Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u voćnjaku
  • 19.04.2021. 12:00

Zašto je važna obrada tla u voćnjacima? Koje greške izbjeći?

Zonu oko mladog stabla, širine 50 centimetara s lijeve i desne strane, kao i između stabala, trebalo bi održavati čistom od korova plitkom obrada tla, u više navrata tijekom vegetacije.

Foto: Renata Prusina
  • 16.917
  • 948
  • 0

Postoji izreka koja kaže: "Ono što doktor pogriješi, zemlja pokrije, a što voćar pogriješi, vrijeme otkrije". Svatko tko se bavi voćarstvom mora biti svjestan, odnosno znati da je obrada tla prije i nakon sadnje voćki ključna mjera za uspješno bavljenje ovim poslom. 

Da bi se podigao nasad, potrebno je obraditi zemlju tako što će se, nakon pedološke analize, odraditi rigolanje, duboko oranje, tanjuranje i frezanje parcele. Rigolanje se odradi nekoliko mjeseci prije sadnje, na dubini oko 100 centimetara. Ovom radnjom površinski sloj zemlje se premješta u dubinu da bi bio dostupan korijenu voćaka u prvim godinama razvoja. Duboko oranje je plugovima, na dubinu do 45 centimetara, a tanjuračama i frezama se dodatno usitnjava kako bi se olakšalo otvaranje brazde, ako će se one saditi u brazde, ili bušenje tla na dubinu 50 do 60, a širine 40 do 50 centimetara, ako će se saditi u rupe. 

Obrada tla daleko je teža u voćnjacima koji su podignuti na zemljištu s visokim nagibom. Za uzgoj je najbolji onaj od 4° do 6°, a tereni s nagibom većim od 30° nisu poželjni za njegovo podizanje. Nasad koji je formiran u ravnici, lakši je za održavanje, ali je problem što se često pojavljuju mrazevi kao i visoka razina podzemnih voda koja ugrožava stabla. 

Ne dozvoliti korovima primat

Nakon sadnje tek slijede poslovi obrade tla. Najvažnije je ne dozvoliti korovima da preuzmu primat. Koliko god obrađivali zemlju, oni će na proljeće krenuti s rastom. 

Voćke se s korovima bore za hranjiva (Foto: J. Kuzmić)

Mlada se stabla nemaju dovoljno snage boriti s njima za dostupne hranjive tvari, a primjena herbicida, u prvoj godini nakon sadnje, nije preporučljiva, jer može doći do propadanja sadnica. Korijenov sustav bliže je površini tla i brže upija minerale iz stajnjaka i mineralnih gnojiva, ali mu konkurenciju predstavljaju korovi koji se također bore za svoj dio. 

U tome ponajviše prednjači pirika koja svojim korijenom stvara busene koji su ispod i iznad površine i vrlo se teško vade. Osim toga, njen korijen vuče dosta hranjivih tvari koje ostaju nedostupne korijenovom sustavu voćke.
 
Uglavnom, zonu oko mladog stabla, širine 50 centimetara s lijeve i desne strane, kao i između stabala, trebalo bi održavati čistom od korova plitkom obrada zemljišta, u više navrata tijekom vegetacije, osobito ako je ljeto vlažno i s puno padalina. 

Obrada se vrši bočnom rotacijskom frezom zvanom "pipalica" koja uništava korove i omogućava im nesmetan rast i razvoj. Kod starijih, freza može dodirivati stablo dok bi kod mlađih trebalo podesiti njezinu osjetljivost da ne dođe do oštećenja. Dubina obrade ne bi trebala prelaziti desetak centimetara.

Najveća greška - prerano podrezivanje korijena

Jedna od najčešćih grešaka koju voćari prave u prvim godinama je podrezivanje korijena. To rade od treće godine, a rezultati su katastrofalni. Razlog za tu mjeru je poticanje njegovog grananja u tlu i pojačanog razvoja stvaranjem većeg broja tanjih korjenčića koji će prikupljati minerale iz tla. Ali, korijen i korjenove žile u prve tri godine nisu dovoljno jake i na dovoljnoj dubini da izdrže podrezivanje, tako da dolazi do zaostajanja stabla i često, njegovog sušenja. 

