Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voće
  • 10.06.2019. 07:30

Zašto opadaju plodovi voćaka?

Plodovi voća uglavnom opadaju u tri vala, odnosno u tri razvojna i vremenska perioda. Prvo opadanje odmah je nakon cvjetanja, drugo tijekom lipnja, a treće - pred berbu.

Foto: Bigstockphoto/HappyAlex
  • 9.784
  • 231
  • 1

Voćke dobro cvjetaju i obilno formiraju plodove, ali mnogi od njih prije ili kasnije opadnu sa stabla. To je takozvano prirodno prorjeđivanje plodova, koje u nekim godinama, može biti masovno i itekako utjecati na rentabilnost proizvodnje. Plodovi najviše opadaju poslije cvjetanja ako nisu oplođeni. Ova anomalija najviše je izražena u uzgoju kruške i jabuke.

"Poslije oplodnje sjemeni zameci jabuke i kruške razvijaju se u sjemenke. Onaj plod koji ima dovoljno oplođenih sjemenih zametaka nesmetano će rasti, bit će stabilan i neće otpasti dok će plodovi u kojima nema oplođenih sjemenih zametaka ni razvijenih sjemenki, zastati u rastu jer ih ne potiču hormoni. Nakon zastoja u rastu, razvija se sloj plutastih stanica, veza popušta i - plod otpada“, objašnjava diplomirani inženjer voćarstva, Aleksandar Antić.

Obavezna gnojidba prije i poslije cvjetanja

Plodovi s manjim brojem sjemenki opadat će i ako stabla nisu dobro pognojena. Za formiranje dobrih cvjetnih pupoljaka, voćke se gnoje mjesec dana prije cvjetanja, sa 150 kg KAN-a po hektaru. Poslije cvjetanja voćkama se ponovo dodaje KAN. Ovo će gnojivo potaknuti rast plodova i mladica. Osim toga, prihranjivanje prije i poslije cvjetanja potpomaže proljetni rast korijena.

Zahlađenje u vrijeme cvjetanja otežava oplodnju

Prekomjerno opadanje plodova nakon cvjetanja može biti prouzrokovano lošom oplodnjom najčešće zbog zahlađenja za vrijeme cvjetanja. U to vrijeme, zbog hladnoće ne lete ni pčele, koje su izvrsni oprašivači. Plodovi mogu opadati i ako nije dobro odabran sortiment, odnosno, nema sorti takozvanih međuoprašivača već se u nasadu nalaze sorte koje nisu samooprašivači.

U lipnju plodovi opadaju zbog suše, a pred berbu zbog crvljivosti

"U lipnju počinje drugi val opadanja plodova. Opadaju plodovi s manjim brojem sjemenki, ali najviše zbog suše, ako se voćke ne navodnjavaju. Razlog opadanja može biti i smanjena količina dušika u zemljištu pa je preporuka i da se u tom periodu obavi gnojidba sa 100 kg KAN-a po hektaru. Posljednje opadanje je pred berbu, kada je šteta i najveća jer su plodovi već zreli. Plodovi u ovom periodu opadaju ako nisu na vrijeme prskani protiv jabučnog savijača (crvljivosti), zbog olujnih vjetrova i suše“, naglašava Antić.


Tagovi

Plodovi voća Opadanje voćaka Prorjeđivanje plodova Gnojidba Berba Međuoprašivači


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.