Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 09.03.2022. 12:00

Zimsko prskanje ključno je za zaštitu voćaka, maslina i vinove loze

Kvaliteta provedene zaštite ovisi i o načinu pripreme stabala za tretman, a bakrenim preparatima suzbijamo čitav niz bolesti koje prezimljuju u pupovima, grančicama i kori, napominju iz tvrtke Chromos Agro.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 2.229
  • 187
  • 1

Nakon hladnog i suhog siječnja, veljača je bila iznadprosječno topla s dnevnim maksimalcima od 15 do 18°C. Visoke temperature u posljednjih desetak dana prouzročile su kretanje vegetacije prije svega koštičavog voća, ali i bubrenje pupova jezgričavih voćaka.

Tako je zbog sve izrazitijih klimatskih promjena koje utječu na promjenu vremenskih prilika tijekom zimskih mjeseci, potrebno početkom kretanja vegetacije obaviti zimski tretman u voćnjacima i vinogradima.

Naime, zimskim prskanjem voćaka i vinove loze preparatima na bazi bakra suzbijamo niz bolesti koje prezimljuju u pupovima, grančicama i kori voćaka i vinove loze i smanjujemo njihovu jaču pojavu tijekom vegetacije.

Preporuka agronoma tvrtke Chromos Agro na terenu je da se zimsko prskanje provede preventivnim kontaktnim fungicidom i baktericidom Cuprablau Z 35 WG. Osim što osigurava odgovarajuću zaštitu u početku vegetacije suzbijanjem širokog spektra gljivičnih i bakterijskih uzročnika bolesti voćaka i vinove loze, nije štetan za korisne organizme te je njegova primjena u integriranoj i ekološkoj proizvodnji neizostavna. Također, njome se smanjuje rizik za pojavom otpornih sojeva uzročnika biljnih bolesti.

Količina sredstva ovisi o voćnoj vrsti

Za postizanje maksimalnog učinka prilikom tretiranja aplikaciju je potrebno provesti po suhom vremenu bez vjetra s temperaturom zraka iznad 6 ˚C. Doza primijenjenog sredstva ovisi o voćnoj vrsti koja se tretira.

Preporuka za tretiranje vinove loze, čime se suzbija plamenjača, crvenilo lišća, crna trulež i crna pjegavost vinove loze je 1,7 – 1,9 kg/ha. Za suzbijanje krastavosti jabuka i krušaka te raka kore preporučuje se količina od 1,62 – 2,175 kg/ha. No, kod zaštite breskve i nektarine od kovrčavosti lista te višnje i trešnje od šupljikavosti i kozičavosti lista preporučuje količina od 1,6 – 2,04 kg Cuprablau Z WG po hektaru.

U istoj dozi zimsko prskanje tim pripravkom suzbija pojavu rogača ploda šljive i smanjuje zarazu bakteriozama.

Nadalje, suvremeni uzgoj lijeske, oraha i kestena zahtijeva obavezno zimsko prskanje voćaka koje suzbija bakterijsku pjegavost, lom stabljike lijeske i poligonalnu pjegavost kestena u količini od 1,6 – 1,7 kg/ha.

Navedeno sredstvo primjenjuje se u jesen ili rano proljeće, najkasnije do cvatnje na maslini za suzbijanje paunovog oka (1,6 – 2,2 kg/ha).

Dok za zaštitu od sušenja izbojaka i izdanaka maline, kupine, borovnice, ribiza i ogrozda upotrebljavamo Cuprablau Z 35 WG u količini od 1,28 – 1,7 kg po hektaru.

Miješanje s mineralnim uljima za veći spektar djelovanja

Kvaliteta provedene zaštite ovisi i o načinu pripreme stabala za tretman, prije svega je potrebno stablo očistiti od stare kore, mahovine i lišaja te provesti adekvatnu rezidbu kako bi se omogućilo lakša provedba i učinkovitost tretmana.

Bitna je adekvatna rezidba (Foto: Željka Rački-Kristić)

Poznato je da uzročnici bolesti prezimljuju u obliku spora ili micelija na površini ili ispod kore te u pupovima voćaka stoga je potrebno primjeniti veću količinu škropiva, tj. okupati stabla kako bi škropivo dospjelo na cijelu površinu kore stabla.

Za proširenje spektra djelovanja spomenutog sredstva moguće je miješanje s mineralnim uljem koje ima insekticidno i akaricidno djelovanje čime se suzbijaju jaja crvenog pauka, zelenih ušiju te drugih štetnika koji prezimljuju na ili ispod kore.

Biostimulatori za bolji početak vegetacije

Da bi olakšali biljkama početak vegetacije i prelazak iz stanja mirovanja u fazu pune aktivnosti preporučujemo primjenu preparata Rhyzo. To je novi organski biostimulator korijena. Aplikacija se vrši putem sustava za navodnjavanje u dozi od 1 kg/ha. Uz  njega moguće je dodati i biostimulator Bombardier u dozi od 5 l/ha.

Prednosti primjene prvog preparata  su u tome što se olakšava ponovni start biljaka obzirom na to da sadrži vodotopivi, lakopristupačni fosfor i aminokiseline potrebne za razvoj korijena što dovodi do bržeg i boljeg razvoja novih korijenovih dlačica i povećanja apsorpcijske površine cjelokupnog korijena. Tako biljka ima na raspolaganju veće količine hranjiva koje su joj potrebne za normalan rast i razvoj.

Njegovim dodatkom omogućuje se skladištenje aminokiselina u biljne organe, koje osim što potiču rast i razvoj biljaka predstavljaju i važan alat u borbi protiv sve češćih proljetnih mrazeva koji u velikoj mjeri ograničavaju proizvodnju voća.

Napominjemo da su ova dva pripravka dozvoljeni i za primjenu u ekološkoj proizvodnji.

Bakrenim preparatima zaštititi jagode

Porastom temperatura došlo je i vrijeme čišćenja nasada jagoda. Prilikom provedbe te mjere potrebno je odstraniti sve stare i odumrle biljne dijelove, po potrebi smanjiti broj korijenovih vratova, prije svega se to preporuča na dvogodišnjim nasadima kako bi se osigurao dobar urod glede krupnoće plodova i olakšala zaštita nasada.

Pravilnom zaštitom osigurajte krupne plodove (Depositphotos/lzf)

Nakon toga potrebno je obaviti tretman preparatima na bazi bakra, kako bi suzbili uzročnika crvene truleži korijena, te osigurati potrebna hraniva putem sustava za navodnjavanje.

Idealna je kombinacija navedenih preparata Rhyzo 1 kg/ha + Bombardier 5 l/ha osobito u zaštićenim prostorima budući da se potiče rast korijenovog sustava djelomično se ubrzava i vegetacija što dovodi da ranijeg dozrijevanja plodova osobito ranih sorata. Također treba prilikom pregleda nasada obratiti pažnju na pojavu crvenog pauka i štitastog moljca.

Za više informacija, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Zimsko prskanje Bakreni preparati Zaštita voća Chromos Agro


Autor

Dražen Šimić

Više [+]

magistar znanosti i Chromos Agro savjetnik za područje Slavonije, Osijek


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]