Oprezno s podrezivanjem korijena

Ako stablo preživi u narednim godinama neće davati dovoljno roda i proizvodnja neće biti isplativa. Zato je važno znati da se korijen ne bi trebao podrezivati prije pete godine starosti nasada. 

Najbolje je da nož bude pod kutem od 40°, a dubina može ići i do 65 centimetara. 

Podrivanje tla

Uz mjeru podrezivanja korijena potrebno je odraditi još jednu koja će omogućiti bolji razvoj korijenovog sustava. Riječ je o podrivanju. To je ustvari duboko oranje bez zagrtanja koje se obavlja u zimskom periodu. Naime, višegodišnjom obradom tla dolazi do njegovog zbijanja i stvaranja nepovoljnog vodno-zračnog režima. U jednoj rečenici – korijen ne može disati. Ovo je izraženo kod voćaka kao što je šljiva, kod koje se korijen prostire više vretenasto, nego u dubinu. 

Zbijena zemlja i pogotovo tragovi kotača traktora u međurednom prostoru, ne dozvoljavaju korijenu uzimanje neophodnih tvari za normalan rast i razvoj. Ovom mjerom se razbija nepropusni sloj tla, omogućava da tlo prodiše, korijen bolje usvaja hranjiva, a u ljetnom razdoblju se, ako je sušno, i bolje čuva vlaga. 

Kad zemlja prodiše, korijen bolje usvaja hranjiva (Foto: Depositphotos/nehruresen)

Dubina podrivanja trebala bi iznositi barem 40 centimetara, a najbolje je raditi s dva ili tri podrivača. Traktor ide po sredini reda, dok s obje strane po jedan podrivač pravi brazdu koja prekida tanje korjenove žile i omogućava njihovo novo razgranjivanje, a time i bolje usvajanje neophodnih biogenih elemenata.

Redovna košnja

Voćari koji nemaju dovoljno novca za bočnu frezu, korove uništavaju ili kopanjem, što je u većim nasadima Sizifovski posao, ili ih kose trimerom koji silkom može doći do same površine zemlje, ali neće uništiti korijen korova. Upravo će on vući hranu na koju računa i korijen voćaka. Zato je u većim nasadima od izuzetne važnosti prije podizanja osigurati mehanizaciju potrebnu za borbu protiv korova. 

Ostatak prostora, između redova stabala, održava se košnjom korova ili sjetvom travno – djetelinskih smjesa koje, ako se na vrijeme i gusto posiju, mogu nadvladati i potisni korove s parcele, a u čemu će na Agroklubu biti više riječi u narednim danima. 

Redovnom košnjom travno-djetelinskih smjesa i njihovim ostavljanjem doći će do pojačane mikrobiološke aktivnosti u tlu, fiksiranja dušika i razlaganja tvari što će dati dovoljno hrane korijenu kada voćka počne s plodonošenjem. 

Neizostavni atomizer

U većim voćnjacima, od samog početka, mora se koristiti i atomizer ako se želi učinkovita ishrana i zaštita stabala. No, atomizeri od 330 do 440 litara i priključeni za traktor, na golom tlu, posebice u onima pod većim nagibom, mogu dovesti do jačeg zbijanja tla, stvaranja dubokih brazdi i prevrtanja traktora.

Općenito gledajući, bez mehanizacije se ne može zamisliti profitabilna voćarska proizvodnja. Zato je od najveće važnosti nužno nabaviti traktore i priključna oruđa koja mogu odgovoriti svim izazovima koje pred voćara postavlja podignut nasad. Suvremeno i intenzivno voćarstvo ne trpi promašaje, odnosno, nedostatak strojeva za obradu tla i ishranu zbog čega će nabavka nove i kvalitetne mehanizacije, posebice u svjetlu sve više izraženih klimatskih promjena, predstavljati ključnu mjeru za opstanak ovog sektora na našim prostorima.


Tagovi

Radovi u voćnjaku Obrada tla Mlada stabla Podrivanje Mehanizacija


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije