Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup mandarina
  • 09.10.2019. 14:55
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Željko Bjeliš: U svega par dana otkupna cijena mandarina pala je s 3,50 na 2,30 kuna

Kršenje Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama, je kod većine otkupljivača postalo normalna stvar, kaže prvi čovjek Udruge Neretvanska mladež, Željko Bjeliš u dopisu poslanom Vladi i resornom ministarstvu.

Foto: Pixabay/skoddeheimen
  • 2.095
  • 207
  • 0

Ovogodišnja berba mandarina započela je s isplatom od gotovo 20 milijuna kuna na račune 1.602 proizvođača. Riječ je o programu potpore za 2019. kojim je Ministarstvo poljoprivrede omogućilo novčanu potporu proizvođačima od 12.150 kn po hektaru za ukupno 1.646 hektara pod mandarinama.

Proizvođači istu vrstu potpore traže i u naredne tri godine. 

"Molimo Vladu RH da u proračunu za 2020. godinu i projekcije za 2021. I 2022. godinu iznađe mjesto za program potpore za proizvođače mandarina koji bi trebao postati trajan te mjeru povlačenja sa tržišta mandarina za slobodnu distribuciju. Proizvođači mandarina se svake godine u periodu između 20. listopada i 15. studenoga, suočavaju s problemom viška mandarina na tržištu. Ove godine i ranije.

Problemi u prodaji obično nastaju zbog dozrijevanja većine sorata, ali sve prisutnije mandarine iz drugih proizvodnih područja EU i trećih zemalja, što uzrokuje pad cijene ispod cijene koštanja. Kako bi ovaj problem riješili, zahtijevamo od Vlade RH, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku da iznađu poziciju u proračunu", stoji u zahtjevu Udruge proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" koji potpisuje predsjednik mr.sc. Željko Bjeliš

Počinje berba mandarina, proizvođačima isplaćeno gotovo 20 milijuna kuna potpore

Kako navode u zahtjevu poslanom Vladi, mjera programa potpore se za neretvanske proizvođače mandarine pokazala kao iznimno dobra i poželjna jer se dio mandarina koji je u određenom trenutku višak na tržištu, rješavao na način da i oni koji nemaju mogućnost priuštiti si mandarinu, istu dobiju bez naknade. Također, mjera povlačenja sa tržišta za 15% od ukupnih količina mandarina stvara više prostora za kvalitetniju robu na tržištu i zadržavanje bolje cijene. Za ovu mjeru je potrebno oko 20 milijuna kuna.

Bjeliš upozorava i da je ovogodišnja početna otkupna cijena mandarina iznosila 3,50 (kalibri 1,2,3) i 2,50 (4 i 1X).  Međutim, već su drugi dan spustili cijenu na 3,00 odnosno 2,00 i 1,50 kuna. Već u petak spuštena je otkupna cijena na 2,50 i 1,70 kn, da bi danas jedan od otkupljivača cijenu dodatno spustio na 2,30 kn za kalibre 1,2 i 3.

"Problem nevaganja i neizdavanja otkupnih blokova, odnosno kršenje Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama, je kod većine otkupljivača postao normalna stvar. Zato tražimo od Ministarstva veći angažman, brži rad i što brže usklađivanje Zakona sa novom direktivom EU posebno u dijelovima ovlasti da u okviru svojih istraga provode nenajavljene inspekcije na licu mjesta u skladu s nacionalnim pravilima i postupcima", traži Bjeliš. 

Zahtjev Vladi kao i izvješće o stanju na tržištu mandarina, možete vidjeti u dokumentima ispod teksta. 


Povezana biljna vrsta

Mandarina

Mandarina

Sinonim: Mandarinka, mandarin, narančin | Engleski naziv: Tangerine | Latinski naziv: Citrus reticulata

Mandarina se ubraja među najotpornije agrume pre­ma hladnoći. Zbog toga se ona može komercijalno, bez većeg rizika, uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije te je postala... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Mandarina Berba mandarina Otkup Cijena Željko Bjeliš


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]