta za primjenu u ekološkoj proizvodnji, a smatra se da vrlo rijetko mogu izazvati oštećenja biljaka.

Bijela ulja nastaju rafiniranjem mineralnog, u cilju smanjenja toksičnih sastojaka.

Ova sredstva na štetočine djeluju asifikcijom (gušenjem). Najbolje ih je koristiti za kasno zimsko, odnosno, rano proljetno tretiranje voćaka i vinove loze i za vrijeme bubrenja pupova, kad su najefikasnija. Suzbijaju štetočine koje prezimljuju na tim biljkama.

Vrijeme primjene i mogućnost mješanja sa fungicidima

Bijelo i mineralno svijetlo ulje koriste se sada u ovom periodu u koncentraciji do 5% i za ljetno tretiranje u koncentraciji od 1 do 2% na voću i vinovoj lozi. Najčešće se koriste za zimsku zaštitu loze i za tretiranje na sjemenskom krompiru.

Osim kao samostalni insekticidi, primjenjuju se i u kombinaciji s drugim preparatima za poboljšanje njihove efikasnosti.

"Crveno ulje", "Modro ulje" i "Plavo ulje", koriste se u koncentraciji od 0,75 do 3%, ovisno o vrsti koja se tretira. Primjenjuju se u kombinaciji s bakrom (d.t.550 g/l mineralnog ulja+100 g/l bakra) te se upotrebljavaju kao insekto - akaro - fungicidi za tretiranje u fazi mirovanja vegetacije.

Preporuke za proljetno prskanje voća

Ne smiju se (zbog fitotoksičnosti) miješati sa sumpornim fungicidima niti koristiti dvije sedmice prije ili poslije primjenjenih fungicida.

Bijelo ulje se ponekad čak koristi i kao okvašivač za poboljšanje učinka herbicida. Djeluje tako što omogućuje ujednačeniji raspored herbicida na listu, bolje prijanjanje na površinu i njihovu absorpciju od strane listova korova.

Njegova primjena posebno se preporučuje u nepovoljnim uvjetima za djelovanje herbicida (suša, niske temperature), kod suzbijanja korova koji se teže vlaže (jaka voštana prevlaka), kao i kod već razvijenih korova.

Ono se najčešće kombinira sa fungicidima, na bazi aktivnih materija bakar hidroksid i ostalim uljnim fungicidima. Što se tiče drugih insekticida, može se miješati sa uljnim insekticidima.

Upotreba u zimsko - proljetnom tretiranju voćnjaka

 Tokom zimske rezidbe, jedan od ciljeva je ukloniti grane i ostale biljne dijelove sa vidljivim mogućim prisustvom jaja ili larvi štetočina u zasadima. Takve dijelove potrebno je odstraniti i spaliti kako se ne bi, metamorfozom u lutku i imaga, dalje kretali po zasadu i vršili zarazu zdravih stabala i biljnih dijelova, poput korijena, korijenovog vrata, debla, provodnica, starih grana, mladih grana, pukotina kore i pukotina starih grana, šupljina u deblima, pupoljcima, rana izazvanih mehaničkim oštećenjima i sl.

Nakon orezivanja, potrebno je obaviti zaštitu fungicidima kako bi se spriječilo klijanje spora fitopatogenih gljiva, inhibirajući enzime koji učestvuju u procesu disanja. Fungicidi za ove namjene, imaju i baktericidno dejstvo, što ih čini još ekonomičnijim za upotrebu u zaštiti usjeva.

Pored navedenih pogodnosti, ulje se može miješati sa fungicidima namijenjenim za zimsko - proljetni tretman voćnjaka. Ovisno o kojem se proizvođaču radi, potrebno je pridržavati se uputstva o primjeni i mogućnosti miješanja.

Krečenje stabala - koje je najbolje vrijeme?

Bijela ulja svojim insekticidnim i akaricidnim dejstvom značajna su za suzbijanje štetnika gušenjem. Djeluju na način da naprave presvlaku preko tretiranog stabla. Ovakva kombinacija garantuje nam znatno umanjenje populacije štetnih organizama u zasadima.

U zimskom tretiranju, sve do fenofaze C i D (fenofaza mišijih ušiju) bijelo ulje se koristi za suzbijanje: šljivine štitaste vaši (Eulecarnium corni), kalifornijske štitaste vaši (Quadraspidiotus perniciosus), breskvine štitaste vaši (Lecanium persicae), naradžinog crva (Icerya purchasi), crvene štitaste vaši agruma (Chrgysomphalus distyospermi), maslinove štitaste vaši (Pollinia pollinii), jabučnog cvjetara (Anthonomus pomorum), lisnih vaši (Psylla spp.), zimskih jaja crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi) i drugih štetnih organizama.


Tagovi

Bijelo ulje Voćarstvo Zaštita bilja Akaricidno dejstvo Mineralna ulja Fitotoksičnot Zimska ulja Okvašivač Uljni fungicidi Zimska rezidba Fenofaza mišijih ušiju


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Diplomirani inžinjer opće poljoprivrede, radi na terenu BiH, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Zanima se za autohtonu genetiku svih biljnih vrsta.