Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orahova muha
  • 26.09.2017. 07:30

Zbog orahove muhe ove godine skupljaju - ništa!

Kod nas, u našem voćarstvu, stalno se javljaju problemi. Birokracija, uvoz, plasman, vremenske nepogode, a sada i orahova muha koja je nanijela oko 90 posto štete, kaže Anđelka Medurski.

Foto: Roberta Kljenak
  • 1.453
  • 127
  • 0

"Kod nas, u našem voćarstvu, stalno se javljaju problemi. Govorimo li o uzgoju, imamo problem s vremenskim nepogodama. Govorimo li o plasmanu na tržište, imamo problem s nelojalnom konkurencijom koja po damping cijenama svoje proizvode plasira po znatno nižim cijenama. Govorimo li o odnosu između birokracije i poljoprivrednika, opet imamo problem. No, sada nam se, uz sve dodatne probleme, javio i onaj u kojem "skupljamo ništa" jer je 90% plodova našeg oraha crno i nije za uporabu", priča Anđelka Medurski kojoj je orahova muha glavni krivac ovogodišnje brige.

Da je tome tako, dokazuje i izgled većine plodova za čije su stanje zaslužni glavni akteri, odnosno ličinke koje žive unutar zelene lupine gdje se i hrane, zbog čega ista postaje mekana. Potom se u njoj se razvijaju tanini, te dolazi do tamnjenja i teškog odvajanja od ljuske. Uzimajući u obzir da je kod ove gospodarstvenice u pitanju raniji napad (do kojeg je došlo još prije srpnja), došlo je, i do plijesni jezgre oraha zbog čega orasi nisu prikladni za konzumaciju.

"Iako je ove proizvodne godine orah obilno rodio, susrećem se s plodovima koji na tlo padaju s crnom, trulom vanjskom ovojnicom. Kako bih spriječila takvu štetu i iduće godine, planiram krenuti u suzbijanje orahove muhe uz pomoć žutih ljepljivih ploča i korištenja insekticida", dodaje vlasnica šest stabala starih više od 40 godina.

Foto: Roberta Kljenak


Tagovi

Orahova muka Štete na orasima Crni plodovi


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.