Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja voćaka
  • 13.01.2022. 07:30

Zašto trebamo pripremiti zemljište za sadnju voćaka?

Zemljište je jedan od presudnih faktora za uspješno bavljenje voćarstvom. Na što trebamo obratiti pažnju prije sadnje?

Foto: Depositphoto/Leonardi
  • 1.747
  • 129
  • 0

Prije sadnje voćaka potrebno je pripremiti parcelu, odnosno zemljište. Iskusni voćari i vinogradari znaju da je potrebno najmanje tri godine prije sadnje započeti radove. Kada je u pitanju sadnja na parcele gdje je prethodno bio voćnjak, poželjno je više godina uzgoja jednogodišnjih kultura, prvenstveno žitarica i mahunarki.

Često se u praksi susrećemo s ljudima koji ne obraćaju pažnju u kakvom se stanju nalazi zemljište na koje će saditi višegodišnje kulture. Što smo nemarniji prema kvaliteti tla, veće su posljedice koje će nas stići u vidu slabijeg rasta, cvjetanja i zametanja plodova, rodnost je manja, a plodovi sitniji. Posebno pitanje koje će nam se nametnuti je zdravlje biljaka koje smo posadili na lošem i siromašnom supstratu.

Drugi slučaj iz prakse je da ljudi poslije sadnje ne obavljaju prihranu mladih sadnica sve dok one ne počnu plodonositi. Smatraju da na taj način štede novac koji bi uložili u gnojiva i rad. Ovo su samo neki od faktora na koje trebate obratiti pažnju.

Napravite analizu tla

Kako bi imali zdrava voćna stabla neophodno je pripremiti zemlju prije sadnje i brinuti se o posađenim sadnicama. Prije bilo kakvih radova potrebno je napraviti analizu tla kako bi znali u kakvom je ono stanju i što trebamo poduzeti kako bi ga popravili.

Znate li u kakvo tlo ćete saditi voćku? (Foto: V.Matić)

Kada postoji problem sa sadržajem hraniva, ne možemo postići poboljšanje u kratkom vremenskom periodu ili za godinu dana. Kod dodavanja nekih elemenata ne možemo očekivati da ćemo brzo postići pozitivne promjene. Veća je vjerojatnost da velike količine mogu negativno djelovati na stabla voća. Plodno zemljište se stvara godinama i potrebno ga je održavati, jer samo će takvo dati zdrave i rodne voćke.

Kako smanjiti kiselost zemljišta

Kod nas se najčešće susrećemo s kiselim zemljištima, a potrebno je vrijeme da bi se pH reakcija izbalansirala poslije primjene vapnenca ili vapnenačkih preparata. Njihovo dodavanje obavljamo u jesen prilikom oranja. Kisela pH reakcija djeluje na biljke. Većina ih najbolje uspijeva kada je pH između 6 i 7,5, ali optimalna kiselost zemljišta ovisi o različitim faktorima, a najvažniji su tip zemljišta i vrsta biljaka koju uzgajamo. Prema stupnju kiselosti dijelimo ih u pet kategorija:

  • pH < 4,5 jako kisela,
  • pH 4,5 – 5,5 kisela,
  • pH 5,6 – 6,7 blago kisela,
  • pH 6,8 – 7,2 neutralna,
  • pH > 7,2 alkalna

Kada je u pitanju reakcija zemljišta, trebamo uvijek imati na umu da dodavanjem gnojiva ona postaje kiselija. Količina vapna, kao i vrsta, koja se dodaje, mora biti na osnovu rezultata analize. Nikada nemojte sami, na svoju ruku, obavljati kalcifikaciju jer možete pogoršati kvalitetu tla. Treba napomenuti da se vapno dodaje mjesec dana prije ili poslije dodavanja gnojiva.

Kod pH reakcije iznad 5,5 ne treba obavljati kalcifikaciju, a kada je ispod 4,5 ona je neophodna ukoliko želimo uzgajati voćne vrste. Često se za izračunavanje potrebne količine kalcifirajuće tvari koristi jednostavna formula za koju je potrebno znati stvarnu pH reakciju zemljišta koju određujemo analizom i željenu pH vrijednost.

CaOt/ha = željeni pH - stvarni pH x 2,8/7 - stvarni pH

Ipak, da bi imali pouzdaniji pokazatelj koliko vapnenca nam je potrebno bolje je koristiti bolje formule koje koriste više pokazatelja koji pokazuju u kakvom je stanju zemljište i koje su biljne vrste zastupljene.

Spriječite zbijenost 

Zbijenost zemljišta treba spriječiti jer može izazvati velike probleme i postati ograničavajući faktor za rast i razvoj voćaka. Ovaj faktor može djelovati na rezultate prihranjivanja. Što je ono zbijenije, gnojivo će biti manje efikasno. Korijenje sadnica se teško probija i raste kroz zbijen supstrat. Vodni i zračni režimi su loši.

Vodni i zračni režimi su jako važni (Foto: J.Kuzmić)

Kako do toga ne bi došlo, izbjegavajte obradu kada je ono previše vlažno ili suviše suho. Nemojte koristiti tešku mehanizaciju često. Njenu upotrebu svedite na minimum.

Posadio sam voćku – što mi je sad činiti?

Manje površine, kao što su travnjaci, gredice cvijeća ili povrća, možemo aerirati. To je površinsko "paranje" zemlje koje omogućuje zrak, vodi i hranivima da prodru dublje. Također, možete dodavati organske tvari (kompost). Gliste će vam pomoći u razbijanju zbijenog zemljišta. Osim što će ga prozračivati, one će ga i gnojiti.


Tagovi

Voćnjak Voćne sadnice Kiselost zemljišta PH reakcija Zbijenost zemljišta


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]