Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u oktobru
  • 06.10.2022. 10:30

Završnica maslinarske godine - od čega zavisi početak berbe?

Vrijeme berbe proizlazi iz iskustva maslinara na osnovu željenog tipa ulja, pa tako oni koji beru ranije mogu očekivati manji randman ulja, no izraženiju kakvoću

Foto: Blanka Kufner
  • 132
  • 13
  • 0

Oktobar predstavlja završnicu maslinarske godine, tada se donosi odluka o periodu berbe maslina, a počinje i sama prerada. Početak berbe za svaki maslinik je različit i ovisi o mnogo faktora, no globalno ona u našim krajevima treba da krene u drugoj polovini desetog mjeseca.

Na sami datum utiču sorta, položaj maslinika i indeks zrelosti. U osnovi, odluka ovisi i o trenutku otvaranja uljara, te mogućnosti prijema maslina.

Sorta i berba

Sorta koja je najviše zastupljena u masliniku, jer često imamo više različitih, značajno utiče na početak berbe, na način da obojanost (pigmentacija) plodova je u prelazu tamnjenja iznad 35 posto. Također, ova odluka se odnosi i na monosortne maslinike.

Ukoliko prolongiramo berbu, na osnovu ovog pristupa, možemo očekivati veći udio ulja u plodu, jer kako vrijeme prolazi sinteza ulja u plodu je progresivnija. Vrijeme berbe proizlazi iz iskustva maslinara na osnovu željenog tipa ulja, pa tako oni koji beru ranije mogu očekivati manji randman ulja, no izraženiju kakvoću. Svakim daljnjim prolongiranjem, kakvoća se mijenja, a udio ulja povećava.

Jako je bitno najaviti se uljaru za period dostave

Berba se može obaviti ručno ili mehanizacijom različitih oblika tresača. Kako god bilo, nakon pada ploda na površinu postavljene mreže na tlo, preporučljivo bi bilo da se pripazi na gnječenje kako bi plod cjelovit došao do prerade. Treba također pripaziti tokom skupljanja ploda da je udio otpalog lista što manji, mada će se on u fazi prerade odstraniti.

Optimalno vrijeme za berbu masline odredite praćenjem ulja u suhoj materiji i težine ploda

Preporuka za preradu bi bila da se tek ubrani plod dostavi u uljare u roku od 24 sata, u gajbama koje su plitke kako ne bi došlo do pretiska mase i ubrzanja oksidacijskih procesa, u načelu bi trebalo izbjegavati dostavu u vrećama bilo kojeg tipa. Napomena, jako je bitno najaviti se uljaru za period dostave kako bi vrijeme između berbe i prerade bilo što kraće.

Rezidba uz berbu

Ukoliko ste u mogućnosti u fazi berbe je moguće provoditi sanitarnu rezidbu, to jest, odstranjivanje oštećenih grana na maslinama. O ovom mjesecu se ne obavlja nikakva zaštita maslina. No, prije berbe bi trebalo otkloniti raslinje i drugo sa površine tla, kako bi sakupljačka mreža bila što rasprostranjenija.

Glavni faktori koji utječu na kakvoću maslinova ulja su stepen zrelosti, sistem prerade, sorta, berba, transport i skladištenje. Kada je riječ o skladištenju maslinovog ulja, jako je bitna čistoća prostorije u kojoj se nalaze rezervoari, kao i njihova čistoća i zatvorenost kako ne bi do oksidacijski procesa i samog kvarenja sirovine.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španija, a slijedi na drugom mjestu Italija. Jedno stablo masline može dati... Više [+]

Tagovi

Maslina Berba maslina Maslinovo ulje Tresač stabla Sanitarna rezidba Uljara


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